Krönikan

Hälsa på oss

på Facebook!

KRÖNIKAN 2016 08 27

KM i Spinn

En gädda och en abborre på spinn på fyra timmar, hur svårt kan det vara? Mät längden på dessa och fota mot en tumstock eller talmeter, längsta sammanlagda längd vinner. Korv med bröd efter tävlingen. Håll utkik på hemsidan..

Välbesökt kräftfest

Anna klubbens klubbmästare hade fixat underlaget för allt som krävs för en lyckad kräftfest. De handmålade röda barnmatsburkarna med värmeljus gav rätt stämning. Micke Balans hade lånat Viggbyholms båtklubbs lokaler dagen till ära ock därmed fixat bord vid kanten till bryggan. Vädret var sagolikt och det hade gud fixat för det var vi värda allihopa, helt enkelt underbart och hela 31 personer och en hund dukade upp skaldjur med dryck. Några få pristagare kunde inte medverka men de flesta var på plats. Vi starten fick Anna en välförtjänt stor applåd och en burk med rödvinbärsgelé. Innan kaffet hurrade vi får Caroline och Roger som fyllt jämt sedan delades 3 priser ut för Maries vikt som denna dag var att gissa vilken vikt Marie valt mellan 2-5 kg. Tre personer hade gissat på vikt under två kilo trots givna regler, det var Axel som skyllde på dålig hörsel, Dahlqvist som skyllde på att han sällan får mer än två kilo och sen var det Mark som sa att han inte förstod språket, typiskt en Aussie! De fick göra om och göra rätt. Sen vann Ingemar ända första pris, tvåa Anders W och trea Dahlin. Sen fick alla veta hur Caroline blev klubbmedlem och allt gott det fört med sig med Märta och Melker. Paus och kaffe o kaka och nån öl till för vissa. Roger hade med sig sin hemgjorda IPA som jag fick munsmaka och i vittnes närvaro har jag nu blivit lovad en flaska. Prisutdelningen flöt på utan incidenter. Vi kunde konstatera att David ska till Norge för Nordiska mästerskapen i vinter och att 11 individuella (Felix, David, Ted, Carina, Anna, Kari, Litholm, Göran, Himmelroos, Jag o Boettge) och 3 lag (ÄHJ (Felix, Axel, David, Ted) , Herr (Göran, Anders, Kari, Dahlqvist), Dam (Anna, Carina) är klara för SM 2017. Prisutdelningen rundades av med gruppfoto med alla pristagare. Ingemar ville att foto skulle tas också på de som inte fick pris och Mark ville ha en ny klass för invandrare. När kl närmade sig 21 så började man att tacka för sig och straxt efter hade vi med gemensamma krafter ställt i ordning lokalen och verandan i det skick det var när vi kom.

 

Jag måste tacka alla som kom och gjorde kvällen minnesrik, om ett år är det ny kräftfest och den tänker i alla fall inte jag missa.

Sommarmästarna

Har alltså börjat om inför nästa års kräftfest, från den 22 Aug gäller registrering för nästa års mästare. Vem blir först att anmäla en fisk, gös-gädda abborre eller havsöring?

Öring o Harr

Flera bilder och rapporter har nått oss från alla de som besökt myggen i norr för öring, röding och harrfiske. Generellt är det samlade intrycket att vattennivåerna varit lägre men att fisket varit ungefär som vanligt.

Thomas Wassberg elfiskar i Aloppan

Jag, Tenshi (min hund) och Bengt-Uno tog en tredygnstur till övre Härjedalen i skogslandskapet mellan Klövsjö och Ljungdalen. Vi skulle visa oss bo i en gammal övergiven fäbod från sent 1800 tal, en numera allmän fäbod som på senare 1900-tal fungerat som jaktstuga men som nu står öppen som skydd för väder och vind. Vi breder ut oss på golvet med liggunderlag, lite hårt men med tak över huvudet ett enkelt bord och några pallar och med en eldstad gör vi oss hemmastadda. Vi finner rester av vårt senaste besök för fem år sedan och vi tackar gud för att vi noterat att vi ska ta med sop och skyffel så vi börjar med att sanera. Efter att ha gjort fäboden beboelig så plockar vi i ordning fiskeprylar för flötefiske med mask i en närliggande tjärn. Området kryllar av tjärnar och bäckar som kan innehålla öring oftast i mindre storlek och antal men upplevelsen av riktigt naturligt fiske i naturlig miljö är 100%ig. Vi åker till den närmaste tjärnen och brasan eldas upp direkt och några korvar m bröd blir dagens middag. Storlommen närmar sig och undrar ”va i h-vete” vi är för några men drar sig undan när vi höjer rösterna för dagens första fisk. Vi får 4 st öringar varav två är över halvkilot, under det att vi sveper tre wurrar med senap, vilket är stor fisk i dessa områden.

 

När Bengt-Uno snarkat klart är det dags för frukost och sen bär det iväg mot en tjärn där vi fått fisk förut. I solskenet och i det låga vattenståndet landas 5 öringar varav tre över halvkilot. Vi fattar ingenting, vilket snitt! Efter middag i fäboden tar vi en sväng mot ett naturreservat och ett område där den sista stationära familjen lämnade 1945, på vägen är det en bom som står öppen. Vi hinner åka 100m så möter vi en bil, den första under våra dagar. Det visar sig vara Länsstyrelsen som inventerat en viktig å Aloppan för öringens tillväxt i området. Bommen ska låsas så vi måste vända men vi hinner knappt 50 m innan vi möter nästa bil i sällskapet, när elhissen gjort sitt stirrar jag in i vem då om inte Thomas Wassberg, OS kungen, Skidkungen, Danskungen! Vi utbyter ett samtal om Juha Mieto, en hundradel och att vi haft många stunder framför TVn med den skäggige i rutan. Han e inte lika pratglad som en Stockholmare men några Jo och Schu blir det o lite prat om elfisket. Tänk att man på tre dygn ser två bilar och tre personer och i en av dessa sitter kung Wassberg. Senare blir det en bäcksväng med toppknutet och vi får på den sena kvällen 8 bäcköringar som vi tar reda på medan drygt 20 mindre får gå tillbaka, mer normalt. Nästa dag tar vi oss i väg långt på en ännu mindre väg, gräset och dvärgbjörk slickar underredet så vi smyger oss fram. Plötsligt så är vägen avskuren, vårflod i en bäck har dragit med sig vägen så vi parkerar och får gå till fots resten. En timme senare når vi en mindre tjärn på en myr, vi skickar i tre kastflöten och tar en kopp kaffe samtidigt somnar Tenshi mellan våra ryggsäckar efter allt knatande. Det händer absolut ingenting och vi börjar prata B-plan när BUMs flöte dyker och vi får en fin öring.

 

Två timmar senare vänder vi tillbaka med 19 öringar 2-6 hg styck, vilket race! Det ska sägas att vi aldrig varit med om något liknande, speciellt inte i den här lilla tjärnen som brukar ge max 5-6 öringar. Efter middagen blev det åter toppknutet i en bäck och sedan avslutade vi i en tjärn med grillkorv där vi fick 6 stora öringar medan vi svalde tuggorna. Vi somnade ovaggade straxt efter kl 01.00. Sista dagen och ny tjärn men nu med inslag av svagt duggregn. Vid denna tjärn har vi genom åren lagt många timmar och sjön får anses som den bästa i området men första timmen var helt iskall bortsett från det varma kaffet. Så jag gör en aktiv sväng dvs letar på nya platser och snart nappar det på en fläck och det nappar överdrivet. Jag hinner inte lägga in en snus, flötet duckar direkt på utkast, allt försvinner. Jag frågar Bengt-Uno om hur många han vill ha, han garvar och slänger sitt flöte 5 m ifrån – inget händer på hans bete. Jag tar upp och skickar ut igen och det försvinner, öringar på 2-7 hg läggs upp på rad och när jag till slut når 15 så nappar det även för Bengt-Uno.

 

Vi landar 19 st och innan allt dör ut och vi återvänder till fäboden för middag. Då plötsligt övergår duggregnet till ösregn och vi packar ihop och återvänder hem till Stockholm under det att damerna tar brons i fotbollen i OS. En spontan resa med blott 200 maskar gav oss nära 70 öringar med drygt 15 över 5 hg. I området för oss ett svårslaget rekord. Den som inte prövat rökt öring bör göra det, det är himmelskt!

Värtan Cup

Flera ekipage på årets Värtan Cup innehåller medlemmar från klubben. Jag passar på att önska alla lycka till. Kanske kan någon av oss landa en gädda värdig att toppa årets sommarmästare.

Gös o Abborre

Flera goda rapporter om fiske efter gös och abborre har inkommit nära in på denna krönika. Jag kan rekommendera de som har möjlighet att prova på detta att fiska på för ännu är det inte för sent, tvärtom. Jag, Roger, Mark plus två personer till fick 15 gös natten mot förra torsdagen.

Lennart

En bekant till Hellgren har redan nu varit ute på vinst och förlust tre gånger för öringfiske i skärgårn. Han har redan landat fem st och har inte gått bom en enda tur. Att jämföras med undertecknad som har drygt 25 turer utan godkänd öring i båten! Om det inte blir träff i höst säljer jag komplett utrustning till vrakpris. Jag är lika less som grabbarna på TV var ikväll som nötte sönder axlarna på Gotland, Fiskefeber/Fiskejakt med Svartzonker och film-TV. Inte ett jävla hugg på två dagar men fyra pavor vin och finkrog blev det för grabbarna. Nästa gång bör de åka ut med Lennart så får de öring. Jag måste säga att överflödet av tillrättalagda fiskeprogram på TV börjar bli lite väl, just tillrättalagda. Det är inte mycket naturkänsla längre.

Travnamnet

Inom kort avgörs Svenskt Travderby, hästen Readly Express anses vara nära nog oslagbar.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 08 01

KOMMANDE EVENTS

KM i spinn

Rönningesjön

Lördagen den 15 oktober.

Läs mer

Dress For Success!

Visa alla att du tävlar för TPF. Mössa, keps, piké och tyg- märke finns till försäljning på våra tävlingar.

Läs mer

Prisutdelning och skaldjursfest

Fredag den 26 augusti kl 18.00 välkomnas TPFs medlemmar till Sportfiskeboden för årets prisutdelning och skaldjursfest. En mycket uppskattad tradition förs vidare och vi har det alltid trevligt när vi sitter tillsammans och äter kräftor eller andra skaldjur och där klubben står för bröd, smör, ost, dricka (alkoholfritt), kaffe, kaka och där Annas hemmgjorda kräftlyktor gör sig så bra oavsett om vi sitter inne eller ute. (För er som vill köra snaps och starköl så får ni ta med detta själva). Jag hoppas att så många som möjligt tar sig dit även de som inte har pris att hämta för det är inte pristagarna som är viktigast utan du som medlem är alltid viktigast och din närvaro är därför av högsta vikt för att få till lagkänslan och positiv stämning. Det är dock en hel drös med pristagare som borde dyka upp: Ragge, jag, Göran, Jocke, Gunnar, Peter, Woppan, Märta, Boettge, Carina, Ted, Litholm, Bengt-Uno, Roland, Micke Dahlin, Axel, Björn, Roger, Anna, Brittis, Bengt Åbom, Felix har alla pris att hämta på festen. Just nu ser också Jesper, Lasse och Anders ut att få pris dvs sommarmästarna. Då blir vi 25 pristagare, det vore verkligen kul om alla kommer. Anmäl din närvaro till Anna, mig eller Carina så kan vi få till inköpen i lagom volym: anna.ljungquist@spray.se, molander.michael@gmail.com

ispira.carina@yahoo.se

 

Slutspurt Sommarmästarna

Den 21 augusti stänger vi årets Sommarmästare. Det är alltså knappt en månad kvar för att få sitt namn på en bricka för framtiden på någon av de fyra pokalerna. Peder Wigdell var med på Värtan borren och tog en plats på listan samtidigt som laget Gäddracer kom 4a, Gunnar var med på Midsommargäddan och blev trea och tog en gädda som hamnade på listan. På samma tävling fick vi ingen gädda men jag en gös som finns på listan. Lasse Lundberg leder allt jämt gäddklasen och Anders Enwall leder gösklassen, jag tror de kan hålla undan, men jag tror Jesper får svårt att hålla undan i abborrklassen men just nu leder han på 1060g.

Varm sommar bra för gösfisket

Rapporter om flera varma najsiga göskvällar har nått mig via mejl, facebook eller telefon. Min morbror och kusin drog upp en på 5,4 och Mats Arnolsson från Stäket en på dryga 4 för några dagar sedan. Annars har det mest varit matgös på 1-2 kg i lagom mängd, inte alls bara att sticka ut och jigga nån timme och båten är full utan lite mer leta ställe och djup och så kan man få ett par stycken. Nu börjar ju annars en bra tid för såväl gös som abborre, bara värmen håller i sig.

Röst

Roger, Mark och Tommie var på Röst i Juni och fick rikligt med fisk, mest torsk men också gott om hälleflundra men lite färre sej än vad de är vana. Vi hoppas killarna tar med sig lite minnen till skaldjursfesten och berättar om hur det var. Kanske någon bild som kan skickas till Björn för upplägg på hemsidan också.

Norra Jämtlandsfjällen

Torsdag förmiddag kl 10.00 lämnade vi, jag och Bengt-Uno, Bromma för 8 dagar i norra Jämtland i geografisk närhet av Saxnäs, Borgafjäll, Gäddede. Bilen var precis knökfull med självförtroende, redan innan vi lämnat Stockholm bakom oss så tycktes vi känna att det skulle bli en kanonvecka. När vi efter 9 timmar via Sundsvall- Hammarstrand-Hammerdal-Strömsund i bilen närmar oss Stor-Sjuogden där vi hyr samma gröna stuga som alltid ser vi att vattnet i sjön är mycket lägre än vanligt, faktiskt lägre än någonsin, 4,5 m lägre än max. Det beror på att vi nästan inte fick nån snö i vinter förklarar Birger vars släkt vandrade upp från Orsa och slog sig ner i Inviken med papper från kungen i slutet på 1700-talet. Vi fick oss till livs en timmes verklighetshistoria av Birger vilket vi till stora delar tog tag i oss rejält inombords. Första fiskepasset efter inpackning i stugan och sista fredag kväll en vecka senasre. Jag och Bengt-Uno upplevde den bästa veckan någonsin med näst intill knott och myggfri miljö, i växlade molnighet med lite regn och med ett öringfiske som sent ska glömmas. Vi tog rejäla turer ut i vildmarken, med karta, kompass och GPS som hjälp. Vi gick till tjärnar, småsjöar och vattendrag som alla mer eller mindre resulterade i fint fiske på maskmete, spinnfiske och flugkast. Vi fick tillsammans med vår stugvärd Stefan se EM finalen i fotboll och fick var våran stänkare därtill, vi åt mat från Trangiakök i fält, grilla korv över öppen eld och upplevde kalfjällets nyckfulla väderomslag när veckans enda skyfall slog till. Årets höjdare var ända när vi metade toppknutet i rinnande vatten, vilket vi inte gjort på flera år, och vi fick rejält betalt. Vi var som barn på dagis när man installerat en ny hoppborg, vi fullständigt tappade fattningen över hur kul det är att smyga längs en bäck och försöka lura de små bäcköringarna. De var inte alla så små heller, några klättrade upp nära 6 hg och då blir det mycket liv i strömmen kan jag lova. Fisket i den stora sjön var dock sämre vilket enkelt kunde förklaras med den låga vattennivån. När vi lämnade stugan så var vi mycket nöjda men samtidigt lämnar vi med viss saknad, ett helt år innan vi får återse Stor-Sjuogden vilket känns avlägset. Men det är ju så. Man måste ha något att se fram emot och vi ser i alla fall fram emot att få komma tillbaka även nästa år och den där stora öringen jag tappade i strömmen bakom stora stenen är ju än större nästa år, då ska jag ta den rackarn.

Mete

Denna helg var det SM i mete. Från Stäket åkte Maj, Jarmo, Leif, Calle, Kicki m.fl och från Södertälje åkte ett gäng kompetenta metare. Från Gnesta åkte två fullastade minibussar med bland annat vår medlem Robban Lövstrand tillsammans med bror Jocke o Mats Larsson. Individuellt blev det ingen medalj till Stockholm och inte heller till Sörmland även om det var nära men i lag visade Stockholm var huvudstaden kan när ”man lägger manken till”. Guld till ÄHV och Herr. Reijo, Klasse, Nisse och Kopparn från Norrtälje i ÄHJ och guld till Södertälje i Herrklassen, fullständiga resultat ligger uppe inom kort på Norsjös hemsida. TPF höjer på kepsen och säger grattis till guldmedaljörerna.

Travnamnet

På onsdag startar Nuncio på Solvalla, hästen som är född i USA men ägd och numera tränad av en svensk utanför Enköping, Stefan Melander, Tarzan kallad. Nuncio har tjänat drygt 22 millar och har startat 48 ggr och otroligt nog aldrig missat pallen! Inte ens Micke Litholm har den procenten.

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 07 01

Mete KM

 

Vi var inte många men vi var naggande goda och taggade till tänderna. Favoriten Björn, utmanad av brorsan och Carina. Jag själv kom ihåg förra året när jag och Kurre la beslag på de sista platserna, skulle jag bli sist igen, allt talade för det. Vädret var uppehåll med lite sol men fram emot senare på dagen sannolikt nån regnskur. Vi kortade ner till tre timmar och började 9.30. Anders tog tät vid utgången och stannade sen i braxenböjen, dvs han hade varit där förut. Jag gick förbi Anders och längst in mot viken, det var grunt men inte så blåsigt så jag tänkte där står nog många mörtar. Oj va fel tänkt skulle det visa sig. Tog ett 3 grams flöte men jag tyckte inte att det var rätt blyat så jag satte på en blykula till, på kroken tre maggots och en liten maskstump och sen toppade jag med en maggot till. Efter en stund försvinner flötet mot djupet och jag drillar upp dagens första fisk, en abborre på ca 18 gram. Jag ser att Anders tar fram håven och upp plaskar en rejäl braxen. Man e typ inte i ledning alltså! Efter 45 minuter gör jag ett taktiskt drag och går till gränsen närmast parkeringen, på väg passerar jag alla och kan konstatera att Anders leder på sin braxen med övriga har fått nån abborre eller inget alls. Jag är inte sist, alltså. Ställer mig på dörren som någon slängt i vassen och metar utanför vasskanten i 45 min. Inte ett liv. Jag omgruperar till där FI (Fienden för er som inte gjort lumpen) senast sågs dvs Björn. Han har å sin sida sökt upp Carina på udden mot braxenböjen och båda sitter nu med 5 meters lucka, de har väl hittat stimmet tänker jag. Hittar en fin sten att stå på allt medan ungdomarna springer upp och ner bokom ryggen längs vandringsstråket. Det är tävling på Sollentunavallen denna dag och man använder stråket som uppvärmningsbana. Fy faan va snabbt de springer, både tjejer och killar, de måste vara världseliten. Likt Ior så tar jag det mer lungt och lite mer melankoliskt och tycker att det känns motigt att ingen fisk vill nappa. Men så försvinner flötet, inte en gång utan två och sen en tredje gång och varje gång kommer en liten abborre med upp. När så flötet försvinner en fjärde gång är jag beredd på ytterligare en liten randig men då tar det plötsligt tvärstopp, nått större, betydligt större. En äldre farbror med hund stannar till och ser hur jag kämpar med braxen, hur ska du få upp den där frågar han. Kanske jag kan dra den in mot stenarna och ...........nä det går inte. Jag pekar på Björn och frågar om han kan vara vänlig att gå och låna håven, han säger ok och tar sig i sakta mak fram och tillbaka. Det tar en evighet men braxen som nu är helt slut har lugnat ner sig och låter sig håvas utan strid. Vid invägningen visar det sig att 984 gram braxen fäller avgörandet. Jag nöter på ivrigt påhejad av Kenta och Felix Einarsson som var med utom tävlan sista timmen. Vad gör man inte för att få en korv med bröd. Sista halvtimmen var helt stendött och det kändes som en befrielse när vi får gå mot bilarna och tända grillen. Flest fisk fick Carina men Anders braxen på 550 g räddar andra plats medan min kilosbrax gör att jag vinner på totalt 1250g. Mycket fiskesnack i väntan på att korven ska bli varm och det hinner passera en regnskur också men då vi står under lövverket så blir vi inte blöta. Anders tar priset för största abborre på 106 g. Kentas mobil ringer och nu bär det för honom och Felix av mot Uppsala för att köpa mäsk av Lennartsson, mäsk för Vimma, Sutare, Karp, Humle och Dumle osv. Vi ger och tar emot sommarkramar och skiljs åt, jag med guldmedalj runt halsen. På väg hem ringer jag Robban och frågar om jag kan få vara med på Piren i Nyköping, utom tävlan givetvis för inte ska jag i den toppform jag har tömma deras prisbord. Robban som är på gott humör säger att jag är välkommen att försöka. Sen avslutar han med ett kryptiskt påstående, ”om inte lillbrorsan fyllt 40 idag hade jag och storebror Jocke kommit upp och då hade du inte vunnit”.

Lyckad premiärtur efter gös på Björken

Drog hemifrån 17.00 via Bromma Pizzeria, Lidl och sophanteringen vid Tappström. Fick hjälp av hamnkaptenen på Rastaholm och båten var i plurret. Det var premiär för årets gösfiske på södra Björkfjärden. Ostlig vind och växlande molnighet. Efterssom jag var ensam så fick det bli trolling med tre spön, två med paravan och ett som jag höll i rakt bakom båten. Det var wobblers av olika slag och olika färger. Jag tyngde ner wobblerna med bly 40-80 gram för att de skulle gå lite djupare så här på eftermiddagen. Jag drog iväg mot en lävik för att med vinden och elmotorns hjälp få i pryttlarna. Lät motorn göra jobbet i motvind och elmotorn göra det i medvind. Käkandes pizza, persikor och kexchoklad och drickandes vatten med citronsmak från Lidl så hade jag en behaglig afton på sjön men inte så mycket aktivitet. Jag var ensam på fjärden i början men mot slutet anslöt fler ekipage och de andra fiskade uteslutande med vertikalfiske medan jag tuffade runt på måfå. Mitt i persika nummer två börjar spärren lösa ut och det är fisk på, jag lägger båten i medvindsläge och tar tag i spöt. Här är det något rejält, jag stänger av motorn och pumpar in paravanen, när väl den är borta så känner jag något motvilligt i andra änden. Grön Nils Master och med sänke på 60g räknar jag med att den stigit upp till ca 4-5 meter, en praktgös på 2,3 kg håvas och jag avlivar direkt för att minimera plågan och ser fram emot en gösmiddag med familjen. Tänk att man får hugg på gös på 4-5 m när det är 29 m djupt. Jag lägger i på nytt och fortsätter mot 10 m grynnan där en Buster av modell större lagt sig för vertikalfiske. De drar gös på gös men ingen av dessa är större än tre hekto. Jag får ett hugg till men den går loss och sen känner jag mig nöjd för det är fotboll på TV/Radio. När grabbarna lämnar området i besvikelse över att de är så små så plockar jag ihop och trailar upp. 2,5 timmars fiske fick räcka som premiär. Väl hemma så tar jag en bild på den imponerande stjärtfenan och skickar ut till de som inte ville åka med denna kväll. Tre personer reagerar direkt och säger att de hänger med nästa gång. Hinner med att se andra halvlek när England spelar 0-0 mot Slovakien och sen blir det filékniv fram och rensning. Nu har det börjat, gössäsongen och jag tänker försöka slå pers som är 4,8 kg taget på Värtan på tävlingen ”midsommargäddan.

Jag har varit ute tre gånger till och vid varje tillfälle har jag fått napp. Senast igår så gav tre timmar på vattnet tre gösar med en topp på 2550g. Pratade med några fiskebröder på vattnet som fiskade abborre och de hade haft bra fiske med en topp på nära kilot. Så med andra ord finns det mycket roligt fiske att göra nu även i Stockholmsområdet.

Nytt nummer av Svenskt fiske

På sidorna 78-79 skriver Anssi om 08-abborren och artikeln omnämns två nu aktiva i Täby PF.

Lasse Fredlund

Några onsdagar har man ordnat så att Lasse Fredlund kan vara med på TäbySportfiskarnas metetävling. Lasse i rullstol och fiskade med vänstern med viss hjälp. Visst är det roligt att höra att Lasse har gjort comeback och i skrivande stund varit med på tre tävlingar. Bättre boost än att få komma ut och fiska lär inte finnas i hans fall, strålande kul.

Sommarmästarna

Lasse Lundberg kliver in på listan efter en snygg kajakdubbel. En stor gädda och en stor abborre. Anders Enwall har varit ute på N Björken och fiskat gös vilket syns i listan. Själv har jag också noterat några gösar och Boettge var 10 gram ifrån ledningen på abborren.

 

Travnamnet, ersätts i denna krönika av EM-kommentarer

Zlatan och de andra i blågult ville inte missa smågrodorna och sillen så det såg till att få åka hem så fort det var möjligt. Att Marcus Berg råkade träffa mål i match tre mot Belgien fick nog många i laget som bokat biljett hem att säga ifrån. Här ska vi minsann inte göra något mål inte!

Namnet denna gång är givetvis, Lasse Lagerbäck, say no more!

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 06 07

Mete KM

Den 11 Juni är det KM i mete men vid Sollentunavallen och Edsviken, OBS ny startplats. Startavgift 50 KR. Vi tävlar i en klass och alla fiskar räknas. Största abborre och näst största abborre får som vanligt 10 respektive 5 kr per deltagare. De tre första erhåller medaljer och evig ära. Vi har som vanligt också pris för dagens mitt och Maries hemliga vikt. Klubben bjuder på korv med bröd efter tävlingen. Mäskning är ej tillåten, det är sk traditionellt mete som gäller. Jag åker dit med två metspön, ett på tre meter och ett på fem meter. Jag fiskar med majs, maggott och hästpissad mask från grannens kompost. Vill ni ha supertips så kolla med Sportfiskeboden, de kan det här med mete. Jag hoppas klubbens medlemmar ställer upp på oss som gör detta möjligt och kommer till start. Läs separat inbjudan på hemsidan.

Odds enligt bettingsiterna:

Wuoppan 5 ggr, törs han försvara färgerna.

Litholm 12 ggr, han kan säkert meta också, skulle inte förvåna.

Gunnar 8 ggr, hittar han till Edsviken?

Rosie 30 ggr, hon tar fikat som viktigast.

Ragnar 12 ggr, mete är liksom fel gren.

Jonas 15 ggr, som Leksing är han nöjd att få vara med i högsta divisionen.

Jocke 25 ggr, kan ingenting om mete så han är med för att lära om han kommer.

Boetgge 22 ggr, kan allt i teorin och lär ut men kan han själv?

Björn 1,85 given favorit som övat på piren i Nyköping.

Jag själv 52 ggr, hinner väl inte mer än tända grillen.

Carina 3,45 har lärt sig allt mer och med kvinnlig list kan det bli vinst!

Anders W 7 ggr , lurar i vassen och har kladdat med mört förut.

Bengt-Uno 35 ggr, smörgåsarna smakar så gott så metet kommer i andra hand.

Roger, Mark o Tommie lämnar w.o för djuphavsfiske på Röst, lycka till grabbar.

Kurre ska på bröllop, giltigt skäl säger jag.

Åland

Jag o David samt svågern Björn tog båten över till Åland för en helg i glada vänners lag. Sol men blåst och lite besvikna blev vi när inte ens strömmingen var inne. Svågern och jag provade efter gös på fredagsnatten men den enda gös som nappade lossnade så det var inte mycket att skriva om. Alltså riktigt skitresultat men det skulle bli värre. Vi lyckades landa ett tjugotal gäddor på lördan, jag tog nytt PB i längd på 105 cm men viktmässigt var den tvåa då den var helt tom i kistan. 8.6 kg gädda är ändå mycket gädda och för att vara på Åland en riktigt stor gädda. Faktiskt den näst största genom alla de 18 år vi varit stammisar på ön. På söndagen var det vindigt, vi gjorde några tappra försök några timmar men det blev bara några småhugg och det mesta vatten var grumligt och gäss gick överallt. Efter att njurarna prövats på allvar var vi tillbaka vid huset och körde bastu, sola, och njuta med en kall i nävan istället. På väg hem på söndagen var det många trollingbåtar i bilkön och Trumman var med bland passagerarna. Det hade varit trollingtävling efter lax och nytt rekord hade slagits av ett Finnpajsargäng med en lax på nära 25 kg. Då hade tävlingen ändå blivit förkortad med en dag då blåsten gjorde att söndagen blev inställd, även för dessa jättebåtar så man förstår att det blåste. Jag imponerades mycket av de två danska lagen som när de kom till Grisslehamn hade typ 100 mil hem. Snacka om hardcore, Danish Lures stod på tröjorna!

Sommarmästarna

Jocke Åklint leder gäddligan på 8,8 kg och gösligan på 4,0 kg. Felix leder abborrklassen på 1.05 kg och Hellgren vinner väl havsöringen på fina 3,6 kg. Jag tror inte vi sett största abborren eller gösen ännu men det kan hända att Jocke vinner på 8,8 kg i gäddligan även om jag själv nosade påt med 8.6 kg på Åland. Mejla eller SMSa alla hyfsat stora i dessa klasser så att vi får ligor som lever. Helst också en bild. Tack till Roger som skickat årets första gösbild och till Jocke o Ragge som radar upp stora gäddor på bild.

Travnamnet

Nuncio givetvis efter segern i Elitloppet från ”dödens” eller utvändigt ledaren som det egentligen är på nya löpningsrekordet 1.09.2. Jag var som vanligt på plats och hade två superdagar med sittplats på uteläktarn, E-läktarn mitt på upploppet där alla vill vara men långt ifrån alla får plats. Själva Elitloppet är och förblir det största vi har i svensk travsport och detta år var det nästan 29.000 åskådare och direktsändning i 14 länder. Nuncio ropades in av Stefan Melander på auktion i USA som ettåring för 50.000 och har fram till idag sprungit in nära 22 miljoner vilket är smått otroligt. Vad som är än mer anmärkningsvärt är att hästen som tävlat från första start till nu i absolut tuffaste konkurrens i 46 starter aldrig varit sämre än trea. Stjärnkusken Örjan Kihlström menar att Nuncio kan springa extremt fort lite längre än konkurenterna och det avgjorde loppet till hans fördel. Hatten av för Nuncio och för tränare och ägare Stefan Melander. Nucio vann föresten 3.125.000 kr under sina två lopp i Elitloppet, de e ju pengar det också.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 05 29

Sandasjön

Carina, Björn och jag tog oss till Sandasjön för några timmars regnbågsfiske. Jag hade hårt bröd, salt och smör med mig och Carina/Björn tog folie och grillkol med sig. Vi skulle äta färsk grillad regnbåge på hårdbrömacka till lunch. Första flugan landade först kl 10.15 på vattenytan så vi bestämnde att vi skulle käka kl 12.30. Jag fick med mig hunden Tenshi (ängel på japanska) till änden av sjön. Det var ganska kallt och lite kurig vind ner mot änden där jag var. Kallraset hade säkert ingen positiv inverkan men några ”bågar” skulle man väl kunna få, hur svårt kan det va? Jag körde med flugkast, samma prylar som jag använt under våren på alla turer efter havsöring, flugan var knallorange sk kaninfluga. Delar en macka med Tenshi och sen kör vi. Efter ca 15 minuter kommer första kontakten, en båge går upp och ställer sig liksom ivägen och sen hugger den som en kobra, J-vla idiot skriker jag och Tenshi hoppar till, va husse skriker-han ser arg ut-har jag gjort något men jag låg ju bara å sov. Den J-vla bågen högg på bombardaflötet, va ere för fel på flugan, Tenshi tittar på mig men har inget bra svar? Fortsätter slänga rakt utåt, höger, vänster och provar också spinnare och drag men inget händer. Jo visst, en spinnare fastnar och den sk näringen vinner 75:- på att jag måste komplettera. Jag ser att Carina o Björn fortsätter nöta på men ännu har vi ingen lunch. Då smäller det till igen och det ser ut att vara en rejäl fisk, motrycket och sen ett litet klick. Flätlina av, mina tankar går omedelbart till havsöringen, tänk om det hänt på Väddö, tänk dig en rekordfisk och flätlinan går av. Va hade jag gjort, dragit några rejäla knopar runt benen med ankarlinan och slängt i ankaret? Nu var det bara en båge och en sån fixar jag lätt när jag knytit om. När bombardaflötet når land har jag knutit om och druckit lite varm blåbärssoppa. Min andra och sista fluga var svart med lite glitterspröt. Swosch iväg och lite orytmisk invevning, pang och nu sitter mothugget. Tänk att det var svart som gällde hinner jag tänka innan fisken går loss. Det visar sig att jag slarvat med knuten till flugan så denna gång får jag tillbaka allt utom just flugan. Tenshi har börjat gå tillbaka, är det mina svordomar eller vad har fått henne att göra tvärt emot instinkten dvs hålla sig nära. Ängel är inte rätt namn på denna hund, faan vart har hon tagit vägen? Jag ser att kl börjar dra sig mot lunch så jag lämnar grejerna och rör mig mot stigen vi kom ifrån, Tenshi-Tenshi där e hon och hon håller bra fart tillbaka mot grillplatsen. Väl där fortsätter hon mot bilen, jag får stopp på henne och fattar ingenting, kopplar henne och märker att hon är rädd för något. Då hör jag – smällarna – på en skjutbana i närheten har man börjat panga på – är det något som hon inte gillar är när det smäller. Kom till mig gumman nu ska vi äta regnbåge, hon ser något tveksam ut men accepterar. Både Carina o Björn på huvudet, inte ett pet så det får bli nödprovianten –korv m brö! Det var ett byte helt i Tenshis smak så med mätta magar tog vi oss tillbaka till vårt ställe. Vi nöter på i 2,5 timmar till utan det minsta liv på mina och Carinas grejer medan Björn fått drilla men tappat två. Vi packar ihop och vänder mot bilarna och konstaterar att vi hade en dag med frisk luft och lite spänning. Kanske gör vi ett besök till någon dag i höst.

David Gäddtävling i Grisslehamn

David försvarade klubbfärgerna på en gäddfisketävling i Grisslehamn samtidigt som jag fiskade i Sandasjön. Han var där med kompis Max som har landställe där uppe. Lika laddad han var när han åkte på fredagen, lika blöt, kall och besviken var han när han kom hem på lördagskvällen. Faan farsan vilka vågor, det sköljde över relingen och allt är bara dyngsurt. Inte en gädda heller, det sög! Tanken slog mig – på radio i min ungdomsdagar i skärgårn så hörs en gingel. ”Vi glömde lyssna på sjörapporten”.

Mete KM

Den 11 Juni på Rönningesjön. Läs separat inbjudan på hemsidan.

Metetävlingar

Norrtäljemete 1 maj följdes upp med Trosa metet helgen efter. Carina och Björn missar inte en chans att kladda ner sig på äckligt slemmiga mörtar. Än har de inga framskjutna placeringar att skryta om men framgångar kommer.

Jocke Lövstrand laxkungen

Vår tidigare medlem Jocke Lövstrand hittar allt som oftast ut med sin båt mot Landsort. De senaste veckorna har varit synnerligen lyckade i fisket efter lax, Jocke tog en plus 16 kilos denna helg och en plus 12a förra helgen. Flera av de som varit med i båten har också fått drilla så man kan ana att fru Fortuna följt den båten en tid. Jag lyfter på kepsen för framgångarna då jag vet hur svårt det är att finna en nål i en höstack.

Havsöring

Jag har gett upp, det blir ingen gravad havsöring på midsommarbordet, inte i år heller! Men det var nära några gånger och till senhösten tar vi nya tag. Till höstens fiske ska jag skaffa mig några Vicke som saknas helt i min lilla draglåda. Komplettera lite.

Täby Galopp

Den 17 maj 2016 var det game over för Täby galopp. Efter 56 år av tävlingar flyttar galoppsportens huvudstadsbana till Bro från Täby. Sista vinnare blev hästen Little Warrior m Jacob Johansen. Nu ska det byggas bostäder på marken och den nya stadsdelen Täby Park kommer att växa fram. Mitt minne av galoppbanan är att jag är uppvuxen utanför stängslet på Grindtorpsvägen 17 men att jag bara vid två tillfällen löst entre och varit på publikplats. En av de största namnen är den mångårige championen Janos Tandari. Jag minns dock mest tragedin när Janos dotter som gick i min parallelklass dog i en olycka när hon blivit sparkad i tinningen av den häst hon red ut med, vi var inte gamla nog att förstå. Men som dotter till Janos Tandari såg framtiden mer ljus ut än vad den blev. Jag hoppas att en av de gator som kommer att skapas i det nya boendeområdet får bära hennes namn. När det gäller galoppen så kommer den att få en nytändning på den fina arena man byggt ute i Bro Park.

Travnamnet

Elitloppet, det är på söndag som alla som följer travet får se årets höjdpunkt. Det är faktiskt även mycket folk som normalt inte följer travet som just denna dag tar sig ut till Solvalla. Det är fest, travfest med runt 30.000 på läktarplats. Vart man än vänder sig så får man nya ”säkra tips”, alla tycks veta innan vem som vinner men alla framhåller inte på samma häst. Jag sitter på E-läktaren mitt på upploppet som jag gjort sedan Ego Boy vann 1973. Jag har bara missat loppet på plats en gång under alla dessa år. Ni som besöker banan på söndag, lyd mitt råd, spela inte en spänn utan njut av sporten och festen. Om man spelat bort 500:- kommer dagen orätt få en tråkig känsla, så skit i spelet och upplev festen istället, det blir något positivt att minnas från 2016, spela på hästarna kan ni göra någon annan helg. Vem som vinner, hjärtat säger On Track Piraten som syr ihop det hemvävda från Dalarna med Ego Boy från 1973 men hjäran säger att Timoko vinner loppet.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 05 08

Mete KM

Nu är det bestämt att årets Mete KM blir på Rönningesjön lördagen den 11 Juni 10-14, se separat inbjudan på hemsidan. Förra årets mästare Thomas Wuopio får det tufft att försvara guldet, det ska vi nog se till. Klubben bjuder på ”vurre m brö” efter tävlingen. För er som tvekar, kom och prova på för det är jättetrevligt, förra året blev jag och Kurre Lindblom sist men det ska vi förbättra iår. Målet för mig iår är att spöa minst tre och att korven ska va lika god som vid Åkers kanal.

Svenskt Rekord Gädda

Den 1 april var Fredrik Johansson från Enköping på norra delen av Vättern för att fiska gädda, stor gädda. När dagen var över så hade Fredrik krossat det gamla svenska rekordet, det nya rekordet är 21,07 Kg. Respekt och stort grattis från oss i TPF till Fredrik, en för mig okänd figur men han förtjänar lik väl uppmärksamhet även på vår hemsida. Det finns mer att läsa på sportfiskarna.se.

Pimpel SM 2017 på sjön Burträsket

Läste på Pimpelsport.se att man gör sig redo för SM i pimpel 2017 på sjön Burträsket sydväst om Skellefteå. Det blir alltså en långresa norröver för de som har för avsikt att vara med. För er Stockholmare som läser detta så undersöker disktriktet (Läs:Calle ”världens bästa” Andersson) möjligheter till en gemensam resa för hela truppen. Målet är att kunna presentera förslaget på distriktets tävlingsmöte sista onsdagen i oktober.

David Öman

Enligt pimpelsports nya riksranking är våran David rankad åtta och givetvis överlägset högst rankad bland juniorerna och givet också högst bland oss i TPF och också högst bland alla i Stockholm men tittar jag på ranking i TPF så är han placerad sjua. Oj vilken klass vi har på våra startfält på lördagarna. Det är inget snack om att David har framtiden för sig och att han redan nu tillhör toppen i landet men det innebär inte att han vinner våra lördagstävlingar. Hans första individuella klubbseger togs i vintras på Brunnsviken. Jag är en stolt farsa till en av pimpelsveriges största framtidsnamn och jag hoppas han hänger i de kommande åren för han kan absolut vinna SM som senior. Samtidigt vet jag att man sporras av konkurens och då han möter tuffast möjliga konkurens varje lördag och mäter sig mot mot mig i synnerhet men även mot andra i TPF så tror jag att han kommer att kunna utvecklas än mer. Han har också mer än de flesta av oss andra accepterat mörtfisket och variationen som blir allt mer påtaglig ju mer norrut man tävlar. Jag konstaterar att Martin Södergårds föreslog efter SM att de skulle fiska i ”lag” kommande Nordiska för bästa möjliga resultat. Respekt!

Grilltips

Sjösätt en båt, av lämpig storlek. Lägg dig halvnaken på soffan i aktern eller på nån av mittensittsarna. Guppa runt i nån lugn vik i början av maj i Stockholm, vänd på kroppen en gång i timman, undvik alla former av solskyddsfaktor. Om en dag inte räcker så kör tre-fyra dagar i streck och du är garanterat färdigt som huvudrätt. Det kallas pink fisherman och kostar minst 1000:- per dag. Vill man ha tillbehör rekomenderas ägg som kan stekas direkt på den rosa mag eller rygghuden, för genomstekt ägg rekomenderas pannan, eller som det numera kallas ”stopplyset”! Vem klagar på värmen, inte jag.

Havsöring

Måndag och 19 grader på altanen vid frukost kl 07.30, nu är våren här och fåglarna sjunger för fullt. Konstigt nog har inget flyttat in i holken ännu men det kommer väl. En ledig dag, därmed återstår inget annat än att packa några mackor med ost o kaviar plus lite varm blåbärs o så iväg mot öringen. Det måste vara min tur snart allt annat vore osannolikt. Jag trailar i vid Ljusteröfärjan och drar norröver. Solen skiner och jag fiskar i sommarkläder, helt underbart. Jag får kontakt på stopp tre när Hellgren är i luren, ett kort hugg och sen inget mer – faan, Hellgren lägger på och förbannar att han måste jobba. I nästa vik vakar en öring bara tre meter från båten, jag vevar in som en tok och kastar i ringen och det blir kontakt men den sitter inte. Två kast i rad kommer den efter på behörigt avstånd, fel färg? Jag provar fluga och 6 olika drag men öringen är bortblåst. Eller så står den på botten och ”garvar sig harmynt” över mina försök att få den på kroken. Nytt ställe och här händer det grejer, jag ser fisken tidigt, det är en godkänd men ingen rekordfisk. Jag gör spinnstopp och jag tycker mig se att den tar men nä, jag drar Gladsaxen närmare och den kommer efter, tre cm bakom draget, nytt stopp och den stannar tvärt, när draget kommer mot båten är fisken allt jämt bakom och jag gör en åtta med spöt och den simmar efter. I klart vatten, i solsken, precis vid båtkanten gör den en åtta och sen simmar den lungt iväg. Jag provar allt jag har i asken men den visar sig inte mer. Tar en paus och käkar en macka och njuter i solen. Provar sen på alla ställen jag haft kontakt men inget händer. Ytterligare en dag där jag till slut tvingas ge vika för övermakten, det påminner om programmet ”smartare än en femteklassare”, jag tvingas inför alla läsare av dessa meningslösa rader att konstatera att ”jag är inte smartare än en havsöring”. Inte ännu men nästa gång! 3 + 10 + 5 +4 +5+4 =31 timmar, ska förbannelsen brytas denna vår! Fredag bar det av till Väddö med the King of Salmo Trutta för vårens kanske sista försök att få en lovlig. Hellgren hade spelat ”backgammon” kvällen innan så han var lite tom på energi när vi träffades, men vi hade laddat för denna tur så länge och nu skulle det alltså ske så ju närmare vi kom så piggade han på sig. Allt var helt rätt enligt Göran och jag måste medge att vädret var inte helt fel. Det enda man hade fog att klaga på var väl badtemperaturen och att paraplydrinkarna inte fanns tillgängliga. Bustern smektes i kl 11.00 för ett rejält pass, för att vara på den säkra sidan hade vi fyllt en dunk extra på Roslagsstoppet och då hade vi ju passat på att fynda lite med två lådor fredagssynd för 110:-.

 

Öppen fråga, är inte havrebollarna från Hägersten sveriges godaste dopp till kaffet? Ni som har annat förslag får mejla mig. Första kastet var med en Stagger färg apelsin, inte en stöt! Tre kast till och inget händer, fel färg eller fel drag eller är vi på fel plats?Jag höll på att säga att jag ska äta upp min keps om vi inte får någon idag sa Göran. Själv hade jag laddat med salami, kexchocklad och goda smörgåsar istället. Efter 20 minuter börjar öringen hoppa runt båten, vi kastar i allt vi har men inte ett hugg eller följare. För att göra en lång historia kort så fiskar vi hela vägen ner mot Arholma och går sen upp igen mot startviken, inte ett liv! Roger Johansson hör av sig på facebook, han är på gäddfiske och Göran kontrar med att vi är på riktigt fiske, öringfiske. Hur går det frågar Roger, vad ska jag svara säger Göran, skriv att vi tappat räkningen svarar jag och stävar vidare mot nästa vik. Sex timmar efter första kastet så händer det plötsligt, hugg och jag krokar och fisken gör en kort rusning och sen en till och klick, den går loss. För ett ögenblick svär jag för att jag inte fick den i båten men sen påminner jag mig själv att ekologiskt fiske handlar just om detta. Ta vara på en dag i solen, se havsörn och fiskjuse sväva i den svaga vinden och äta god matsäck i gott sällskap. Vi fortsätter nån timme till i startviken med flera omtag men inte ett liv. 31 + 7 = 38 timmar och allt jämt ingen godkänd fisk i båten. Snart hamnar man på dårhuset, i en sån där vit tröja som knyts upp i ryggen för att man inte ska skada sig själv eller andra. Jag kan iallafall vara säker på att jag just denna dag fått mer bränna än övriga på anstalten.

Politik

Våran hemsida är inte till för att uttrycka politiska åsikter. Jag nöjer mig därför med att konstatera att Miljöpartiet inte haft sin bästa period de gångna veckorna men liksom den maskros de har som partisymbol lär de resa sig igen.

Tranås Energi

Gå in på Fiskejournalen och se filmen om vattenkraften och Tranås Energi. Jag är en av många som gillar sportfiske som säkert funderar på att byta elleverantör efter att ha sett vad de gör för att kompensera för sina kraftverk. Andra elproducenter som nyttjar vattnet tycker det är bra som det är och att man kan luta sig mot en lag som fastslogs 1918. Känns inte helt uppdaterat i min värld!

Färska räkor

Nu kan vi som gillar färska räkor äta läckheterna från västkusten igen utan att vara oroliga för beståndet. Man har jobbat mot och nu fått MSC märkning och grönt ljus för västkusträkan. Tummen upp säger jag som är sjukt förtjust i färska räkor och varför inte svenska, även om det i dött och kokt tillstånd är svårt att skilja nationaliteterna åt?

Travnamnet

Delicious US som innehar flera värlsrekord och som var den stora kryddan inför årets Elitlopp är skadad och tvingas till operation och som kanske aldrig kommer tillbaka till travbanan. Det känns riktigt tråkigt speciellt för oss travälskare att inte få se henne sista söndagen i maj. Det blir nog ända ett spännande Elitlopp men kryddan är liksom borta.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 04 25

Våren 2016

Mycket har hänt sedan pimpel-SM i Lycksele. Alla vårblommor har visat sig och rådjuren har fått sina kids och de manliga fåglarna raggar brudar med viss framgång från tidig morgon. Det är full aktivitet i trädgårdar bland grannarna och på Plantagen så har man högsäsong. Det är inte klokt va folk kan spendera pengar på jord och växter. Vilka idioter, annat är det med oss fiskare, vi kompletterar bara. Fyller på med färger vi inte har, lite nyheter, linor som kan blivit slitna över vintern i garaget byts ut, nya spön investeras med just den aktionen och längden som du inte har och så vidare. Vi fiskare köper inte aldrig något onödigt utan bara det som nödvändigaste nu när vi går in i nästa fas på fiskesäsongen.

Mete KM

Nu är det bestämt att årets Traditionellt Mete KM blir på Rönningesjön lördagen den 11 Juni 10-14, se separat inbjudan på hemsidan. Förra årets mästare Thomas Wuopio får det tufft att försvara guldet. Klubben bjuder på korv efter tävlingen. För er som tvekar, kom och prova på för det är jättetrevligt, förra året blev jag och Kurre Lindblom sist men det ska vi förbättra iår. Målet för mig iår är att spöa minst tre och att korven ska va lika god som vid Åkers kanal. Tips: Ta med pimpelskryllan att sitta på. Glöm inte ta med Sportfiskekortet, ni som köpt så slipper klubben lägga ut för dagkort. www.sportfiskarna.se/fiske/fiske i Stockholm och köp!

Öringpremiär Ljusteröleden

Jag ville prova motor och båt innan fredagen på Barnens Ö så på onsdagen tog jag en tretimmars i Ljusteröleden syd. Till min glädje fungerade all elektronik och motorn så det fick bli några kast också. På tredje kastet inte långt från Elgö så fick jag se två fina öringar simma efter mitt drag Gruff Apelsin. I solskenet är de blanka och fina de silvriga. Ingen av de två hade haft rätt mått så det var bra att de inte gjorde sig illa på kroken. Nu laddades det mot fredagen och Barnens Ö med Göran Hellgren, ”King of Salmo Trutta”.

Öring på Barnens Ö

Jag och Göran Hellgren delade på uppgiften. Jag stod för båt och kunskap i ekologiskt fiske och Göran för guidning till fiskeplatserna där öringar över 3 kilo är vardagsmat. Det hade kommit 5 cm nysnö på natten men det var sol o klart så snön skulle smälta under dagen men visst var det kyligt när vi sjösatte kl 08.00 på utsidan av Barnens Ö. Allt gick snabbt o bra så vi var igång redan efter 15 minuter. Här drog jag en dubbel plus fyra, i den viken tog Kujala en trippel och Anders Enwall en dubbel på den stenen. Så lät det från fören hela dagen där guiden satt. Jag var mest glad över sällskapet och det fina vädret och för att prova något nytt. Redan vid andra stoppet visar jag upp en tvåkilos i fin kondition, jag lockade den till båten med en Stagger färg apelsin. På nästa stopp är den lite mindre, ska vi säga 1,5 kg och denna gång Great Heron blå/silver. Hellgren får hugg men missar mothugget på Gladsax Röd/Svart. Bra start, kontakt med tre fiskar och ännu har klockan inte slagit nio. Det kommer bli fullt med öring i båten säger Göran, lika uppumpad med Adrenalin som en bulgarisk tyngdlyftare är fylld med anabola. Vi tar oss ut ur startviken och nu ska vi till viken 100% som denna dag lämpligt nog levererar 0% trots tre besök. Vi gör en förflyttning grande, ca 20 min bort ligger nästa drömställe. Jag tittar ut mot havet och ser ..........ingenting, inte en liten sten sticker upp, Finland nästa. Man inser att här ger man sig inte ut när det brallar på, åtminstonde inte i en Buster M men idag gick det utmärkt. Flockar med Ejder gör plats åt oss och vi svänger in i nästa idiotsäkra vik. Vi ser två landfiskare och jag förstår att här finns det öring, men inte idag. Jag får ett hugg men att det var en sten kan inte helt uteslutas. En trana och en bäver var till vårt sällskap men nån fisk syntes inte trots att vi kammade av viken från topp till tå. Göran börjar bli allt mer nervös för hans goda CV ser ut att få en knäck, fikapaus. I gudomligt väder, helt i lä tar vi rejäla tag i maten för att samla energi till nästa pass. Vi vänder nu tillbaka mot startviken men går in i alla tänkbara småvikar och läser temperaturer men inte en stöt. Jag förklarar för Göran att så här dåligt är inte ens eko-fishing men vi skiner i kapp med solen samtidigt som vi studerar tre havsörnar som provar vindarna som tilltagit. Vi går in i en vik där Görans kompis Lennart tagit en på 4,6 förra helgen och då händer det, pang! Göran krokar en 2 kilos och fighten på det grunda vattnet börjar. Fisken tar sig iväg under båten och runt densamma i yviga rörelser och mitt i en av dessa rusningar så ser jag att fisken är grön med gula prickar, en gädda. Jag lärde mig några nya svordomar av guiden och vi åkte vidare när han släppt tillbaka gäddan. Klockan drar sig mot 14 och vi hamnar vid en mindre vik utanför startviken, då händer det som inte kan hända. På en grön/orange Salmo får jag hugg och några ruskningar men sen släpper fisken. Nu provade även jag några svordomar men det hjälpte inte. Sen fiskar vi av startviken två varv till utan resultat och efter 9,5 timmar trailar vi upp, nöjda med vädret men inte helt med resultatet. Hellgren ville ha fisk men hade bara ett kort hugg som missades och jag som fiskar Eko var ruskigt nära att tvingas håva en fisk, tur att den gick lös! Samma gubbar gick föresten längs land även i viken vi sjösatte, de hade lokalkännedom tydligen. Hellgren meddelade vårt resultat och de hade inte heller sett nått denna dag så vi var inte ensamma att fiska ekologiskt. Väl hemma ringer Kari Kujala, såg du ölburken, den jag satte på dragkroken. Det var alltså Kari och hans kompis som var killarna som fiskade från land. Totalt nu 3+10 = 13 timmar utan godkänd fisk i båten.

Grinda Open

120 deltagare och 17 godkända fiskar upp på tio timmar eller 70,5 fisketimmar per godkänd öring. Öringfiske är ingen lek men härmed har jag satt mitt mål, att få en godkänd öring under 70 timmar på sjön. Jag tycker fisket efter öring är så häftigt att jag fortsätter mitt fiskande fast jag inte fångat en godkänd på tjugofem turer med båten, men nästa gång.....! Senaste godkända var hösten 2014.

Hellgren tar semester

Arbetar man som egen företagare kan det vara svårt att ta sig ledigt men när man gör det så ringer telefonen konstant. Göran bestämde tidigt att 18-22 April skulle han vara ledig och fiska havsöring. Måndag och tisdag kom jobb emellan såklart men på onsdagen kom vi iväg. Onsdag: Siktet denna gång var Ljusteröleden för att se om killar och tjejer som var med på Grinda Open hade lämnat någon godkänd öring kvar i sjön. Det blåste rejält från fastlandet och bort mot Finland annars var det växlande molnighet och riktigt skönt i lävikarna när solen brallade på. Vi sjösatte vid Ljusteröfärjeläge för att dra oss rejält långt norr ut för att fiska oss hemåt. Lanthandeln var omgjord till grill, pizzeria och sjökrog så vi fick hålla tillgodo med de mackor o varm dryck vi gjort hemma. Vi sökte varmare vikar och där svanarna är där finns det öring, det hade nån polare till Göran sagt så det tog vi fasta på. Efter några få stopp så får Göran kontakt vid ett vevstopp men missar krokningen. Vi stärks i vår tro och fortsätter nöta på. Gamla och nya platser, alla tänkbara färger och olika drag kastas i vattnet, alla utan framgång, vi verkligen nöter på och mot slutet av dagen så känns det i axeln. Vi tvingas avbryta redan kl 14 då jag lovat bort mig som barnvakt och ska hämta Olof o Viktor på skola o dagis senast kl 16.30 i Bromma. Inte helt nedstämda men lite stukade åker vi hem mot Bromma, väl medvetna om att det på fredag kommer att bli helt andra bullar. Lite Voltaren på axeln så ska väl inte det vara nått problem, för då ska ”proppen ur”. 3 + 10 + 5 = 18 timmar utan godkänd öring. Fredag: KL 07.30 och nya sommarsulor på Volvon, dryga 8 lax på faktura, iväg till svågern i Spånga. På hans garageuppfart står trailern och Göran ”King of Salmo Trutta”, vi kopplar på och kastar oss iväg. Nu har vi provat sol och varma vikar, idag blir det skitväder men det kan inte gå sämre. Vädret blev kanske inte riktigt lika illa som befarat med växlande sol och hagel, det klart att det sved i kinderna när man körade 20 knop mot hagelkulorna men vi klagade inte, åtminstonde inte på vädret. När vi lägger i kommer Jocke Åklint med ”sin pimpade röda volvo” och slår ut med händerna, ger ni aldrig upp? Fiska gädda istället, det är Esox Open som stundar och snart dyker Ragge Malmberg upp också och han får en vink innan vi ger oss av. Vi hade bestämt att köra ett kortare pass på 4-5 timmar effektivt för att spara lite energi till grillen där hemma. Första timmen mest sol men ingen fisk, sen kommer en kort hagelstorm och vips har jag en som högg och på samma plats kastet efter en blanking efter Göran. I nästa solglapp tar vi smörgås och lite varm dryck på Mossön för att sätta iväg mot nästa ”hela spott” rätt emot nästa hagelstorm, den sved sa jag när vi når fram och vi avvaktar fem minuter innan det värsta är över. Vi fiskar fort och långsamt med allt ifrån svart till silverblankt, inget hjälper. Så kommer vi in i en vik som levererat förr och Göran får en följare, jag får efter timmar och åter timmar en fisk på kroken, en blanking, ska förbannelsen brytas? Nä, såklart inte. Precis vid fören gör den ett krumsprång och linan slakas och fisken är borta, skitsamma sa Göran, det är fisk i viken och den var inte 50cm. Han har rätt, vi tar omtag och på nästa drift får jag en följare och Göran likaså. Så här mycket fisk i rörelse har jag inte varit med om på flera år, det måste vara fullt där nere, så mycket att man knappt får ner draget mot botten liksom. Väldigt nöjda och positiva med kännedomen om att snart hugger de också och då ska vi vara på plats. Vi trailar upp och pratar redan om nästa tur och hur j-vla rätt vi kommer att komma då, minst fullt i båten. 3 + 10 + 5 + 4 = 22 timmar utan godkänd öring. Måndag: På söndagseftermiddagen ringer Göran. Det ska bli kanonväder imorrn och jag kan ta ledigt. Jag e på, har helt glömt bort att jag skulle tvätta och städa upp hemma efter kalaset. Det har regnat och när termometern varit nere på minus så blir det is. Så is i båten alltså, en plusgrad men va faan det är ju öring som väntar. Trailar i i Djursholm, första gången någonsin där på jakt efter öring. Vi drar mot Waxholm och när de gula båtarna skymtas så börjar vi resan hemåt, på norr o sydsida, längs vikar, öar och kanter hela vägen tillbaka till Djurholm. Vi ser flera guider och vi förstår att det finns öring, redan efter en timme får Hellgren ett jättehugg. Sen nån följare och sen krokar han en och den var efterlängtad. Lite för liten men ändå, fisk i båten och nu vet vi hur de ser ut. Från nu och framåt blir allt mycket enklare. Ytterligare en följare och ett rejält hugg vid ett vevstopp. När vi avbryter känns det jättebra 3 + 10 + 5 +4 +5 =27 timmar, men nu är vi på gång!

Gädda vår bästa sportfisk

Ragnar och Jocke har redan varit ute några rejäla pass efter gädda. De skickar löpande rapporter och bilder som vi kommer att redovisa på hemsidan, goda rapporter för det mesta. Bland annat fick jag en bild av ett gäddgap med en mindre gädda i svalget. Även Jörgen och Peder har varit ute men därifrån har rapporterna varit lite sämre. Esox open avgjordes alltså i helgen och där är gäddkungar och drottningar på plats och berädda på att offra många droppar blod från gäddsåren för att vinna en inteckning. Ragnar och Jocke var först på plats och la en hel del tid på fredagen för att besiktiga banan/området precis som Hansdotter före ett slalomåk.

Sportfiskekortet Sthlm

Gäller från nu och fram till och med 2017-04-30 och fiskekortet löser ni enklast genom att köpa på Sportfiskarnas hemsida under fliken FISKE och FISKE I STOCKHOLM. 300:- för familjen kostar det men jag vill poängtera att det inte är ett krav från klubben att ni skaffar det. Det är en rekomendation. Vilka sjöar som ingår ser ni på hemsidan men bland annat ingår Rönningesjön där vi kommer att ha KM i mete. Jag har nyligen fått erbjudande i lådan om att köpa kortet för 195:-, kolla din låda de närmaste dagarna.

Sommarmästarna

Här händer det grejer löpande. Det rör sig i gädd och havsöringsklassen men Jocke den spjuvern krokade av misstag en gös när han fiskade gädda och toppar numera göslistan med 70 grams marginal.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 04 12

Krönikan

Nu blir det inte lika tätt mellan krönikorna då vår huvudsäsong är över men jag hoppas kunna leverera lite rader lite då och då, kanske en var 2-3 vecka. Jag tackar Er som givit mig positiv respons på mina subjektiva rader vilket givetvis uppmuntrande. Jag hoppas inte jag har trampat någon på tårna, det har inte varit min avsikt, även om jag ibland har skickat en gliring eller uppmärksammat någon som gjort en tavla.

Uppladdning SM

Lars Jonsson Norrtälje har som ingen annan tydligjort hur man kan ladda upp inför ett SM. Han måste ha slagit någon form av rekord i antal inlägg på facebook, varje pimpelpass, varje nyhet i utrustningen, djupstudier på kartorna, kolhydratuppladdning, klädesplaggstest, rapport från fysrunda m.m, kort o gott har allt funnits med bilder å filmsnuttar på facebook. Tack Lars för underhållningen.

 

För TPF var det tidigt klart att Umeflyg, hyrbil och hotell Lappland i Lycksele var kombon. I slutändan blev det några som avvek från kombon men vi hamnade alla till slut i Lycksele. För att bättra på flåset ytterligare, om det nu vore möjligt för en ”Slim-Fit” som mig, blev det ett pass innebandy på måndagskvällen. Man kan säga vad man vill om innebandy men att skadefrekvensen är rätt hög för oss 50 plussare det står skrivet i sten. När smällen kommer så hinner jag tänka, ”nej inte nu, SMet?” innan ljudet av kras hörs från insidan av bröstkorgen. För tredje gången på ett år (innebandy 3ggr) så krackelerar ett revben, denna gång höger sida och högt upp. Det fick bli en kamp mot klockan men ni som varit med om detta själva vet redan nu hur det gick. När man vaknar dag 2-14 efter revbenskrack så kan man inte utan obeskrivlig smärta ta sig ur sängen. Ipren och Zon inhandlades och projekt ”SM optimisten” påbörjades, det kanske skulle funka. Men inte bara jag utan även Bengt Åbom fick problem. Bengt Åbom blev sjuk kvällen innan och tvingades på fredag morgon kasta in en febrig handduk.

 

En klassisk 30 min försenad Norwegianflight tar oss till Umeå. Hyrbiluthämtning och stuva packning och sen in till city of Ume eller rättare sagt till McD i Umeå, för lite lunch måste vi ha. När vi tar oss ut på gatan konstaterar Jocke att det var det osexigaste McD han varit på o Roger håller med, i samma ögonblick så ser jag en skäggprydd manlig typ 22årig- ungdom spatsera mot mig på gatan. Han är iförd kort röd kjol och tajta svarta strumpbyxor och en mörk blus. I min värld var han än mindre sexig än McD, det är musikfestival i Umeå vilket förklarar varför det var så många unga rockers på flyget. Vi lämnar Björkarnas stad via en pit stop på systemet och kör västerut, för säkerhets skull kollar Jocke kvalitén pilsnern direkt- betyg gdk. Strax utanför stan ligger Brännland, byn som fått namn efter att vare familj brännde hemma under motbokens tid, tror jag. På väg till Lycksele passerar vi med bara nån kilometer emellan både Hälsingfors och Hälsingborg, spännande småbyar med kul namn. Helt utan missöden når vi alla hotellet, i foajen sitter ett stort antal pimplare från huvudstan och vi slår oss ner. Inom kort kommer Stöket- (fd Stäket), Gimo- och Norrtäljegänget som varit ute å provfiskat, startpåsar delas ut och Börje Olsson som åkt upp för att vara med på parallellen får ta Bengans påse och vips är reserven Börje ”Pettsson” Olsson med i SMmatchen. Lite pryttelpyssel, taktikgenomgång med Jocke och nån pilsner senare hamnar vi alla tillsammans på TPF-middag intill hockeybaren. Gott o grillat med schysst pommes! Några timmar går och efter otaligt med historier och mycket trevligt samkväm så bryter vi upp för tandborste och kudde, uppladdningen avslutad.

SM Individuellt

När den välkända truddilutten på mobilen förklarat att det var dags att kliva upp så hörs lätt sömndrucket från sängen bredvid, ”Farsan, jag måste bli bland de tre, jag måste kvala till Nordiska, Faan farsan jag tar livet av mig annars”. Jag förklarade för David att innan hirakirin så behövde vi iallafall äta så vi droppade ner några våningar och fyllde på depåerna. 7.30 lättade vi för att ta oss till Örträsk, inget var lämnat till slumpen, allt var iordning och taktiken klar. Helt otroligt väder, gassande sol och inte den minsta lilla vindpust utan totalt stilla. Jag o Jocke skulle upp till inloppet 4 km bort medan David skulle springa med Jonas Gustafsson dvs följa de övriga löparna. Det visade sig att samtliga med mycket spring i benen skulle upp till änden 6 km bort, det var säkert 30 man som la iväg dit. När vi närmar oss så går skottet och de som älgat på lite snabbare än oss borrar sina hål för att sedan gå ner på knä och plocka fram fasta nycklar och reservskär. Folk flyttar ut rejält men det är riktigt långgrunt så det blir en rejäl flytt ut ytterligare. Jag valde att inte stanna utan gå 5 min till och nå kanten på inloppet, där satt Jesper Dyberg, Leif Lotström, Stefan Andersson och några till. Här var det betydligt djupare även nära land. Jag gör mig redo och börjar borra, två varv, sen var dagen över liksom chansen till en placering på SM. Jag provar att bara borra med vänstern o bara styra med högern, jag kommer igenom men det gör för ont. När jag efter ca 1 timme borrat 9-10 hål så går det inte längre, jag vänder fejset mot solen och sätter mig i några gammelhål. Bredvid sitter Jocke o Stefan men ingen av dem får nån fisk att tala om. Stefan berättar att han förbannat sjön, att den var så djup på stora delar och att han började med att borra sönder skäret i leran. Jocke ringer Anna o Roger, ett kryss dvs 0-0 löd rapporten och då har jag tre och Jocke 6 o Stefan 4 stycken abborrar alltså. Då ringer telefon, det är David, ”du måste komma hit med borren” min borr har pajat. Jag ber honom ställa sig upp och sen sätta sig, jag ser honom och jag springer till honom med borren ca 1,5 km bort. När jag når honom får jag besked att han har ca 3 kilo på 12 abborrar och att det är jagande fisk, han sitter helt solo mot vänstergränsen medan resten av löparna sitter i mitten eller mot höger. Tillbaka mot skryllan uppmärksammar jag 9 fiskare innanför avspärrat område. Jag ringer Björne som är vid sekreteriatet och han skickar ut tävlingsledarn på skotern. Jag går längs avspärrningen som upphör sista 300m mot land. Tävlingsledarn gör bedömningen att avruskning var otydlig så de nio får fortsätta men flytta ut på rätt sida gränsen, jag håller med till 100% att det var mycket otydligt. Arrangörerna missade tydlig avruskning och missade även priserna, läs nedan. Allt annat var supertoppen. Väl tillbaka frågar Jesper hur det gått för David o jag svarar 12 fiskar, Jocke får lite mer info dvs att det kan vara värt att gå till David och prova där. När Jocke beger sig till David så packar jag ihop och går mot invägning, luften står still och värmen är påtaglig, det blir till slut bara T-shirt. Jag förbannar mina underställsbyxor, varför skulle jag ha dessa på, kortbyxor hade passat bättre. När jag når målfållan tvingas jag först sålla, så jag lägger mina tre abborrar på sållen, sen i påsen och invägning 295g. Tar en Loka och snackar med Björne med flera.

 

När målskottet smäller 90 min senare så är vi nere på isen för att möta våra Stockholmare. Först kommer Sundberg med fem stycken, sedan Mats med sju, Roger med fem, Felix ändå nöjd med 890 g osv. Det står tidigt klart att hoppet får ställas till David. När Jesper Dyberg väger in sina 2,6 kg så är det en topp 10 påse minst, men då återstår löparna som kommer gåendes 10 minuter bort. Nu snackar vi inte om att alla fick träff men flera och när Martin Södergårds 9,1 kgs påse är vägd så är guldet klart. Davids 6.578g är bra tror vi, borde bli Nordiska på det. Thomas RM har drygt 5, Holmudd 4.1 kg, men vi ser inga fler 6-7 kilos påsar men vi ser ju inte alla påsar heller. Erik Tikkanen dyker upp och många gratulerar David till en bra tävling och Stockholmstruppen håller tummarna. Holmudd blir 9a i herrklassen och var därmed tredje bäst av alla från Stockholm. Felix blir efter justering (en ÄHJ var anmäld i fel klass) bronsmedaljör i YHJ, medaljen kommer senare Felix-grattis igen.

När ÄHJ läses upp David Öman Täby sextusenfemhundrasjuttioåtta gram så går det ett ooojjjjjjjjj i publiken, tvåan i klassen David Ödmark från Competition hade 5,8 vilket var totalfemma medan trean hade prick 3 kg så dit var det ett hopp. Andreas Bergström (HS) från Competition (Sundsvall) 6,7 kg var totaltvåa. David blev alltså totaltrea medán seniortrean blev Henrik Nordin (HS) från Skellefteå blev totalfyra. Totalt sex tävlande över 4,5 kg.

Målet nått med råge, Nordiska kirrat, grattis min son, grattis David!

Hyllas skall även Björn Widerberg som blev tvåa på parallellen, bra jobbat!

 

Priserna David fick var ett skämt, medaljen givetvis OK men att få en draglåda i plast och en yxa med prislappen 299:- i klassen ÄHJ tar nog just det, priset! Killar o tjejer i juniorklasserna ska alla få ett minnespris, sen kan de tre bästa få exempelvis en rulle också (nått fiskerelaterat). Att kalla en draglåda i plast med SM-klistermärke för minnespris då har man missat något. Va han ska med yxan till får man väl fråga arrangören för jag har svårt att se användningsområdet. I några klasser fick medaljörerna kaffebryggare från Jula, ni fattar säkert vad jag menar, det är SM och inte nån byatävling.

Ett guld och ett brons Individuellt är gdk, ett guld väger tungt men visst hade vi hoppats på fler medaljer till Stockholm. För oss övriga blev resultaten en besvikelse. Calle Andersson får gdk med 2,1 kg, Andreas, Hellström, Jocke, Tomas Jansson, Börje och Mats var 1 kg plus men knappast gdk.

 

På kvällen åt vi kamratmiddag på Hotell Lappland, en middag där kocken hade åkt ur vilken matlagningstävling som helst. Kan knappt tänka mig vilka ord juryn skulle använt i sin motivering/totalsågning. Frågan vi ställde oss var om det går att få till en torrare fläskytterfilé, varför salladen bara innehöll just det – sallad, och en lätt bränd brunsås till det! Potatis, morötter och palsternackor var goda så det fick bli det. Mätta blev vi och imponerade av Holmudd som lyckades få ner 9 köttskivor, inte för mängden utan för att de inte torkade fast i halsen. Jag, Andreas o David fick ner 1,5 skiva sen var det läskpapper i halsen.

Vi gick till rummet och såg när Henrik Stensson misslyckades på Augusta, det var fler som hade en tung dag alltså, sen somnade vi.

SM Lag

”I dag spelar det ingen roll hur det går, det var igår som gällde, jag tar det lugnt idag”. Med dessa ord i mörkret så drar jag upp gardinerna och vi börjar sätta på oss för frukost. Jag kommenterar inte hans kommentar för jag vet att det är BullShit, när David är på pimpeltävling så finns inte ”tat lugnt”. Frukosten smakar bättre när man är lite extra hungrig så det blev lite extra. Straxt efter 7 har vi packat och betalt för denna gång och vi släpper upp handbromsen för resa mot Granträsksjön. Vi svänger sista biten höger in på en lätt frusen grusväg mot Granträsk 15. Alltså vägen bland gran och tall med utsikt över gran och tall och där man kunde se några hyggen där man avverkat gran och tall och längs vägen låg på ett ställe färdiga stockar av gran och tall. Så helt utan förvarning fyra hus och en lada och sen tillbaka till gran och tall. Av dagens fyra sista bilar till parkeringen var tre från TPF. En kvart senare gick skottet och folk ger sig i maklig takt ut på isen, återigen strålande sol och vindstilla. Jag fick höra att bilen larmat så jag vände tillbaka för att se över köper 4 Loka och 4 kexchoklad som jag lägger ner i skryllan till grabbarna. Går ut med Baddarn och vi snackar lite om isläget i Sundsvall och att efter detta får det nog vara slut. Hinner fram i god tid till Acke, Ted och David men ser inte Felix. När de borrar sina första hål så ser jag att Ackes och Teds Rantanen försvinna helt innan de är igenom. Strosar runt lite, samtalar med Holmudd och Andreas som peppar Forellens gubbar. Holmudd har koll på Felix, han kommer inte palla, det blir för jobbigt. Fin storlek på abborrarna och i början får flera träff på riktigt bra hål. Stefan Stark tappar sin turpirk (SM seger i Norsjö) när en gädda vinner den ojämna kampen. Första timmen var det en bra kant men det brantade på utåt så efter första timmen kom fisken glesare och djupare. Anna och Carina anslöt efter just den första timmen så de missade rejset. Killarna blev kvar hela tävlingen och fick nytt liv när de svepte var sin Loka och en kexchoklad.

 

Det var dock jävligt tjock is så till slut orkade de inte borra utan valde gammelhål. När det var en timme kvar börjar jag så smått vandra mot starten, Mats Arnoldsson fiskade i två raka gammelhål, jag frågade om det var förbjudet att borra nya hål och fick till svar att just så var de, förbjudet. Sen stöter jag ihop med Ove Sandgren, Hasse Eriksson och Bill Thorsen, de hade en ok start men deras 11,6 kilo är tre för lite för medalj. Lasse, Hasse, Björne o Mats får till slut ihop nästan 20 kg och blir femma (1,5 kg från medalj), Våra juniorer blir 4a med nästan 19 kg (1,7 kg från silver), övriga Stockholmslag får inte till några höjdarplaceringar. När det är fem minuter kvar studerar vi tre av Falubygdens herrar som toköser upp 100-200 grammare utanför målfållan. Holmudd påpekar att de fått minst 5 kilo var sista kvarten, Erik Södergårds, Per Gref och Per Morelius ångrar varför de inte gick dit lite tidigare. De väger dock in imponerande 44,8 kg. Kenta, Roger, Björn och Jocke anslöt till målfållan just för att hinna se detta. Jocke kom och tänka på våra vänner i Gnesta som hade två lag kvalade men som valde att stanna hemma för att fisket skulle vara så uselt. ”Inte åker vi så långt för att få ihop 4 kg per lag” sade man i vintras. Hinner upp till bilen innan slutskott med skryllan och alla juniorernas jockor och tröjor som de plockat av sig, där möter jag Mästaren Martin Södergårds ombytt, duschad, vattenkammad, med Armani under armarna och klar för hemfärd?

 

Baddarn ansluter och börjar klä om och det står klart att Lag Sveg SFK 2 kommer att väga in noll och istället ta sig söderöver så snabbt som möjligt. Vid prisutdelningen kommer så beskedet om den felanmälan som är gjord dagen innan som gör att Felix blir trea och senare kommer att få sin välförtjänta guldmedalj. Helgens suverän måste ändå bli Andreas Bergström som blev tvåa individuellt och som sedan segrar i lag med Competition på otroliga 53 kg.

Inga medaljer till Stockholm i lag är underkänt!

 

På väg hem hinner vi med att byta om utanför en bensinmack, käka en pizza i Umeås förort, ta en öl i flygbaren, säga på återseende till Stockholmstruppen på flygplatsen och sova i 40 minuter på flyget. Idag tisdag är alla kläder tvättade, grejerna sorterade och undanlagda i garaget och borrarna på sin krok. Jag ska lämna den trasiga borren till Micke Boettge men sen är det game over. Jag har fått nog och känner mig mer än nöjd, tråkigt slut med avbrutet SM, nä just nu är det mesta med pimpel skit. MEN jag vet hur det kommer att kännas när mörkret sänker sig över Sverige och lägger sina första hinnor på vattenpölarna, då e man påt igen.

Nordiska Mästerskapen

Denna gång utan medverkande från någon TPFare då vi inte hade någon till start på SMet i Norsjö som var kvalet. Lotta Engwall från Fagersta vann igen och hon hyllas för segern. Formtoppning i Sjöboda påskhelgen var tricket denna gång.

Annars var det en annan sak jag och Martin Södergårds tar med oss från Nordiska i Finland. Finland har öppna mästerskap och i tre olika dicipliner. Abborre, mört och gärs. 1500 deltagare på abborrtävlingen och ca häften på mörttävlingen. Kanske något att ta efter i Sverige där det dels höjs starka röster för och emot mört, lösningen kan vara två dicipliner som i Finland, varför inte säger jag. Sen finns det många förespråkare för öppna SM, varför inte säger jag.

Sommarmästarna

Göran Hellgren har iu helgen varit i Ljusteröleden och landat en öring på 3,6 kg. Fin bild finns här på hemsidan.

Pappa-David

15-10 slutade årets viktigaste tävling

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 03 31

Fin bild från Gällö lånad av Caroline Nilsson.

Påsk o Sjöboda

I flera år har firma Sundberg/Björne tjatat på oss om att vi måste med till Sjöboda. Förra året åkte David med Tikkanen och Högberg och han var såld! Farsan, jag skiter i allt bara jag får åka till Sjöboda nästa påsk var resultatet. Milde himmel, har de rökt på eller tuggar de gräs, han var ju som frälst? Det går väl över tänkte jag men när hösten kom så påminnde han mig om att han skulle till Sjöboda och han undrade om jag skulle med. Vadå, vem kör, de e ju jag som kör som Långben säger på julafton!

Vi fick med oss Gunnar Blomberg och lämnade Upplands Väsby kl 05.15 på skärtorsdagens morgon. Första stopp var McD i Sundsvall där vi skulle ta frukost. Där informerades vi 08.30 om att att alla mackorna var slut och att Mc Muffins var slut liksom Mc Gröt och Juicen, dvs inte mycket kvar att välja på. Mc Bagel fanns dock så jag o David tog var sin. När Gunnar skulle beställa så var även Mc Bagel slut! Snälla ni, käka aldrig på McD i Sundsvall, skämmigt var ordet!

 

Samtidigt åkte Carina, Björn, Caroline, Dahlin, Leif, Calle och Kicki till Gällö. På väg upp mot Gällö passade Björn på att ta en Selfie i en av de kameror trafikpolisen placerat ut. Sådana foton kostar lite extra så man får hoppas det blev en bra bild.

 

Resan för oss gick bra och vi checkade in på Sjöboda, ett vandrarhemlikt ställe där vi fick rum 4. Knappt hade man packat ur bilen förrän det bar i väg till kvällstävling på Raftsjön, en mörtsjö. Hade fått låna ett färdigtacklat mörtspö av Horvat och efter 2 timmar nästan helt utan fisk med vanliga prylarna kröp jag till korset och provade genom att beta på maggott och släppa ner Horvats specialare. Redan i tredje hålet fick jag ett fyrtiotal mörtar och var helt nedsmetad liksom handduken som jag hade med, skitslemmigt. Jag fortsatte fiska mört tills skottet small och mörkret hade lagt sig. 1,8 kg mört och 4 hg abborre. Väl i sjöboda introducerade David mig för Mankan. Mankan som kom direkt från Thailand är lite av en fixare men han kunde inte fixa egna bilen där oljelampan skrek rött utan fick lifta till varje tävling. Mankan var en av många som gillade maten och gärna backade både en och två gånger, nämner du ordet Thaimat så får du en käftsmäll sa han redan första kvällen, liksom för att understryka att Sjöbodas hemlagade husmanskost är något värt att dö för.

 

Dag två var det många som anslöt från Bräcke för det skulle bli en femtimmars på Sporrsjön så vi var säkert 150 startande. David gick rätt ut och rundade ön o sen höger, jag gick istället 35 min åt vänster. Solen sken och det var helt underbart. Jag tar av mig tröjan och sätter på jackan som jag fäst på skryllan under utgången. Då upptäcker jag något synnerligen obehagligt. Vänster övre jackficka är öppen och nycklarna saknas. Det snurrade i skallen, va i H-vete, vad händer om jag inte hittar nycklarna? Nån har säkert hittat dem, eller......jag slängde upp grejorna på ryggen och agerade myrslok på väg tillbaka till starten. Väl där efter ca 70 min så har jag allt jämt inga nycklar men till min stora glädje och förvåning ser jag att bilen är olåst och nycklarna ligger där. Nästan två timmar har gått av tävlingen så jag är rökt så jag bestämmer mig för att åka till Strömsund för att tanka och käka en korv. Väl tillbaka går jag David till mötes och passerar därmed Lotta o Micke Engwall utanför starten. Runt Mickes hål är det blod i massor, ser ut som att han genomfört en svinslakt men det visar sig vara mörtslakt och 27 kilo i ett hål. Micke vinner på 35 kilo mört. När jag senare möter David kommer också Thomas Jansson, med plastdunken ovanpå skryllan. Va har hänt? Ja faan Micke – de e Fisk, mycke fisk, abborre och vi fick hjälpa honom att få upp plastdunken vid varje stopp. En norska får en påse av David och David själv slutade när det blev för mycket. Tänk att TJ slutade med 1.15 kvar och får ändå 33 kg abborre och blir tvåa. Helt enkelt för mycket fisk i den sjön för 5 timmar. Lotta knappt slagen tvåa i dam av norskan som fick påsen av David. Efter dusch var det käk och utnämning av ny styrelseordförande i ”fladderpåsarna” (ingen fisk i påsen). David blev junioransvarig och ordförande Janne som vann på torsdagen på 8,7 kg mört fick sparken. Innan han lämnade sin post gav han en present till Jesper Dyberg, ett foto av de tre styrelsemedlemmarna, samtliga på plats och applåderna ville aldrig ta slut. Vilken revanch det blir nästa år vet vi inte men vi vet att Jesper redan innan han somnade den kvällen började smida sina planer. Samma kväll blev man inbjuden till rum 15, Åkerlind/Holmudd, eller dårarnas paradis som rummet borde hetat. Av alla historier jag fick mig till livs den kvällen så ska jag kort återge en. Den när Holmudd hade hemoröjder och skulle till doktorn. Frugan sa till på skarpen och sa att med allt det håret på skinkorna skulle doktorn få ett H-vete att lokalisera problemet så hon sa åt Holmudd att bända över så tog hon fram rakkniven. Men en stjärt len som hos en bebis var det en enkel sak för doktorn att se problemet och skriva ut medicin, MEN, när stråna sedan växte ut så blev det som sandpapper. Höger mot vänster skinka, varje steg var en pina, man skrek av smärta. Ingen salva i världen hjälpte men till slut löste han problemet genom att placera blötta wettexdukar i stjärtskåran. Som ni säkert förstår så var detta en av de mildaste historierna den kvällen och hickan jag drog på mig höll mig vaken länge den natten. Att Holmudd får gå lös är ett under, Åkerlindspojken däremot är alltid lika glad och hans historier är mycket lugnare om än dråpliga men Janne ger ett lungt och harmoniskt intryck, man kan på goda grunder säga att dessa två ytterligheter passar ihop på rum 15. I rum 13 hade man bytt ut Sundberg som låg hemma i lunginflammation mot Ahmed (Timpa) Jumisko. Björne visade mig hur Timpa varje kväll stod på knä i rummet vänd mot Mecka och fixade med prylarna i hopp om att han med guds hjälp skulle vinna. Denna dag fick Gunnar en rulle i pris på knappa 10 kilo medan David som válde att inte väga in sina dryga 12 gick misste om ett tröstpris.

 

Påskdagen var det Dagens Dubbel, Gåxsjön och Fångsjön. Det visade sig att det fanns två Gåxsjön i området så Erik Åberg och Peter Berg letade efter starten vid fel sjö och missade hela tillställningen. Shit happens men det finns mobiltelefon mina herrar. Ta bara alla Storsjön och Långsjön som finns i Sverige, många sjöar blir det, som Peter Dalle skulle sagt i Lorry. Vi kom rätt iallafall och jag och David tog sikte på stället där Tikkanen vann förra året. Efter 100m upptäcker jag att jag glömt isdubbarna i bilen. Jag går tillbaka och de som ännu står och väntar ut de andra vid starten tokskrattar åt att jag även denna dag glömt något i bilen, fina vänner man har, vilka det var? Det var rum 15? Väl på plats så smäller skottet och jag kastar ner pirken som verkar försvinna. Det är 8 m djupt, årsrekord! Jag fick två små Barillas i hål två men bestämmer mig att fiska mig mot David, 250 m bort. Där sitter även Lång-Janne, från Sjöboda och ”Baddarn”, efter två timmar är det bara jag och Lång-Janne kvar. Vi får lite fisk i gammelhålen men det är för glest. Vi tittar ut mot det håll David stack iväg och ser en liten flock renar på isen. Trots alla pimplare och skotrar så ser renarna ut att ta det hela med ro. Knappt slagen av David var jag ändå nöjd med en trevlig förmiddag men nu blev det stress. ”Farsan” skriker David, starta bilen, vi måste dra till pizzerian i Strömsund. Väl där var det fullt på pizzerian så Forellengänget drar in på cafét och käkar kaffe, kaka och tårta till lunch. Björne gör en Stig-Helmer och köper en baguette, sylta o rödbetssallad och mäckar ihop till nått som liknar ätbart. Hela tröjan blir rödbetsfärgad och hela Björne påminner om grannens Viktor 4 år när han fingerfärgat på dagis. Vi i vår bil frågar ortsborna och får tips om Frasses. Lärdom nummer två när det gäller mat på denna resa. Åk aldrig till Frasses och beställ pizza! Det får nämligen bara plats med 3 pizzor i ugnen så väntetiden blir Norrländsk.

 

På kvällen checkar vi in på Fångsjön och det är sjön med abborrar stora som storsjöodjuret. Vi ska gå höger säger David men han ändrar sig när han ser att flertalet rutinerade går rakt fram över sjön, vi hänger på och hinner precis fram innan det smäller. Efter två hål har ingen fått en stöt, jävlar. Jag borrar mitt tredje och släpper ner, väntar lite extra och så smäller det. Resans största på ca 850g. Jag ser att man tar allt större omtag utåt så jag väljer inåt land. Det är lite pirrigt då det bara är 25 meter till stenar som sticker upp. Jag borrar sex hål med fem meters lucka får fisk i de flesta och djupet är konstant. Jag provar gammelhål och testar hålet där den stora kom och visst nu kom det en fyrahektos. Så där höll jag på i nästan tre timmar och fick ihop 5,6 kg. David hittade småmörten i samma område och Holmudd fick som jag mest abborre i området och fick ihop dryga 6,5 kg. 7,5 kg krävdes för att få det sista av de fem kuvert man delade ut, det var becksvart och man läste startkorten med pannlampa ala orientering! En av de sista att väga in var Stig Hillman från Sjöboda, han hade två påsar och i den ena låg hon. The big mama, 1760 g vilket var personligt rekord alla kategorier för Hillman. På kvällen syns Björne med en T-shirt ut och in. Trots alla vänliga påpekanden så väljer han att ta fighten och hävda att fickan på just denna T-shirt ska vara på insidan och sömmarna ska vara utåt. Det kan ha varit nån stänkare inblandad för att skapa det för honom så väl underbyggda argumenten. Han hade redan på middagen kramat alla minst en gång och var lite i gasen men visst är det bättre med kramar än nånting annat.

 

Söndag och Gåxsjön i Kaukåsen och byatävling. David gick all in på gäddan med balanspirk men efter 2 timmar utan napp satte han på vanliga grejor och fick till slut två små abborrar. Jag valde tvärtom att leta abborre men efter 2 timmar och fem abborrar senare bytte jag till balans och gick in i vassen för att klippa en 4hgs abborre och sedan återgå till vanliga prylarna. Hillman kom förbi med en halvtimme kvar och började hissa. Jag hann vara med på fyra stycken medan Hillman säkert drog 20. När vi kommer in har killen med mikrofonen kommit igång på allvar. Det lokala jämtmålet blandat med blåst och knastrig anläggning gör det exakt 100% omöjligt att förstå vilka lotter som vann. När det kommer fram till prisutdelning så vinner han som fick en 5 kilos gädda 1 minut i slutskott på totalt 9,5 kg, tvåa Thomas Jansson och trea Hillman på 7 kilo. Mina 1,4 räcker till en mössa och en keps. David som inte fick något är så hungrig att han är nära att börja tugga på vinterdäcken på bilen. Då ser han en rejäl påse med hembakat tunnbröd på prisbordet. Han börjar drömma högt om hur gott det skulle va och hur säkert han skulle valt tunnbrödet före allt annat så när Holmudd går fram och tar pris som femma väljer han bort skruvdragarn och stöveltorken för att få tyst på David. Han tar på sen påsen med tunnbröd och ger den till David, sån är han Holmudd. Snäll, spontan, rastlös, kompromisslös och fullständigt underbar. David satte direkt tänderna i brödet som smakade som gudasänt! När byatävlingen var över så var det riktig tävling på samma sjö men nu var det den stora delen av sjön som var i spel. David som redan tidigt satsat på denna tävling stack i väg till kyrkan 7 km bort. Den som gick näst längst bort var jag själv 4 km på höger sida. Vad du än gör gå inte vänster hade man sagt. Resten kan ni räkna ut själva. Bäst på högerkanten (Janne Åkerlind) hade 4 kilo medan en veteran som gick vänster vann på 21 kilo abborre. Bara stora abborrar men de största gick inte upp i hålet. Hillman gick också vänster men fick inget så han gick helt random ut på djupet mitt i sjön o slängde ner på 8 meter. 19 kilo abborre senare vann hann herrklassen. Tvåa blev David som med guds hjälp hittade 9 kg mört utanför kyrkan. Jag var tvungen att stoppa prisutdelningen när detta förbereddes. Ursäkta men ni måste hålla på prisutdelningen, det är en person kvar på isen, han heter David och han kommer hinna in på exakt rätt tid, ni måste vänta på honom. Alla gav David en stor och välförtjänt applåd för han var den som var värd ett kuvert efter den fysika ansträngningen, 1,8 mil blev det på denna tävling. Söndagskvällen var det avslutning på Sjöboda, Pentti lämnade in protest som godtogs. Han vann staffetten på torsdagen lunch men fick inte hålla i pokalen vilket han nu fick göra retroaktivt. Det är en pokal som man får hålla i några sekunder som bästa herre och dam i alla de tävlingar man deltagit i. Jesper som var nere på Vikinganappet fick också kort hålla pokalen. Jag och David var aldrig nära. Varm hjortronsylt och vaniljglass var dagens efterätt. Holmudd, vem annars, svepte den smällta röran som en drink i ett svep. Man får hoppas att hans barn inte har samma bordsskick. Vi tog slutligen avsked och tackade värdfolket med Sven i spetsen för förstklassig mat o service och för dricksen hade Åke köpt lågenergilampor.

 

Annandag och tidig grötfrukost och packning in i bilen för avfärd. Nu skulle vi ansluta till Gällögänget för tävling på Sundsjön. Här såg man vilket genomslag skruvdragarna haft i dessa trakter. Mer än 50% hade skruvdragare nu när det var fritt. Jag tror det är ett hjälpmedel som kommit för att stanna. Vi som inte hade maskiner fick slita på axlarna och ni ska veta att de fick vad de tålde och lite till även fast isen i Gällö var 20 cm mindre än i Hammerdal. Det var i vilket fall som helst jättekul att återse de Stockholmare som valt Gällö under påsken. Carina som samlat priser på hög sa att man nästa år måste ta med takbox för att slippa sitta med alla chokladkartonger under fötterna. Soligt med blåsigt. Jag gick efter högerkanten som jag fått tips om men det var inget vidare. David kom gående redan efter en halvtimme uppgiven efter att ha borrat i sten. Han var också ganska sliten efter löpningen på söndagen så han valde att chilla med Åkerlind på djupet istället för att gå till bilen och sätta på nytt skär. Jag skrota runt och hittade till slut lite fisk 250 m från starten. Mina 3,6 kg gav sånär ett sistapris men då var vi redan på väg hemåt. Leif och Calle var annars de stora vinnarna denna dag med topplaceringar. Leif med grymma 8 kg och Calle med dryga 6 kg visade att vi 08-or kan när vi vill. Gunnar fick veta att han vunnit hörselskydd med radio samtidigt som vi åkte förbi en hastighetskontroll straxt söder om Sundsvall. Jag ringde Björn och tipsade om att han kunde fixa en snyggare Selfie men han var nöjd med första bilden så han höll farten förbi de förvånade snutarna. När jag släpper av Gunnar i Upplands Väsby så visar mätarn att man gjort en tripp på 200 mil över påsken. Man är trött i huvudet, tom i plånkan, sliten i axlarna men lycklig i själen – jag förstår nu varför David ville återvända till Sjöboda.

Påskpimpel i Kramfors

Bengt och hans släkt bjuder varje år in till påskpimpel påsken. Anna o Jocke drog upp på skärtorsdagen och när kroppen kändes ok så åkte man hem på annandagen. Prestigematchen är släktens pimpeltävling som varje år har olika regler. Detta år startade man med minus den vikt man hade förra året. Därmed låg Jocke sist när starten gick, minus 800 gram från segern 2015. De 20 deltagarna samsades om en yta stor som Gullsjön och de få fiskarna var inte helt lätt att lura. Efter två timmar var det lunchbreak och pilsner. Sen körde man en timme till och skottet small för kaffe m kask, eller snarare kaffe med flera kaskar. Jocke hade vid detta tillfälle just käkat upp motståndarnas försprång och var i knappt ledning. Den sista halvtimmen var Jockes självförtroende på topp, hur schkulle man/jag kunna förlora mot de här orrtsssborna. Jocke höll undan och vann så nästa år lär de ha nya regler för inte vill Bengt att Jocke ska ta en trippel. När den risken är som Tage Danielsson sa försumbar, ”den finns inte fast bara lite”.

SM kvarstår

Individuellt startar Felix (tävlar denna dag för Team Cisco för sista gången), David, Carina, Anna, Jocke, Roger (tävlar för SPF), Ted, Bengan, Axel och Jag.

I lag har vi ett damlag (Anna o Carina) och ett herr juniorlag (Axel, Ted, Felix och David) kvalificerat. Damlaget behöver kompletteras med två damer vilket man hoppas kunna fixa i minglet på fredagen.

Sommarmästarna

Havsöring 2,6 Kg Boettge, 2,1 Hellgren, 1,9 både Hellgren, Litholm, Kujala och 1,6 kg Boettge. Det har börjat röra på sig. Snart kommer gäddrapporterna igång också. Fortsätt skicka in rapporter och gärna bilder (OBS inte bara på fisken), ta schyssta naturbilder som vi kan lägga ut.

Pappa-David

11-6 innan påsk blev 12-6 torsdag på mört, 12-7 fredag då jag inte borra ett hål utan letade bilnyckeln, 13-8 lördag då David vann på förmiddagen och jag på kvällen, 14-9 söndag var sin poäng på Kaukåsen och 15-9 på annandagen på Sundsjön. En tävling återstår, SM-lördagen.

Travnamnet

Talk the Talk startar på V75 i lopp1 nu på lördag. Att ha barn som närmar sig mogen ålder innebär samtidigt att man måste förbereda sig för att ”talk the talk”. I de flesta fall tror jag att ungdomen redan vet allt som vi som föräldrar förmedlar men det är ju bra med repetition. En som ofta repiterar är just Talk the Talk som frekvent förekommer på de stora rikstävlingarna. Hästen är på vippen att gå upp i högsta klassen med sina 1,5 MSEK i insprungna pengar.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 03 22

Litholm tog ledningen i öringligan på 1,9 kg silver.

Påsk

Nu ryker isarna i Stockholm. Silvret i skärgårn lockar många fiskare under påsken och säkert finns det en och annan som vill prova på att ta årets första spinngädda. Vi är dock ett antal från TäbyPF som förlänger vintern genom att åka norrut. Carina, Caroline, Dahlin o Bear åker till alla tävlingar runt Gällö medan jag, David och Gunnar åker till tävlingarna runt Strömsund. Jocke o Anna åker upp till tävlingar runt Kramfors. Oavsett var du fiskar under påsken så hoppas jag du får framgång och att du tar någon bild och skickar mig.

Ha en bra påsk!

Kilaforsnappet

Fick Mark Stoker på luren på onsdagen och senare samma dag också Sara. Det var nån som skulle bli överaskad, toklurad och kanske lite överförfriskad på fredagen innan avresa till Kilafors. Läs Roger snart 50! När vi anländer 05.30 på lördagens morgon så kommer en snygg Roger Johansson väl understödd av Sara ut mot bilen. Roger går med klassiska höga kliv i en vid båge i vad han bedömmer vara raka vägen mot bilen. Era Jävlar, ni visste det va? Givetvis sa vi och vinkade åt Sara och sa att han nu var i säkra händer. Resan upp gick bra och mest förvånande var att inte Roger somnade, men det klart, han hade ju så mycket att berätta och allt flera gånger dessutom. Att Mark o Hannu sagt till Roger att de knutit om hans pirkar upp och ner fick vi höra minst tre gånger.

 

Kilafors och Bergviken, vädret blev som utlovat, ymnigt snöfall senare på dagen, svaga vindar och runt nollan. Stefan Stark sålde korv med lunginflammation och berättade att hela säsongen har varit skit o sjukdom, Klasse o Bertil hade husbilarna på plats, Gimo o Norrtäljegänget var på topp. Av de 138 till start så var säkert 28 från Gimo, Stäket och Sthlm. Täby hade David-jag-Roger-Dahlin-Wuoppan-Gunnar-Carina-Björn till start. Annika Skoog gick till Kesen, dit där de stora hade simmat in i mängder. Jag och 39 andra gick till Norsängesviken, varför då? Å Sonny, Jonas och David tog sig en löptur höger närmare 7 km. Det var några få andra som också förflyttade sig långt höger, ca 6 km, vinnaren Marcus Alftin var en av dem, nytt sjörekord på dryga 15 kg. Varför dessa 6-7 killar tilläts fiska på annat vatten än resten av oss kan man ifrågasätta men hela sjön var tillåten så då blev det så. Näst högsta vikt hade Annika på 10 pannor och det var flera rejäla 7-8 kgs påsar från Kesen. David blev 5a i herrklassen, på 6,7 kg men då måste sägas att dagens tredje högsta seniorvikt inte kom in i tid. Kom inte in i tid till prisutdelningen heller. Kom heller inte in i tid tills alla hade lämnat parkeringen. Missing People hade så när fått rycka ut för att se var i helvete Jonas Gustafsson höll hus. Va han gjorde från det att han påbörjade vandringen in mot invägning och tills dess han kom in vet ingen men jag tror att han rullade snögubbar (många snögubbar blir det). Enligt JG själv så gick han en rejäl promenad i snöyran, i dryga 2.2 timmar. Vilse i pannkakan och allt annat än 100%!

 

Hur det gick för oss andra, kanoners! Jag o Dahlin delade på en Laphroaig direkt på rum 224 på Scandic, Roger tog två suröl och David gick all in på buffén, trippel hämtning. Vi hade Mats o Hasse Larsson till bords, nyduschade luktade de inte riktigt lika illa som på klubbmatchen i Malmköping. De var OK även om att snacket gärna vill halka över åt det spydiga hållet.

Carina, Björn, Wuoppan och Gunnar åkte hem o slickade såren efter en misslyckad dag på Bergviken.

Flugannappet

Traditionsenligt på Växsjön utanför Bollnäs. Svag vind mest mulet men även lite sol och någon snöby, temp runt nollan. Det var väl ett sjuttiotal till start och vi gick till samma ställe som för två år sedan, där Jocke o jag inte fick ett napp men där det ”kan vara bra” enligt ortsborna. Även denna gång var abborren på annat håll. Bakom en ö ca 500 m bort sitter Hans och Mats ansluter tidigt till pappa. Där skulle man varit med på morgonen, när jag passerar så uttrycker sig Mats ”farsan gör ett seriöst försök att tömma sjön”. När racet avtagit i Mats hål så nappar det allt jämt i Hasses. Som han sa på hemvägen, jag fick över 200 och satt i 90 minuter i det hålet. Mats fick igång dem igen sista timmen i gammelhål med blodisar och tog sig till slut förbi pappa och vann herrklassen på 7,8 kg. Tre påsar över 8 kg bars in av veteraner, Hasse trea i HV på 6,3 kg. Faktum är att det krävdes högre vikter för pris i ÄHV och HV än i HS denna dag. Vi som startade ihop hade mellan 2-4 kg, där Maj o Jarmo o David låg i topp. Den enda TPFare som gick emot strömmen och fiskade på helt annat ställe var Micke Dahlin som med 6,2 kg blev trea i HS. En lite halvtråkig fiskedag där man var tvungen att hitta några bra hål, ingen mer än Dahlin hade anledning att tända till. Nästa år blir det nog en tävling i Hofors/Gävle på söndagen istället.

Sportfiskemässan

David var där och jag fick i födelsedagspresent lite kuliga saker från mässan. Mest intressant var öringdraget som var omålat, gjutet och i kromfärg men utan lack. Hur stor öring det blir får ni läsa om i kommande krönika men nu tas inga fångar, nu ska en gdk öring upp!

Sommarmästarna

Dagen efter avslutningen på Länna Kyrksjö slängde Litholm i båten för ett första öringpass. Det var kallt som Faan och bara 1.6 grader i vattnet. Han åkte runt mellan vikarna och till slut hittade han en vik med 1.9 grader. Där small det direkt och kort därefter en till. Litholm tog därmed ledningen i Sommarmästarna klass Havsöring 1,9 kg på en wobbler i vatten runt Gålö. I helgen som gick fick Litholm två mindre och Kari Kujala landade en gdk i Furusundsleden.

Roger Johansson 50 år

Den 26e mars fyller Roger 50 år.

Pappa-David

11-6, släppte upp David så att han ska känna lite vittring i påsk.

Travnamnet

Det måste bli Maven, stoet som under största delen av karriären tävlade i USA för sin svenske tränare Jimmy Takter. En skada gör att hon nu får gå till aveln. Maven vann 31 av sina 70 lopp och sprang in 16,5 MSEK till sina ägare. Jag satsade 300:- på Maven i förra årets final i Elitloppet men där orkade hon inte riktigt.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 03 15

Påskpokalen 2016

Vi hade först en liten dimslöja som skymde solen men efter nån timme blev det strålande sol och bara svaga vindar. TPF äntrade Länna Kyrksjö för årets sista klubbtävling Påskpokalen. För min egen del var det ingen höjdare då jag drogs med influensan och borde givetvis stannat hemma men vi i tävlingsledningen hade ju fixat lite överaskningar så jag ville inte missa dessa. Först hälsades Melker Nilsson, Kent och Felix Einarsson välkomna i klubben, Felix som redan på SM kommer att förstärka juniorlaget, vilket lag det blir med David-Ted-Felix och Axel. Idag var vi 29 som löste startkort och alla som gjorde det fick tre lotter gratis. Vänster, höger eller mitt fram, jag valde höger man kan sammanfatta det valet med FEL, för alla utom Johan som fick 4 kg i ett hål. Gjorde ett vänstervarv, hela vägen upp till sundet. Där satt Gunnar likt en spärrvakt från SL, ingen fick passera för han satt exakt på gränsen. Fortsatte min runda och så småningom var jag tillbaka där jag började. Inte bättre nu, eller lika bra som när du gick som Jocke sa. Å stackars Johan som inte heller fått ett napp efter sitt kanonhål, han kände att han var tvungen att få lite till för att kunna ta hem det. Då kom jag på att Litholm, Carina, Hellgren och Åbomarna som gått vänster inte synts till på hela dan. Drar mig alltså i väg och passerar kyrkan och Yngve som kallt konstaterar att vi hade iallafall tur med vädret. Bortanför Yngve syns inte en levande själ till, jag går ut mitt på sjön och spanar mot änden ca 1,5 km bort. Jag ser ingen men känner samtidigt att febern stiger så jag bestämmer mig för att ta två Alvedon till och att inte knata iväg längre bort. Jag går upp till sundet och försöker få nån större men när jag väger in syns några barillas i påsen med en sammanlagd vikt av knappa 4 hg och placering sist i seniorklassen. Ragnar trodde inte påt när han som fjärden sist vinner finalen i cupen på kanppa 7 hg. Kul för Ragnar även om vi båda hade kunnat fått lite mer fisk. När vi närmar oss parkeringen kommer dagens andra överaskning. Där står en grill och Monika och Henrik som bor granne med kyrkan och som jag träffade för första gången på måndagen när vi kollade isen. På min förfrågan sa de JA och de har nu gjort i ordning korv med dryck och tillbehör till alla hungriga pimplare. Henrik iförd TPF mössa, grillförkläde samt med en kall pilsner i näven bjöd på sig själv och alla gladdes åt den perfekta korven. Som Litholm så väl uttryckte det, skit i oxfilen, en go korv slår allt! Allt detta i strålande sol. När alla hade vägt och ätit upp korvarna så blev det lotteri och ett tiotal vinster. Jag vann en handduk, Kari en solstol, Anna en handkräm, Melker en deckare osv. Brittis vann dagens mitt, en Audikeps som Ingemar snodde direkt. Andreas som för första gången i vinter fick hämta ett pris visste inte riktigt hur det gick till, dagens näst största och dessutom Maries vikt. Dagens största tog Boettge och redan på parkeringen gick snacket om omkastningar i Storabborren medan det stod klart att lagserien vanns av Litholm-Dahlin-Carina-BUM-jag och Roland. Applåder fick Melker till abborre och en gädda som han fick upp, stort för en 8 åring. Påskpokaler till Felix, Carina, Litholm och Bengt Åbom. Bengt totalvinnare på över 7 kilo och en inteckning i vandringspriset. Som ni säkert förstått var det åt vänster man skulle gått.

Täby Cup 2016

Vinnare blev Ragnar Malmberg och även om inte finalen blev någon sprakande tillställnig så kan man inte mer än vinna. På vägen slog han ut Carina- Jonas-Bear och mig. Glöm sedan inte bort att Ragge tog sig in bland de 16 delsfinalen efter att bara fiskat 2,5 timme på Rönninge för sen skulle han på fest. Stort grattis Ragnar!

Bengt Åbom i zoonen

Vissa år stämmer det medan andra år går allt fel. Bengt Åboms säsong är hyfsad, eller vad sägs om följande, motvilligt lät han sig övertalas till DM 2015 på Ullna. Plättlätt seger och SM blev klart. Ted tjatade med Bengt till Issjö och Bengt vann givetvis veteranklassen och hade dagens näst största, med fickan proppfull med pengar åkte han hem. På Brunnsviken kom ett litet bakslag och en tredjeplats. Sen avslutar han med en överlägsen totalseger på Länna Kyrksjö och fick en inteckning i vandringspriset plus lite kontanter. Fyra tävlingar i vinter, 1-1-1-3, SM plats, kontanter i fickan och ett vandringspris. Det är att vara i zoonen.

Limmarn avstängd med bom

På väg till Länna Kyrksjö såg jag att någon tagit tag i eländet genom att en gång för alla stänga av vägen ner mot Limmarn med en låst bom. Om personen ger sig tillkänna så kommer han att belönas med en helt egen krönika och en TPF keps! Jag hoppas detta kan entusiasmera fler markägare att göra samma sak, jag tänker mig en bom på skogsvägen ned mot Wällenbadet. När det gäller Stordammen i Österbybruk så har förslag inkommit kommunen att förbjuda allt isfiske i sjön då mentalsjukhuset överfyllts av deprimerade pimpelfiskare.

Sjukdomar slår hårt men ojämt

Jag borde som sagt inte varit på plats i lördags. Efter att jag kom hem i lördags somnade jag med kläderna på sängen 18.45 och vaknade 13.00 på söndagen. Tänk att sjukdomar alltid tar extra hårt på på oss män. Se på kvinnorna, de klarar sig alltid lättare undan vid förkylningar och sånt. Ett exempel är när han behöver nått att dricka så är han alltid helt chanslös att själv ta sig till köket och fixa det men när hon är sjuk så fixar hon det själv.

Kilaforsnappet och Flugannappet

Bara influensan ger med sig så tänker vi åka till dessa tävlingar 19-20 mars för att sova över på Scandic i Bollnäs. Idag tisdag är jag nästan ok och räknar med att kunna vara i vanlig form imorrn så om bara inte David smittas så blir det av. Dahlin åker också och vad jag tror även Carina o Björn. Roger är också sugen så får vi vilka fler som känner för det, hör gärna av er så vi kan samköra så vi kan hjälpas åt om något händer på vägen. Lämnar vi DAHL Upplands Väsby kl 06.00 så kommer vi fram lite före 08.00 till det självklara stoppet Tönnebro för kaffe o toalettbesök, vi åker därifrån 08.15 och då är vi framme på tävlingsplats 08.45.

Roger Johansson 50 år

Den 26e mars fyller Roger 50 år.

Pappa-David

11-4, David körde skidor i Åre!

Travnamnet

Tiger Woods As, ni vet där Elin hade tryckt upp en ”sträckt vrist ala Zlatan” eller en driver med full sving om hon bara fått chansen. Vi vet ju bara genom tidningar och bilder från händelsen att Big Bertan slog in vindrutan på bilen och att förhållandet gick över i Game Over Mode. Hästen som är en så kallad snackhäst gör imorn onsdag debut för sin nya tränare Björn Goop på Solvalla i lopp 8.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 03 08

Snyggt foto av Sociala-medier-selfie-groupie-oraklet Mark Stoker

TPF:are fixar skatteåterbäring

Ingen har väl inte missat Kalle Anka på julafton. Ett av de klipp man sett flest gånger är Robin Hood, Ni vet när Sir Väs sent om sider vaknar när så gott som alla pengapåsar är lastade på kärrorna. Broder Tuck utbryter i ”prisa gud, här kommer skatteåterbäringen”. Sen flera år tillbaka betalar vi Stockholmare lite extra skatt som sedan omfördelas till mindre rika kommuner i landet. Den skatten har passande nog fått namnet RobinHoodSkatt i dagligt tal. Nu har vi i TäbyPF funnit ett enkelt sätt att få delar av denna skatt återbetald. I helgen som gick så åkte vi till Sveriges myggtätaste område Västerfärnebo, typiskt ett plejs dit vår RHS skickas. Då säsongen för de blodsugande myggorna ännu inte är inne så tog vi chansen. Vi hamnade på Mellansvenska Lagmästerskapen, man tar inte i lite när man gör reklam för tävlingen, vi var ett drygt tiotal från huvudstan. På väg till tävlingen var det snuskigt halt speciellt i en kurva som kostade mycket skrot, inte mindre än tre pimpelbilar behöver uppsöka verkstad och två av dem behövde bärgare, det gick dock bra för alla inblandade vilket är viktigast. En tacksamhetens tanke måste skickas till Calle Andersson som ringde oss efter deras crash o varnade vilket räddade min och Dahlins bil från dikeshälsning. Till slut var vi 89 som löste startkort och vi begav oss ut i grådimman med temp på noll på en sjö Hörendesjön man aldrig tidigare sett eller hört talas om. Göran ”Snoken” Hellgren smög omkring på parkeringen och fick upp lite nys, vi gick all in, alla fyra i lag Täby gick vänster, medan självutnämda lag Täby Super Elit, utan snok valde höger. David o Snoken gick till en ö lite längre bort medan jag och Kujala, eller SIB som han fick heta på vägen hem stannade lite före där vi säkert var ett tjog pers som började (tjog = 20). Elitlaget Bear och Dahlin toppat med damerna Carina och Caroline gick alltså vänster. När nån skjöt i dimman började vi. Jag drog 10 i första, bom och 25 i tredje o sen bara skit med allt. Efter en kvart ringer Snoken, han har 10 sötvattensardeller. Han sprang in sig och snart kommer David. Men var i H-vete är fisken. Folk sitter på fullaste allvar, koncentrerat och fiskar abborrar som det går tio på i varje sardellburk på 4-5 meters djup! Jag kliver in på folk som vevar och jag fiskar på frivatten, samma sak och att Västerfärnebos kommun har inte satt ut abborre i sjön för pengarna de fått från Stockholm det står helt klart.

 

Curlingässet Pachen snurrar runt ön i jakt på abborre men det går lika illa. Vid det här laget har jag sträckt ljumsken, en slidevurpa och sen högg det. Vilken tur en ursäkt är min första tanke men så ser jag kollibri Hakkulinen och haltar mig åt hans håll. Inte ska han väl behöva bära in alla de där abborrarna. Jag hjälper honom givetvis men nu snackar vi små men för en stund ändå 10-15 i hålen, men sjukt små. Jag ledsnar och ber Timo skona de minsta medan jag själv gör en mindre sväng. Så där håller det på till någon vänlig själ drar av ett skott och vi får packa ihop. Samtidigt har nyutnämna laget Täby Super Elits styrkor suttit på fisk på 2m, inte större men mer solo. När vi väger in står det klart att Snokens ”undvik höger” nästan blev en MMAsmäll från SIB eller mig, David frågar mer lungt, varför skulle vi inte gå höger? Skatteåterbäring (prisutdelning i dagligt tal), Täby Super Elit tvåa i lag, Carina etta i damklassen, Björn och Dahlin 1-2 i herrklassen och jag tog till slut sista kuvertet innan vi åkte hemåt. SIB försökte dölja sin skam med att berätta fiskehistorier på vägen hem. Här kommer den i mitt tycke den bästa: När man var ungdom så gjorde man lite kul grejor när man fiskade, en gång så skulle vi kasta dragen så högt vi kunde och jag sopade på med ett skeddrag rätt upp i luften som sen med ett tjoff landade draget en kort bit utanför stranden. När jag vevar in sitter en död fisk på kroken. Fisken är felkrokad men har dött av 30g metall som föll i skallen uppifrån.

 

Härjarönappet

Inte tillförlitlig is på Härjarö så det blev omgruppering till Fånöbadet. Sex pers med rätt mössa till start. Det visar sig att man haft tävling på vattnet två helger i rad och de gamla hålen avslöjade var man hade borrat. Två veckor innan vann Timo Hakkulinen på 13 kg så han fick 5-6 följare där jag var en. Åt andra hållet mot öarna gick Börje ”Pettsson” Olsson, SIB o Snoken (Kujala o Hellgren). När jag ringer Hellgren efter 45 minuter har han en fisk, det är helt iskallt vid öarna och han skulle kolla vassarna på bortre sidan. Jag flyttar ut ur viken och svänger upp mot stora bron, där sitter Magnus Eriksson från Sveg på 4 meters flaket. Ute på flaket kastar jag ner pirken o drar 30 st i första hålet, några 50 grammare också. Härligt, nu är man rätt påt. David som istället gått allt längre in i viken har tom skrylla och ringer sig in. Tyvärr så är det fisk lite sporadiskt och efter en stund vänder Tommy Elgh tillbaka mot där vi började för Timo syns inte till. Jag vågar inte annat än att följa efter. Där sitter nu Timo, David, Tommy o Jocke Eriksson. Jocke som kommit över från andra sidan viken, där var det helt iskallt. Fisken vi får är så liten att jag betämmer mig för att gå tillbaka till Magnus och flaket och det blir lite här o där men inget riktigt drag. När det är 20 minuter kvar så börjar det nappa rejält för mig. Magnus undrar va i h-vete jag haft på kroken då han känner att han bara fått hälften av mig sen vi fiskade ihop. Jag visar min rosa garnkrok och det visar sig att han också kört med rosa men med limkrok. Magnus som säger att han hade 3-4 kg när jag kom tom efter 45 minuter får ihop 7,5 medan min påse väger 6,5. Jag måste vara nöjd med dagen efter att ha fått fler än storfräsarn från Sveg sista 3.15. Det visar sig att Jocke gick tillbaka där han började och på väg dit ser han Micke Dahlin som hissar grovt. Sista timmen fick jag 8 kilo med abborrar på 80-150g, vilket gav seger med 9,5 kg säger Jocke. Som Björne brukar säga, det är inte svårt att skita när arselet är fullt. Dahlin som är i stimmet väger in 7.0 kg medan Anders Widerberg inte fick det att stämma denna dag. SIB o Snoken får ihop 5,5 resp 4,5 men värst denna dag är Börje och en äldre gentleman från Enköping med 11.2 o 10,5 kg, som suttit vid öarna där de Kari o Göran började fast 200 m ifrån. Jysst snittvikt kan man sammanfatta deras påsar med. Dagens största abborre på 560g gav Börje lite påfyllning i den redan tjocka plånboken, nytt smeknamn ”Knösus” ni vet Knösus Sork från Bamse. Annika Skog blev tvåa i dam, hon har känningar i nacken efter olyckan dagen innan, konstigt med Annika ändå tycker jag för hon är alltid positiv o glad fast väder o fiske går emot, jag skulle vilja käka samma lyckopiller som hon tar. Denna dag var annars ingen hit för David som blev sämst i bilen men hans löpning mot bilen 3,8 km på 18 minuter imponerar på sitt sätt, snart måste han stanna, snart stannar han så några som såg hans löpning men då känner de honom dåligt, vilken j-vla spänst sa de imponerande gubbarna till David när han nådde mål. David har för avsikt att springa långt på SM, frågan är om någon annan orkar med i hans tempo och jag hoppas för hans skull att det betalar sig?

 

Påskpokalen

Nu hoppas jag att TPFaren går man ur huse för att vara med på årets avslutande klubbtävling Påskpokalen. Vi har ännu en gång lyckats genomföra programmet fullt ut och med 44 av 47 betalade medlemmar på isen minst en gång i vinter kan vi inte säga annat än succé. Kan vi få ut Peder, Victor och Bert på isen så blir det 100%.

 

Påskpokalen är tillsammans med ArLaGuvasen det vandringspris som gått längst i klubbens historia. Missa inte chansen att få ert namn på den pokalen. Att Ingemar Jakobsson skrällvann förra året har väl ingen missat utom möjligen Gunnar om nu inte SMSn kom fram? Denna dag avgörs även lagserien som är så jämn som det kan bli, storabborren som om möjligt är ännu jämnare och Täby Cup om både jag och Ragnar är på plats. Ragnar som städade av ett stort gäng storfiskjägare på Värtan i söndags genom att ta upp de tre av de fyra största abborrarna och givetvis också vinna totalt. Man kan säga att man slår ur underläge, det är form på den kanten.

 

Tävlingen kommer att avgöras på Länna Kyrksjö parkering kyrkan. Vi kommer att dra en gräns mot sundet mot issjön. Bra is men vatten idag på och broddar är ett måste. Om våra synder är förlåtna så skiner solen på lördag.

 

Roger Johansson 50 år

På lördag hade vi planerat att sjunga för Roger Johansson som inom kort tar klivet in i 50års klubben. Den 26e mars blir Roger vuxen på riktigt och han har därefter rätt att skylla misslyckade resultat på krämpor av alla de slag. Roger är dock på ölmässa (var ska sleven va om inte i grytan) så han uteblir så vi får sjunga vid nästa tillfälle.

 

Pappa-David

11-4, dad two points this weekend!

 

Travnamnet

Flip a Coin, som i lördags var uppanmäld till en högre klass än sin egen. Det gick över förväntan och han blev fyra som minst betrodd i loppet och tjänade 19.000:-. Flipp a Coin, eller krona eller klave. Om så vill svart eller rött.Vi pimpelfiskare ställs inför detta val ibland, höger eller vänster. Fånö på Mälaren är ett bra exempel, 4 km höger eller 4 km vänster? Man är ju rökt om man väljer fel.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 03 01

I onsdags fick Carina en borre på hela 1354g på Edsviken!

Facebook

Läst i veckan på Facebook. Johan 5 år: Nästan alla människor har en hjärna. De som är lite dumma har en hönshjärna.

Jag är rädd för att Johan ser släktet pimpelfiskare som lite dumma. Att ta av sig vantarna, sitta ute i kyla och vind och hantera blöta pyttesmå abborrar. Att dessutom betala för detta och att göra det lördag-söndag vecka efter vecka tyder inte på nån större intelligens.

 

Serietävling 5, Täby Cup final, storabborren, lagserien, Dagens mitt och Maries vikt.

 

Nu är serien avgjord och vilket race det blev i strålande sol och nära vindstilla på Brunnsan. Dagens fisk fixade Wouppan med 1552g och tog sig med segern i veteranklassen upp till bronsplats. David vann för första gången en tävling i seniorklassen, 10,066g var dagens tyngsta påse och tro mig när jag säger att det inte var sista gången han vinner, grattis David. Göran Hellgrens 9,7 gav en andraplats och en silverplakett i serien medan Jocke hade en motigare dag och blev trea i serien. Jag och Gunnar var ju klara segrare i kavaj redan innan dagens drabbning medan Peter Berg tog silver i veteranklassen från sjuksängen. I lagserien så är det två lag på samma poäng inför avlslutande påskpokal och i storabborren så är det sjukt jämt även om Jocke allt jämt har greppet men det är sju med bra chans till segern. Det var jättekul vatten, Brunnsviken, ett vatten jag är övertygad om att vi kommer att tävla på även kommande år. Lena Romert som innan start var orolig för att hon inte skulle få nån fisk, fick ihop 1,5 kg så nu har hon fått upp farten o Caroline var knappt bakom. Nu återstår bara för damerna att förstå vad som är skillnad mellan deras sätt och andras sätt att jobba under fyra timmar, förutsättningarna finns. Tänk att Carina höll i ett pimpelspö för första gången för fyra år sedan och nu är i eliten, kämpa på damerna! Adam tog årsbästa på 5202 och med en baddare på 444 g. Adam ligger precis i läget mellangrupp, på väg att ta steget upp till nästa nivå. Adam är topp 15 redan nästa år om han ger sig faan påt, men det kostar lite svett och spring. Det finns inga enkla genvägar men den bästa genvägen som finns är att vara medlem i TPF, varenda lördag så lär man sig något nytt, även 35 år senare!

Finalen i Täby Cup fick skjutas upp då Ragnar åkte slalom i Åre.

 

W-rycket, avslutade DM serien 2016

74 startande. Sol, vindstilla, varmt! Tänk om pimpeltävlingar alltid var så här – shit va underbart.

Favorit i repris. Precis som senast blev jag tvåa och precis som senast hade jag något över 2 kilo. Nu var det 18 gram från Himmelroos men den killen är ju med TPF på lördagarna så jag är en glad tvåa. Värre är att jag två gånger denna vinter stått ivägen för Bear med knapp marginal. Idag var det 2 hg men på Drevan var det 14 gram. Denna knappa marginal håller Bear utanför SM truppen, men jag gillar Holmudd också som tog sista platsen. Han e go ” plumsarn” o go snus gör han också. Annars var fisket lika bra som vanligt på Skåvsjöholm, nästa tävling på samma vatten ersätts Ica-påsarna med 3 liters plastpåsar pga miljöhänsyn. Vissa lämnar också tillbaka påsen för att väga in enda fisken direkt på vågen. Dagens man var annars Rudman som tog tät och med bestämda steg tog sikte mot bortre gräns. Han kom, sågs och segrade på 2806 g. När startskott small så var vi Klasse, RogerJ, Litholm, jag o David inom 25 meter. B-U stannade 200m kort och drog en 400g i första hålet medan vi fem fick noll napp på sammanlagt 20 hål. De övriga drog sig direkt till B-U medan jag drog över mot vassen. Jag fick 1-2-3 i tre hål men lämnade för det var för dåligt. När jag en timme senare närmar mig mina tre hål så är det med en helt annan ödmjukhet. Kan jag få en till? Jag och Blomberg gör ett försök att ruska igång dem men det blir bara några enstaka. Jag gör en vända tillbaka mot starten och träffar på Sääven som drog två 50g tjong/tjong o jag bara skakar på huvudet. Jag fortsäter runt udden till nästa vass. Hellgren sitter på land och jag slänger ner grejerna på 8 m utanför honom och får tre pyttisar, för djupt. Jag har gett upp säger Hellgren och jag drar mig mot skuggsidan. Då ser jag att alla virrar som yra höns på isen. Ingen verkar vilja vara kvar, all längtar hem, kan de inte skjuta snart? Då inser jag att de där 1-2-3 inte är så illa så jag återgår till stället vilket är tredje gången denna dag. Jag får kontakt o drar 1-2 i snart varje hål sista 30 min och fiskar alltså upp dryga två kilo totalt. När jag står upp och fiskar och drar i mig en energidryck så sätter jag en 100 grammare i hålkanten. Borren simmar i ytan o jag låter honom finna sig till rätta o simma ner mot djupet. Hade den fisken hamnat i skryllan hade segern varit i mina händer men så är det för alla, små marginaler är en del av sporten. Arne Hellman ska hyllas för dagens näst högsta vikt 2,3 kg och till segern i HV och Kicki gjorde inte bort sig med grymma 1498g o så David (läs mer om David nedan) som hade dagens 6e högsta vikt på 1906g. Jag hade sällskap med Holmudd in efter målskott, båda två hade glömt snusen i bilen så vi hade lite brådis om vi säger så och humöret var så där efter skitfisket och utan snus. Holmudd avslöjade att hans toppresultat var 750 g på vattnet och han trodde inte det skulle slås iår. Han hade rätt för det blev 550g. På prisutdelningen var det många TPFare från dagen innan på Brunnsan som fick pris, Carina, David, B-U, Himmelroos, jag, Bear, Roger, Anders.

Syrran som bor i Svinninge kom förbi och hon pekade på ett soldränkt hus i viken med sjötomt o sa att det huset o det de bor i var de valde emellan när de flyttade till Svinninge. Inte det bästa ekonomiska valet syrran gjort i livet kan sägas. ”Can you spell millioners”.

 

David Öman

Som ni vet har grabben potential, han kan bli bra den där som Andreas sa förra året, han e lovande sa Challe i år med glimt i ögat, va Jonas Gustavsson o Baddarn sa när de åkte hem från Drevan med brallorna i knävecken vet jag inte men nog faan vet de vem David Öman är. David hade som senior i år blivit 5a i herrseniorklassen denna säsong och varit klar för SM med god marginal. Jag kan inte förstå varför reglerna motarbetar en kille som David som helst av allt vill tävla mot de bästa (läs herrarna) men av regelskäl måste han tävla i sin klass ÄHJ. Kan det inte finnas en flexibilitet att han kvalar i sin ordinarie klass via enskilda DM, vilket han gör 100 gånger av 100 då det är max tre pers med och att han i serien tävlar med seniorerna om våra prispengar. Han skiter i seniorpoängen så Holmudd kan andas lungt, David ska i ett år till tävla i ÄHJ om nuvarande bestämmelser får gälla, om ingen ändring sker så uteblir han i ren protest nästa år från DM serien. Frågan kommer diskuteras på tävlingsmötet i oktober.

 

Pappa-David

9-4, Gammal är äldst!

 

Travnamnet

TEMPEST, ni vet Joey Tempest sångare och låtskrivare i Europe, rockbandet som slog igenom med dunderhiten Final Countdown. Hörde på radion i veckan att man ska placera en staty i Upplands Väsby som minne av gruppen som startade i förorten. Hästen TEMPEST startar tisdag 1 mars på Eskilstuna i lopp1.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 02 25

Glada vinnare i Täbymästerskapen. Fr. vänster: Charie Hall, Anna Ljungquist och Kicki Torstensson

Serietävling 5, Täby Cup final, storabborren, lagserien, Dagens mitt och Maries vikt.

 

På lördag kommer vi att avsluta serien på ett för mig obekant vatten, Brunnsviken. Vi kommer att samlas på parkeringen vid Bergianska Trädgården. Jag vet inte när TPF tävlade där senast men det är säkert över tio år sedan om det räcker.

 

Serien för seniorer och veteraner är avgjord när det gäller guldet som jag och Gunnar vinner och det är faktiskt första gången någonsin för mig, det är något jag är stolt över. Silver o brons står mellan Jocke, Anders Widerberg, Hellgren, Roger och Bear, medan det bland veteraner är helt öppet för där har alla chansen till medalj även om Peter Berg ligger mycket bra till för silvret, personligen hoppas jag att Kurre dyker upp för han kan vända upp o ner på det här. Finalen i Täby Cup mellan mig och Ragnar blir spännande, har ännu ingen seger och det tror jag inte Ragnar har heller. Vi har sagt att vi ska mötas på isen och ingen w.o. så om någon uteblir skjuts finalen upp. Storabborren och lagserien är så jämna som det ska vara. Här avgörs ingenting före sista tävlingen den 12 mars. Jocke leder storabborren med ett hekto, men blir det Storsjön Okvista på påskpokalen, som jag som optimist hoppas på, då kan ju precis allt ändras. Lagserien är så jämn så jag har svårt att ens reda ut vilket lag som leder men det är lag Litholm-Jag-Carina-Dahlin på vikt med samma poäng som lag Kujala-Bear-Gunnar-Ted o speciellt Kujala har visat form på slutet. Två lag ligger en poäng efter. Det här blir en rysare. Dagens mitt vinner väl Erik Åberg som vanligt och Maries vikt brukar Anna ta hem om det är en chokladask i pris. Något lotteri har vi inte tänkt ordna då Tombola Jocke har skrämt bort alla potentiella lottköpare.

Jag hoppas vi kan presentera två-tre nya medlemmar (2017) på lördag. Melker Nilsson 8 år blev sjuk när han skulle prova på senast, hoppas han är frisk nu och sen hoppas jag på Felix o Kenta Einarsson som redan köpt mössan. Felix som är 12 år kommer att ingå i Täbys SM lag i Lycksele och har i årets DM serie visat grym potential, typ David vid samma ålder skulle jag säga, så om tre-fyra år får pappa ett H-vete. Pappa Kenta har med en 5e plats på DM på Steningeviken visat att han vet hur man pimplar. 2017 räknar jag med att Caroline, Märta, Melker, Felix och Kenta ansluter som fullvärdiga medlemmar och att de finns med på isarna redan till nyårspimpeln.

 

DM Serie 6 blir av

Waxholm bjuder på söndag in till sista DM-serietävlingen på Skåvsjöholm. Mer info kommer.

 

Täby Mästerskapen 2016

Grå, grå, grå med lite blöta inslag, när Jocke skulle sätta sig på skryllan före start så konstaterade han att han skulle bli blöt o kall inpå kalsongerna, varför klev jag upp i morse muttrar Jocke (läs vidare och ni förstår varför). Vi Stockholmare är vid det här laget härdade, för den som vill se sol tar Malmö Avation till Malmö för de flyger alltid upp direkt över molnen. Varför just till Malmö undrar kanske någon, därför att man inte begriper språket så då tar man första flyget hem igen och får se solen två gångar samma dag, jag kallar det för solboost och trippen finns att köpa på MolanderSunWing!

Annars var stämningen god vid start. Speciellt vid högra kanten av alla bord där lotteriets vinster stod, det var många som svävade iväg där i sina kommentarer. Brittis flög redan innan hon såg vinsterna för hon hade tagit PB på saltsjön i veckan med dryga 1,4kg, stort grattis! Själv har jag inte fångat någon över kilot och det gäller även David, vi hoppas båda få uppleva det någon dag. Vi var 81 till start och nu skulle det avgöras. Jocke o jag hade haft taktiksnack och Jocke bestämde höger så det fick bli så även om när jag går ut ser Björne, Bear, Sundberg, Arnoldsson, Challe o Litholm smita vänster. Litholm med sin ljusblå pulka! Shit, nu ska han ta mycke o vi går åt fel håll hinner jag tänka kort innan min inre mentala del talar om för mig att det bara är en pimpeltävling och att det går säkert bra. Vi får med oss Caroline och Andreas till vår startplats. De befinner sig på trappsteg 1 i utvecklingen och tar varje chans att lära sig av andra. Det är bara hoppas att de orkar hänga i några år till för det tar ca tre år innan man börjar ta de stora kliven i utvecklingen. I början så står det klart att det blir inte bara att kasta ner grejorna men om man hittar rätt så kan man få ett litet draghål. Efter knappa timmen ringer David från Koludden, han har samma läge. Inget flyt i fisket. Så kommer solen fram och helt plötsligt lossnar fisket så kommer Robin in i området och frågar om han får vara med i rejset. Vi hälsar honom hjärtligt välkommen.

 

Vi fiskar oss bortåt höger men när det är lite drygt timmen så konstaterar Jocke o jag att fisken var större där vi började samtidigt som det är mindre borrat år höger. Jocke väljer att gå bakåt medan jag söker mig vidare och jag får med mig Robin. Ni vet väl att Robin har blytyngder i lindningen på jackan för annars skulle ha lyfta till väders så som han flaxar med armarna när han hittar ett flythål. När vi kommer till invägning så visar det sig att vi varit på ett bra område men att vänsterfalangen förmodligen hamnat än bättre på lite störra snitt. Challe vinner på imponerande 16 kg medan Björne, Mats, Litholm, Sundberg och Arnolsson alla har välfyllt i skryllorna. Challe vinner, Robin the flax tvåa, trea Jocke, fyra Litholm o femma blir jag själv. Björne dagstrea vinner veteran före Sundberg o Arnoldsson. Anna måste också hyllas en sån här dag. Hon har brottats med en rygg under drygt ett års tid som inte vill ge sig. Hon lyckades att som en av tio ta sig över tio kilo, strongt Anna och en värdig segrare. Klasse vinner ÄHV på knappt tio men det klart bor man vid stranden så kan man ju vattnet utan o innan, men han pallade för favorittrycket. Vid prisutdelning börjar vi med lotteriet och där lottas fyra priser ut och som vanligt är Jocke Tombola med och roffar åt sig. En flaska malt sitter aldrig fel sa Jocke. Vinner den stora korgen gör Janne Åkerlind och genast gör hans sk kompisar anspråk på godsakerna och anser att det ska delas lika på Kälarne Cup. Maj vinner en chokladask och Jarmo slickar sig om munnen och paxar trippelnöten. Priserna är uppdelade i både penning och varupriser och fler än vanligt får ett minne med sig hem, Vi arrangörer känner oss nöjda när vi som sist packar ihop och beger oss hemåt med solen rakt i ansiktet. Varför kom den inte tidigare undrar vi samtidigt som vi närmar oss Stockholm.

08 Abborren

I lördags arrangerade Sportfiskarna 08-Ice för första gången och vi var 75 som tog chansen att fånga tre långa abborrar. Mätplanka o mobil gällde. Flertalet startande var inte kända från cirkusen. Vissa var riktigt optimistiska innan och hade spiraler på 20 cm, jag som knappt sett en stor abborre i vinter tog vanliga borren och tänkte ge det hela en chans. Jag fick tre med ränder på som Boettge brukar säga och vann tävlingen på 88cm. Från Täby syntes Roger, Tommie, jag, Boettge, Litholm, Hellgren, Bengt-Uno, Jonas och pris gick också ut till Bengt-Uno, Hellgren och Roger. Felix och Kenta var också där och Felix vann juniorklassen.

Pappa-David

8-3, David tror på mirakel under påskveckan, det kommer att bli andlig stämning i rum 4 på Sjöboda.

Travnamnet

Mack Lobell, en av världens genom tiderna bästa hästar gick bort i måndags 32 år gammal. Mack Lobell vann Solvallas Internationella Elitlopp två gånger och innehöll världsrekordet. Vi som följer travet tackar för allt och önskar all glädje på de gröna ängarna.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 02 19

Täby Mästerskapen på söndag

Hur det gick vet vi imorrn efter kl 15 men visst ska det bli kul med TäbyMästerskapen. Jag råder er att fylla fickan full med guldtior. Lotteriet blir årets första i Stockholmcirkusen. Sen delar vi ut pris till Dagens mitt och Maries hemliga vikt, va faan e det? Den som stannar på prisutdelningen får veta svaret. Innan prisutdelningen ska Mörtbosse o Keith (”bonden”) få en applåd av oss som tack för hjälpen med DM förra helgen på Kristineholm. Före detta hoppas jag vi alla suttit på fisk i brännande sol i fyra timmar utan så mycket som en vindpust och att alla känner sig nöjda efter en dag på sjön. Inga sura miner, sånt lämnas hemma. Ta med alla positiva känslor och kramas gärna.

Jag som tävlingsledare och hela TäbyPF önskar Er alla hjärtligt välkomna.

 

Samlande man minns

Läste dagens DN och finner att det ska bli World Cup i hockey 2016 och att Grönborg o Garpenlöv är i USA på rundresa. Tankarna flög iväg mot hockeybilder, minns ni dessa? Jag kommer såväl ihåg hur alla killars veckpengar blixtsnabb förvandlades till hockeybilder och man gick med en hel bunt med dubletter, eller ”dubbar” som de kallades. Man samlade och man bytte. Inför varje VM kom det en ny serie bilder och nytt album. Sverige ville ju alla fylla först i albumet. Man kunde byta en Kjell-Rune Milton mot vem som helst av finnarna, Börje Salming mot hela ryska toppkedjan Makarov-Charlamov-Petrov alla med röda tröjor och med C.C.C.P. på bröstet. Den som dock var absolut svårast att få i sitt bildpaket eller byta till sig var Tretjak, den ryska målvakten. Jag kommer ihåg hur mitt album var fyllt så när som på en bild, den på Tretjak. Jag tror nog att jag till slut lyckades fylla hela albumet men det kostade, varenda veckopeng gick åt. Innan hockeybilderna så var det kapsyler, ett samlande som jag har förstått lever kvar än idag för den yngre generationen. Kapsylerna är och var trots allt ingen ekonomisk utgift utan en naturlig del i livets utbildning om ordning o reda och struktur. Många men inte alla har också provat på att samla frimärken och kanske mynt. När man sedan blev äldre och fick egna barn har man genomlevt samlandets konst igen, dock var ishockeybilderna utbytta mot fotbollsbilder i vår familj. Men också några nya ting samlandes det på. Mest kommer jag ihåg Gogos, hårda plastfigurer i starka enfärger som alla barn hade med sig till skola och dagis i stora burkar, den som hade flest var kung. Jag försökte få barnen att förstå att dessa plastbitar inte alls var värda vad de trodde utan att de var lurade av handeln. Både Simon o David menade att jag inte visste bättre för jag var för gammal och så gick de o köpte fler paket med Gogos för veckopengen. I efterhand så var nog detta också en viktig del i livets utbildning, att förstå detta med pengars värde och att kunna hantera pengar. Minns såväl kommentaren jag fick en gång av Johanna, vår dotter, jag hade slut på pengar och min dotter sa på det mest självklara sätt åt mig att ”det är ju bara att gå till bankomaten och hämta mer pengar”. Nu när jag passerat 50 har man en hel del lärdom i ryggsäcken när det gäller samlande och utgifter. Därför har jag så svårt att förstå att när jag kliver in i fiskeprylarnas värld på nätet eller i nån butik så slutar allt sunt förnuft fungera, alla bromssystem slås ut, varningslamporna slocknar, tjugolapparna i plånkan ser ut som femhundringar och istället kommer alla hjärnspöken fram. Ni vet de där som säger att om inte jag köper den där så gör någon annan det och så kanske han vinner på just den. Eller de där som säger att just den färgkombinationen saknar du och då måste du ju köpa den för den är ju ny och fiskar säkert ännu bättre. Eller de där som säger att den kan vara bra att ha i reserv............Ni känner igen listan och ni kan säkert lägga till några egna exempel.

Läste nånstans i veckan om han som stod inför tröskeln till St Per och hans största oro var att frugan skulle sälja fiskeutrustningen för det belopp han påstått sig köpt allt för.

 

Höjd kvalité på inbjudningarna

Efter att ha studerat inbjudningarna till DM tävlingarna I Stockholm detta år och jämfört med tidigare år märks en tydligt höjd kvalité. Snart kommer väl ingen klubb lägga ut en ”vanlig inbjudan” utan man skaffar sig en kompis inom reklam-, grafik-, konstbranchen och ber om något som håller det ”nya måttet”. Det är bara ett av de tecken vi i pimpel Stockholm ser på att engagemanget är på väg åt rätt håll. Stort tack alla ni som hjälpt till att lyfta tävlingarna i vinter, sträck på er!

 

Pappa-David

7-3, David tror på mirakel under påskveckan

 

Travnamnet

The One and Only, startade i torsdags på Bodentravet på Dagens Dubbel avd 2. Jag gillar kaxigheten i namnet och nån gång vart tredje år när allt stämmer på en tävling och man liksom krossar motståndet så känner man sig just så, annat är det med Zlatan som har den känslan varje vecka. Hur det gick för vår vän hästen i torsdags? De e ju inte alltid man lyckas även om man tror det på förhand, han blev sjua som andrahandsfavorit och fick inga pengar.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 02 16

Det bästa först

Ett gäng glada DM-vinnare individuellt på söndagens DM på Erken, Kristineholm.

Det blev vinter igen i Stockholm, hoppet som var släckt i början av förra veckan har tänts och vill det sig väl kan vi genomföra de tävlingsprogram klubbarna har. Men jag vill passa på att varna för att is med lite snö på kan vara förrädisk. Tänk på att där det var svag eller ingen is i förra veckan, där är det fortsatt svag is. Ge er inte ut ensamma på isen.

Serietävling 4

Länna Kyrksjö, delen Issjö och årets vackraste pimpeldag så här långt med sol, nån grad kallt och svag vind. Vi var 27 klubbmedlemmar till start vilket var mycket glädjande. Som ledare i serien kläddes jag återigen i reflexväst så det var inte tal om att gömma sig. Till sundet mellan Issjö och övriga delen av sjön gick de flesta då det inte är ovanligt med grövre fisk där. Jag, Gunnar, Hellgren och årsdebuterande Kujala valde att gå söderut. Började ihop med Gunnar och fick några kolsvarta små men även en med ränder på, ca 150g. Även Gunnar lyfte upp en finare så vi hade gott hopp. Efter 20 minuter ringer David, va faan, Litholm har fått 5 kilo, alla får stora men jag har ”bara” fått två 150 grammare. Redan här visste man vart segern skulle gå, den gode Litholm säkrade segern på småfisk och vann på totalt 7,5 kg. Kujala bytte sida vilket även Gunnar gjorde så man kan snacka om en klassisk ”rockad”. Hellgren blev dock kvar så när han passerar på väg mot andra änden efter två timmar så blev jag förvånad när han bara hade 25 små, rökt kan man säga. Jag o Kujala hittade djupet där vi kunde plocka småfisk. Jag fick helt oannonserat två 150 grammare i ett hål men sen återgick abborren till normal X-small. Gäddan var vänlig att ge tillbaka pirken, typisk att när jag får en riktig fisk på kroken så är det en gädda. Bengt-Uno, Caroline och Carina kommer in i området liksom Micke Åklint som tog sig en rejäl promenad utan att få träff. Tar mig en rask promenad över till andra sidan där Gunnar sitter kvar sedan schackbytet, men inte heller där verkar det finnas några fiskar för stekpannan. Med en timme kvar går jag hela vägen ner till södra änden. Nu är det bara jag och Kujala kvar på den här sidan sjön. Jag borrar mina hål innanför de som Åklinten gjort och får några små i varje hål. Sen helt plötsligt kommer jag in på en sträcka av ca 25 m där fisken verkar större. Jag byter till 14 krok och får fiskar på 80-150 g, inte många men väl större. Tjong, nu kommer dagens men just på väg upp ur hålet så brister linan. Men tur som en tokig så tar fisken sats och flyger upp och landar på isen. 560g abborre och pirken tillbaka. Fortsätter i området innan jag tänder två stickor och smäller av slutskottet. På väg till bilen får jag sällskap av Kari och vi pratar hundar, hans som fick sluta sina dagar för några helger sedan och vår som har problem med ett öga. När vi kommer till bilarna har alla vägt in. Ragnar slog ut Björn i cupen och det visar sig att mina 4,4 kg räcker till silver och till final i cupen. Litholms bumling på dryga kilot slår Teds på 990g med 36 grams marginal, dagens två största. Jag petar ner Teds 4,3 kg till bronsplats och Dahlin är först utanför pallen på 4,2 kg. I lagserien så är det knallhårt mellan 4 lag även om Litholm-Jag-Dahlin vann överlägset denna dag. Romert och Erik vann var sin kokbok från Morberg för dagens mitt och Maries vikt. Bengan vann veteranklassen, far o son Ted-Bengan Åbom har inte råd att inte vara med på lördagarna, knallform på båda. David gick det inget vidare för och han var redan mentalt inställd på matchen på alla hjärtans dag på Skytteholm mellan AIK-Norrköping dit han till Cassandra köpt en biljett i present, man får hoppas hon blev gladare än vad jag blivit av att få en AIK biljett. Innan vi skiljdes åt så önskade vi oss alla god tur på söndagen då DM ska avgöras på Erken och där Täby PF ställer upp med 5 lag. 3 seniorlag, ett juniorlag och ett damlag. Roger som då byter lag till Stockholms PF hoppas på att ett dåligt genrep ......................................

DM

Åtta, eller 8!

Så många TPFare tog sig till SM individuellt på DMet på Erken Kristineholm. Lägger vi till deltagagarna i de tre lagen som tog sig till SM så räcker inte en minibuss till. Sen ska vi väl kunna fylla på med någon från DM serien och vipps fyller vi en hel tågvagn. Jävlar i min låda vad det är kul att få äran att vara med som tävlingsledare i TäbyPF. Felix, Ted, Carina, Anna, Boettge, Hellgren, Kujala, Litholm sug på den oktetten. Fyll på med Enwall o Dahlqvist o David. Sen lär Axel vara klar. Sen fyller vi på med Himmelroos, Björn och varför inte jag själv och nån till. Ni fattar, galet, SJ får koppla på en vagn till!

Annars var vädret disigt och lite ruggigt, nån grad under nollan och under dagen lite snöpulver i luften. Jag såg en nygammal pimpelvän i Anders Lövgren från Södertälje, han hotade med att Södertälje skulle göra en rejäl satsning nästa år. Hoppas han menar Södertälje SFK och inte hockeylaget SSK som i annat fall riskerar stan i bankrutt som i Leksand där återtåget varit lika frekvent som frågeprogrammet på spåret, varje år o år o år o år.........man väntar liksom på att lokaltåget i Leksand ska spåra ur för gott. Som Brynäsare så skulle det på ett sätt smaka fågel men samtidigt är det skitkul att varje gång man träffar en dalmas ställa frågan hur det går i superettan. Träffade många andra också innan start bland annat Gotlands pojkarna Kenneth o Tommy där Kenneth liksom Lennart Helsing kända mening ”Bagare Bengtsson e dö han har bränt sig på bröd o själv baka in sig i limpan” i detta fall hade han skurit sig så illa när han skulle skära frukostbrödet att man inte trodde på ett genomförande av tävling men de gjorde ett försök. Tänk att ta färjan från Gååtland och sen få åka hem utan fullgjord tävling, via sjukhus med tummen i paket, lider med grabbarna!

Hellgren och Kujala på fisk direkt. Övriga i Täby plus Saarinen och Robin Hall för att nämna några fick ingenting. Robin o Litholm lyfte ut, jag o Jocke in men inget hände. Nån ströfisk men inget rally. Så pep Robin iväg åt H/Ks håll och Litholm var inte sen att hänga på. Det var inte mer än 3-400 m bort. När det gått en timme är det bara jag, Bear, Anna och Dahlqvist kvar där vi började, övriga hade bildat klunga där H/K startade. Snacka om att man då insåg att man tagit fel beslut och att det var för sent att ansluta, dumstrut på. När Litholm droppar tillbaka så har han 7,5 kg och jag knappt 3. De sista 1,30 fiskar jag ändå upp mig en aning och får några hål med 20-40 st. Totalt ca 230 abborrar och 6,1 kg, Jocke 6,7 kg, Björn 7,5 och Litholm dagstvåa på 10,3. Hur långt räcker laget? Åt Stockholm PF finns inget att göra utan de vinner på 30 kg. Vi i Täby 1 och Täby 2 har båda 28 kg, det hänger på grammen om vilket lag som ska till SM. Det blir stolpe ut och vi torskar med 38 gram, det var tur att det var till ett annat TPFlag. Robin vinner på drygt 11 och Kari Kujala passerar också 10 kilo och vinner HV. Vad som hände i övrigt på sjön denna dag vet jag inte så mycket om då man inte rörde sig över så stora ytor. Men att det var kul för Totte Lund, grattis till tredje raka DM segern, trippeln som han firade med att åka nedför backen i sin nya röda pulka. Totte ska upp på operationsbordet efter DM serien, där hoppas vi alla på bra rehab och snabbt återseende.

Robin Hall still going strong

Först ska Robin ha en värmande applåd för att återigen vunnit DM i herrklassen Stockholm, jag vet inte hur många tecken han har men har gör det bra den lätt rödskäggige. Rakar han sig aldrig på helgerna? Killen är dessutom som en magnet på öring på Gotland och på gädda är han totalt överlägsen på Värmdö om man får tro honom själv. Hur det är med den saken får han svara på själv. Han är dessutom innovativ och därmed provar gärna på lite nytt, som i Juni förra året när han provade ”vertikalen storlek 12” som gav träff direkt och nu i mars ska Robin kvittera ut vinsten och bli pappa igen. Jag och hela pimpelStockholm hoppas allt går som de ska och att avkomman får med sig gener av pimpelintresse, behovet är stort att fylla på bakifrån. På ”nätet” har elaka tungor gjort gällande att tolvan var en sexton eller arton, men vad som är sant eller inte vet jag tackolov inte. Men låt oss hoppas att vi inom kort fyller på med en pimplare och att Robin inom några år får samma problem som jag har, dvs att vinna mot avkomman.

Leif Andersson

Prisades på ett alldeles speciellt sätt efter DM. Han mottog som förste man Lasse Fredlunds Hederspris, ett jättefint glasfat med ett pimpelmotiv. Han fick priset med en lång motivering som i grund och botten han lade om ett långårigt engagemang för distriktets tävlingsverksamhet. En mer värdig mottagare kan inte tänkas. Stort grattis till Leif.

Täby Mästerskapen på söndag

Idag tisdag morgon har vi i tävlingsledningen fått klart från vattenägare och för parkering vid Erken, södra Malma vid labbet. Rockaden mellan Norrtälje Mästerskapen/Täby Mästerskapen blir därmed komplett och visar på en ökad flexibilitet och förbättrad kommunikation inom distriktets klubbar. Korvgubbe klar till kl 14.00 och det blir lotteri så töm sparbössan på guldtior. Varmt välkomna!

SM truppen

Jag har nu skickat SM truppen 2016 till Micke Boettge. Nu är det sjukdomar och annat som kan förändra, i övrigt är alla platser klara. Ni kan läsa om SM truppen på sportfiskebodens hemsida.

Robban Horvat

Ni vet han från Gnesta SFK, råttfångarn på Anticimex, har på något sätt fått tag på min mejladress och mejlbombat i veckan. Han kallar sig Lord Horvat, han har adlat sig själv efter den sensationella segern förra helgen och det verkar stigit honom över huvudet. Han skriver att Gnesta var som en hemvärnstrupp som mötte en hel armé av legosoldater. Nu är det så att med åldern kommer glömskan. Det första som tappas är närminnet men man har kvar det långa minnet. Därmed kommer jag ihåg att vi under modern tid dvs efter 2011 har vunnit mer än förlorat men hur det gick förra helgen har jag svårt att komma ihåg. Lord Horvat påstår att han vann men när jag läser resultaten så blev han slagen av både mig och David. Jag kommer också ihåg att jag och David fick ett kuvert men jag kan inte minnas att Horvat fick nått. Konstigt vad minnet sviker en när man blir äldre. Men framtiden minns man med tillförsikt. Jag kommer ihåg att Täby PF lovade vinna 2017.

Nya medlemmar 2017

Redan nu så har vi I TPF fem pimplare som provar på för att om det verkar vara OK så löser de fullt medlemsskap 2017. Caroline, Märta o Melker Nilsson. De har detta år fått låna lite prylar men om intresset hänger i så har vi i dessa tre SM kandidater till i klubben nästa år. Hur oväntat är inte detta, sjukt oväntat. Kenta o Felix Einarsson, där Kenta är den äldre, har redan beslutat sig för att ansluta. Enligt Litholm så innebär detta att klubben knyter till sig i och med Kenta en av Stockholms bästa när det gäller året runt fisket. Gädda-Gös-Lake, jag riktigt längtar efter första initiativet till en utflykt efter gös eller lake. Jag är på, liksom flera andra i klubben! Felix, den pojken ska vi va rädda om, han gillar pimpelfiske och han kliver rätt in i laget på SM i Lycksele. Pang-Bom, rätt in i smeten liksom. Jag ska göra vad jag kan för att ni ska känna er välkomna, första steget blir nästa helg när de pryds med var sin mössa med rätta märket fram.

Pappa-David

7-3, David tror på mirakel under påskveckan

Travnamnet

Bold Eagle igen som vann även söndagens stora tävling i Paris och därmed har den nya världsstjärnan sprungit in 6 miljoner på två lopp till sina ägare. Man får hoppas hästen fått lite extra morötter.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 02 09

Det tråkigaste först

Värmen! Nu blir det tufft att hitta säkra isar. Jag tror alla får ställa in sig på att kliva upp lite tidigare, hitta nån att samåka med och att åka lite längre. Men ännu är det inte kört för det ska bli kallare om en vecka säger SMHI som spår väder i kaffesump som det verkar.

KM o Klubbmatch mot Gnesta

Vinnarna i KM Bengt-Uno, Litholm, Carina och Märta hyllas.

Vi var 42 (26 från Täby = grymt bra uppslutning) startande på sjön Nedingen utanför Malmköping, det var mulet, varmt och lite fukt i luften. Före start vibrerade luften av nervositet och anspänning. Gnesta pojkarna hade inte nån aning om sjön, det var över 10 år sedan sa Horvat – kommer inte ihåg, Roffe råkade försäga sig och då kröp det fram att det var 4 år sedan och när han ändå avslöjat bluffen slank det ur honom att han var på KM med en mindre klubb förra året på samma sjö. Droppen var ändå när nån i högen efter tävlingen informerade att de tömt Torshälla på info efter deras klubbtävling förra helgen!

 

När man gjorde reklam för vattnet så var den full med fisk i varierande storlek. TPFarna gjorde i ordning spön med 12-14 krok och var inställda på att ett bra snitt skulle krävas. Strax innan start ser jag Mats o Horvat dela på en burk blodisar, vadå blodisar? Jag följde min plan att rygga Horvat och slog honom i vår interna match utan minsta problem. Roger tog rygg på startskottet dvs Robban Lövstrand och det blev fallseger. I övrigt så fiskade TPFarna fritt. Irrande TPFare tappade en timme av tävlingstiden i jakten på den ”varierande storleken”. Det fanns gott om smått – mycket små – men det skulle ju krävas större snitt hade man sagt. När Täby ringer varandra efter ca 60 minuter inser vi hur J-vla lurade vi är. Gnesta sitter med 16-18 krokar och blodisar och metodiskt fyller konten med småabborrar. Roffe o Mats har av en ren händelse hamnat vid samma ö, Roffe kunde lånat ut borren för den användes inte till annat än att hänga jackan på medan Mats slog 8 hål direkt och dessa fick räcka. Litholm är ju ganska vaken kille så han sökte sig in på området men han fick inte låna Roffes hål utan fick slå egna runt omkring. Bengt-Uno var i närheten men plockade sina pligg vid vasskanten. Horvat sökte sig också till ön efter ca 30 minuter, med mig i släptåg men han valde baksidan och valde sen att gå tillbaka vilket jag också gjorde då givetvis.

 

Roffe-Mats-Litholm topp 3. Carina o Björn var på samma kant som mig o Horvat men vänster 500 m, där fanns det fisk, båda får med beröm godkänt. Ragge klantade till det sista timmen med att leta efter större snitt. Hade han vetat vad Gnesta visste hade han stannat och haft 2 kilo till. 68-62, en torsk som svider. När jag tar av mig mina spikes tillbaka på land efter tävlingen så glider Mikko upp med ett skinande leende, varierad storlek = små abborrar och stor mört – åså skrattar han. Roffe vill mena att variationen bestod i 8 gram respektive 15 gram även han glad som en speleman.

 

Vid fotograferingen efter prisutdelning ses en närmast euforisk Roffe vinglandes med två pokaler och en Horvat som döpte om sjön till Förnedingen. Jag fick dessutom en burk konserverad mört av Roffe som en ”fin” gest. Jag vet vilken fisk det finns i burken som Roffe ska få av mig

nästa år.

 

Summering: Gnestapojkarna hade haft två år på sig att finna ut ett riktigt survatten där de kunde sätta fem av sina bästa (Roffe-Mats-Janne-Mikko-Ove) på var sin fläck och offra Horvat på mig och Robban på Roger, en taktisk triumf.

 

Grattis Gnesta SFK, grattis Roffe och grattis Janne

Nästa år ska ordningen återställas, inget survatten! Välkomna om ni törs.

 

DM 4, på begränsat område i Steningeviken

Säga vad man vill men de har humor och kan ta ett practical joke, Börje Olsson och Stefan Holmudd. Båda två hade under veckan figurerat flitigt på sk sociala medier och fått lite gliringar. Stefan som innan tävlingen fick ta emot badtvål från Yasuragi och ett inplastat startkort sken som en sol och log åt applåderna. Han skulle bara veta att jag besökt två badhus och ett stort leksaksvaruhus i veckan i jakt på en simring eller ärmpuffar. Tikkanen hade fyllt bilen med juniorer, ett extremt bra initiativ. I vimlet syntes några långväga gäster Åke Bolinder, Jämtland, Jörgen Axenmo Gotland och Peo Nilsson Örebro. Tillbaka var Janne Åkerlind, kul att han börjar bli återställd efter operation i axeln. Före start såg jag Charlie, jag förklarade att DM går nästa helg, han skrattade men ursäktade sin närvaro med att han tycker det är kul och att han var sugen även denna söndag. För egen del var det första gången i Steningeviken. Jag har alltid tidigare gått ur viken så nu var man lite brydd. David var mest frustrerad över det begränsade området vilket Jocke tvärtom tyckte skulle bli skitkul. Nu med facit vet vi att för ett DM med 81 deltagare behöver inte vattnet vara större. Det är föresten jäkligt kul att se så många TPF mössor på en tävling. Jag räknade till 12 stycken, Roger o Peter hade glömt sina.

 

Ett stort gäng gick längst upp höger, ett mindre gäng stannade utanför slottet på höger sida och på vänsterkanten mera utspritt. Sen sitter Sund- o Lundberg i naten utanför badet i starten som två nyförälskade, tätt ihop. Etta-tvåa såklart! Vad som hände längs med vänsterkanten vet jag inte men Jarmo var den första att byta sida från vänster till höger men fler skulle göra samma move, men från höger bytte man även till vänster så här var det trafik, högerregeln gällde. Jag, Jocke, Hellgren och Boettge startade ihop på högersidan mellan slottet och klungan längst ut. Jocke den räven hade berättade att det tidigare klubbrekordet kom från det området. Redan innan råbocksbrölet (nån tuta av nått slag) hade jag o Jocke gjort klart att plan B var mot slottet och inte utåt. I första hålet bryter Carina nästan av spöt när en halvkiloskoloss kliver på vid yttre gränsen och vipps så fick hon en hel busslast med kompisar omkring sig. En av dessa släppte ner och drog upp, ner upp, ner upp, ner upp, ner upp.... när Litholm flyttar sig till nästa hål har skryllans vikt ökat med 3 kilo och ledningen var hans. Vår Täbykvartett såg inte detta och det var nog tur det för där ute mot gränsen fanns inte så mycket smått att fylla på med. När det gått lite drygt halvtimmen så säger jag till Jocke, nu går jag. Jocke som dagen till ära hade bytt ut den gröna orginal plasthinken 18 kilo mot en egentillverkad som tar 25 kilo. Tur att inte det kom ut för då hade han kanske fått lite kommentarer.

 

Bara några hundra meter bort ser jag en välbekant väderkvarn och tänkte att han skulle få en kompis. Så tänkte Jocke också så när Anssi nästa gång skulle slå ett hål såg han sina nyfunna vänner Jocke-Micke 5 meter ifrån. När jag slår mitt första hål ser jag Anssi landa en bonus dvs en 3 hektos, han fick 4 st till och Anssi vann sin andra deltävling för året. Jag fick en 220 grammare resten smått. Alltså smått eller smått om ni förstår vad jag menar. Jag tror mig ha landat över 600 abborrar denna dag, kanske upp emot 700, vikt 8.2 kg. I första hålet bakom Anssi över 100st i andra ca 60st då kom Jocke förbi, ”bra hål”. Han drar sig tillbaka ca 100 m. När Anssi borrat 5-6 hål och jag sitter kvar i hål nr 1 så drar han sig också bort åt Jockes håll. Jag blir kvar och i snart varje hål så kommer 20-40 st.

 

Efter en stund kommer Örebroarn Per ”Chefen” Nilsson, betydligt mer positiv än sina grannar i gnällbältets huvudstad. Han har lämnat området längst ut drog sig till Tikkanens gäng utanför slottet och är nu på vandring tillbaka igen. Han ser hur jag lyfter den ena efter den andra i snabb takt och han stannar till och blir kvar tävlingen ut vilket räcker till sista kuvert på 7,1 kg. David sitter också där efter att ha ringt in sig efter 1,5 timme. Davids första hål i området blir ett sånt där entimmeshål. Ska vi gissa säger jag 200 st, minst säger David. Sundberg 9,3 kilo, Anssi 8,7, jag 8,2 och Thomas Jansson 8,1...........David 6,6.............................Jocke 5.1. Undrar just om han fyllde botten på monsterhinken. Hasse Eriksson tog andra raka på 5,8 kg och Stockholms PF tog imponerande fjärde raka i lagserien. Måste också nämna Jörgen Axenmo som med 7,7 kg blir 5a i herrklassen, från Gotland, när hade man is annat än i frysen på den ön?

 

Lasse Sundberg

Jag hade förmånen att ha Lasse som passagerare för en helgs tävlingar i Edsbyn/Hälsingland lucia 2014. Vid så gott som varje sjö vi passerade under vägen, pekade han och sa – där har jag fiskat, varit på tävling och vunnit. Om han fått en pokal vid varje tillfälle så hyr han ett förråd av Shurgard, modell större. Jag vet inte om ni håller med men nog faan är Lasse en aspirant på titeln, sveriges bästa pimpelfiskare genom tiderna?

 

TPF Serietävling 4

Nu på lördag Serie 4 (jag bär ledarvästen), semifinal i cupen (jag, Björn W, Anders W, Ragnar är kvar), storabborren (Björn W ny ledare), lagserien (lag Roger leder). Besked om tävlingsvatten kommer tidigast torsdag då isarna är ett frågetecken men i skrivande stund hoppas vi på Länna Kyrksjö, delen Issjön.

 

DM Magelungen

Vad ska man säga? Sitter och tittar ut och vi har 8 plusgrader och det är 6 dagar till DM. Jag har svårt att tro på Magelungen på söndag. Litholm och Plutten har lovat rapportera i veckan. Kontakter tagna om reservvatten. I går morse ringde Classe och berättade om att Rimbolångsjön nog inte funkar, det var annars ett av våra reservvatten. Vi kommer att bjuda in till DM oavsett om vi tvingas åka långt. Men än så länge håller vi tummarna för Magis.

 

Nu Pappa – David

6-3, denna helg visade jag att gammal är äldst!

 

David

Hade David tävlat som senior i DM serien hade han haft 12-5-2-9= 28 och legat 4a. Inte illa pinkat!

 

Travnamnet

I lopp 9 på Solvalla onsdag startar I Love Champagne. Jag hade innan matchen mot Gnesta gått ut med att vi skulle fira i champagne och med guldkonfetti på väg hem från Malmköping. Fick ett SMS av Roffe redan innan vi kom ut på E20, ”nu har du väl champagne som räcker till nyår”. Fyndigt ska erkännas.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 02 02

 

KM och Klubbmatch mot Gnesta

Göran Hellgren i ZONEN i helgen. Här på DM-serie på Drevviken.

Läs mer om just denna klubbmatch på torsdag då jag skriver lite peppande rader inför det stora slaget.

 

Just nu räcker det med samling 8.30 på Ingo (fd Statoil) i Malmköping, bor man i Bro, Bålsta eller Enköping tar man vägen över Strängnäs. Vi andra åker över Södertälje o Gnesta. Avgång 6.50 från Ishallen i Viggbyholm för de som kommer från Täby. Vi i västerort bör åka 07.00.

Serietävling 3

Sol men med en kraftig vind, efterhand mulnande och mot slutet lite regn. Caroline och Märta Nilsson dök upp, riktigt roligt, hoppas de inte blev avskräckta utan kommer tillbaka fler gånger i vinter. Hembakat matbröd o kaffe börjar bli en vana, bidrar också till naturligt samtal mellan medlemmarna. I cupen väljer Björn att möta Anna som är hemma i sängen med influensa, wo allmänt kallat. Väl nere på isen så blev det lite strul. Det började med att Roland glömde isdubbarna, David var snäll och sprang o hämta i hans bil. Än värre var det för Bengt-Uno som glömt isborren, han gick själv tillbaka till bilen men där var den inte heller. Senare visade det sig att han lutat den mot bilen på fredagens utflykt och kört därifrån utan borr, men som tur var så var det en vänlig själ som hittade borren och så småning om fick han tillbaka borren. På tävlingen så delade han borr med Roland. Ragnar fick många kompisar efter sin seger för fyra år sedan. Jag, Mark, Tommie och Hellgren valde svänga höger medan de flesta sökte sig rakt fram inom synhåll från Ragnar.

 

Helt kristallklar is men väldigt ojämn och det blev sämre under dagen. I tredje hålet får jag en abborre men ser samtidigt att något rör sig under isen. Det är en jättestim med abborre. Ställer in djupet på lagom plockdjup och börjar hissa. Samtidigt som Göran bestämmer sig för att kolla andra sidan. Mark sätter sig bakom mig och får några fina hål. Efter en halvtimme kommer både Tommie och Göran, jag sitter allt jämt kvar i vad som kan liknas vid ett akvarium. Efter 50 min har jag nära 5 kg. Sen är det Göran och Tommies tur att hitta fina hål medan jag inte får träff och gör en Hellgren, dvs lämnar viken för att kolla andra sidan. När jag kommer tillbaka så kan vi konstatera att både Göran o jag gjort bort var sin 30 minutare. Så drar sig Göran bortåt, rundar en udde och är borta resten av tävlingen. Ett klokt drag som gav bra fiske även om de inte var några stora.

 

Tommie gör en klassisk vurpa när han sätter sig slarvigt och skryllan sprätter iväg framåt och han bakåt. Skalman på rygg, bildligt talat! Tommie går ut en bit och hittar på en fläck med grövre, 2 kg på 15 minuter. Jag gör en walkabout mot starten passerar Carina och Yngve men får inte träff på nått bra ställe. Vänder tillbaka till Tommie och vi avslutar där och båda känner sig rätt nöjda. Det visar sig att Tommie blir trea, jag fyra och båda passerar just 10 kg. Göran som sista 2 timmarna suttit på fisk når ingen denna dag, 12 kg. Anders Widerberg slår ut Jocke i cupen på mäktiga 11,5 kg och i den påsen trängs ett stort antal trehektos. Jockes 9 kg räcker precis till 5e plats för därefter var det mycket jämt med många på 8-9kg. Ragnar slår ut Jonas i cupen och jag tar en fin skalp på Roger Johansson.

 

Roger som sa att förloraren skulle få gå hem, ett löfte som han sedan inte höll utan han satte sig vid ratten och låtsades inte minnas va han sagt innan. Kul att Mark tog en framskjuten placering som 6a, han kämpar ofta men lyckas sällan få till det mest beroende på att han måste leka med mobilen samtidigt som han fiskar. Skulle han fiska istället för att skicka Snaps och filma för facebook skulle han säkert ha dubbelt så mycket. En bra dag på isen var till ända om än lite väl blåsigt för de flestas smak. Göran Hellgren kungen på Kina slott!

DM Serie 3, Drevviken

Göran Hellgren TPF vann på ett mycket övertygande sätt även söndagens tävling. Man kan lungt säga att han denna helg var i zoonen. Med 8,5 kg var han hela 1,4 kg före tvåan Charlie Hall som var totalfyra. Tvåa blev Evelina Henrikssen från Guldkroken med 7,9 kg och trea David med 7,5 kg. Carina kom tvåa i damklassen, Roger fyra, jag nia och Bear 10a i herrklassen. David, Carina, Bear och jag fick alla ett presentkort för en helg regnbågsfiske på Sandasjön, det ska bli kul. Annat som var kul var att se på när Charlie och David springer iväg efter start, hela vägen in i Skrubbaviken på 27 minuter, 5,5 km från startplatsen, imponerande. Med sig i släptåg fick de Jonas Gustafsson Mr 100%, Baddarn och några storfräsare till från landet. Även Thomas ”rosa mössan” Larsson sprang långt men inte till samma ställe. Det var ju en tävling som ingick i Pimpelsport Cup och därför var det gått om folk ”utifrån”.

 

Jag o Jocke stannade vid skäret mellan Skrubbaholmarna, endast Andreas Jakobsson var med i övrigt helt tomt. Va vet de andra som inte vi vet, faan här brukar det ju va minst 10 man. Onda aningar! Hellgren gick ca 400 m längre på utsidan av den andra holmen. Där fick han träff med 1,5 kg i första hålet, bara grovsingar. Varför händer sånt aldrig mig? Jag ska ändå inte klaga för jag fick fisk i några hål men värrre var det för Jocke. Vi fiskade oss in på flaket mellan holmarna där vi andra år kunnat jobba ihop bra vikter men inte denna gång. Jocke drog sig söderut och stötte ihop med Blomberg o Hellgren och det gäng som var där. Jag stannade kvar på flaket, hittade nån fläck här o där men det var för dåligt.

 

Sääfen o Himmelroos som anslutit hade samma upplevelse. Efter dryga två timmar ser jag Jocke o Hellgren komma tillbaka in på flaket. Jocke hade på den timme han försvunnit från mig fått fyra fiskar. Plan B frågar jag, andra sidan blev det. Det måste vara bättre. Där satt Timpa och Malmgren, här var inte ett dugg bättre. Jag går tillbaka sa jag å jag går till bilen sa Jocke, som ångrade att han klvit ur sängen på morgonen. Går mot en vassrugg som levererat förr, så även nu. Fortsätter mot nästa vassrugg och där blir jag kvar till skottet går. Björnkramen av plutten värmde, han som lovade att han skulle fylla skryllan med stora fick bara smått men han var ändå glad för han fick vara en dag på Drevan.

Stefan Holmudd, tar tips på facebook till nya nivåer

I veckan som gick fick vi i pimpelkretsar se ett klipp på Facebook med en man som sätter sig på bryggan och doppar fötterna i vattnet och kort därpå flyter döda fiskar upp som han kan fylla sin fiskhink med. Stefan Holmudd tänkte sig prova tricket på Drevan men han nöjde sig inte med bara fötterna, han hoppa i hela karl och fisk flöt upp i sådana mängder att han blev 8a. Brallorna fick åka av när han kom till bilen men för att inte riskerna Petter-Niklas satte han på sätesvärmarn och åkte hem direkt innan prisutdelning. Du får priset på söndag.

 

Och var är Findus?

Börje Olsson

Jag lät ett antal personer titta på fotot och så fick de föreslå vilken tecknad figur som de tänkte på. Nära nog alla hävdar att det finns en stor likhet mellan Börje och Pettson, speciellt efter nån timme på sjön när toppluvan viker sig en aning och kylan fått tag i hans kinder. Har Börje katt så heter den Findus.

 

Nu Pappa – David

4-3

Travnamnet

Bold Eagle som i söndags vann världens tuffaste lopp Prix de Amerique.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

KRÖNIKAN 2016 01 28

 

På lördag TPF Serie 3

Glöm för allt i världen inte broddar. Kom gärna 9.00 för det tar 15 min att gå till isen där vi har genomgång. Jag bjuder på kaffe, kaka och hembakad macka. Täby Cup, lagserien, storabborren, serietävling 3. Utgång Kina Slott, sväng vänster efter Drottningholmsparken, mitt emot Drottningholm Golfklubb. Senast vi var där var för 4 år sedan, då vann Ragnar på grymma 16,1 kg, ytterligare 3 hade över 10 kilo och vi var 22 till start.

 

Närdingen, fyrklubbsmatch

Minnet sviker mig, var jag där? Var vi från TPF där? Jag minns ingenting faktiskt.

 

DM serie 2

Upplevde rena Golgattavandringen när jag kryssade mig fram för att lösa startkort. De före detta vännerna från Gimo och Norrtälje hade en hel bibel med glåpord som de hävde ur sig. Inge vidare sportmanship från det hållet precis. Som om det inte var nog så tog Wuoppan tag i mig minst tre gånger och berättade att Norrtäljegänget haft roligt åt TäbyPF och mest åt mig sen de kom på plats. Jag knöt näven i fickan och höll stilen.

Kungsängsviken, grått o mulet, men annars bra förutsättningar med några cm snö på isen och ca 25 hård kärnis.

 

Vi börjar med det mest osannolika. Carina Widerberg borrade ett hål i marinan, Ett hål, och där blev hon kvar. I fyra timmar satt Carina i ett hål, helt galet, och när slutskottet gick hade hon nära 9kg och vann damklassen med 3 kg tillgodo till tvåan.

 

David tog täten mot Stäketsundet, med sig i löpningen fick han Robin Hall, Charlie Hall, Roger Johansson, Anssi Lehtevä, Per Nilsson, Thomas Jansson mfl. Gunnar Blomberg tog sig till Kalhälls marina i närheten. Man kan säga att de som till slut hamnade på Kalhällsidan gjorde rätt. Även Anssi gjorde rätt som efter en kvart efter utgång gjorde helt om och sprang tillbaka till Marinan där Carina satt vid starten och var på plats en minut innan startskott. Lasse Sundberg drog sig under bron till vänster liksom Tikkanen som hade sitt hål sparat från då han blev tvåa för två år sedan. I det hålet fanns idag inga mängder av fisk utan de simmade till Sundberg som var en av sex över 10 kilo denna dag. I marinan var till en början bara 5 pers, betydligt fler fiskar var där. Anssi nära nog ensam i en vik fylld med fisk kan bara sluta på ett sätt. Han vann och sällan har väl tävlingsansvarig på Sportfiskarna varit så ivrig att få visa upp sig i minglet. Hur gick det på Kalhällsidan, 2-3-4-5, Gunnar tvåa i HV efter Sundberg och David som vann ÄHJ hade imponerande 8,6 kg. Det är lätt att glömma bort att han bara är 17år. Alla andra gick fel, mer eller mindre. Göran Hellgren valde bort pimpel till förmån för en hand i handen promenad på isen. Ja ni läste rätt! Nästa söndag blir det sannolikt shopping på Filippa K och en bakelse på nått café, dessa hormoner, de kan blockera cellerna i skallen som talar uppmanar till sunt förnuft.

 

Jag, Jocke och Litholm tog en rask promenad till Lennartsnäs. Fråga Litholm när ni ser honom om han tyckte det var en bra idé. Det var tre pimpeless Holmudd – Bill – Andreas Lundberg som också hade kompassen åt det hållet och vi fick alla slita för varje liten stjärt. Jag gick till bortre gränsen och offrade 10 min på utgångstiden, när Jocke efter dryga timmen fiskar sig in i min vik så har han 110 st. Jag har 35 men vikten var sannolikt lika då jag hade tiotalet 200 grammare. Vi letade flera med ränder på men fann inte, så tog vi ett beslut, felbeslut, att gå en sväng ut på flaket. De 45minuterna hade vi lika gärna kunnat ägnat åt svampplockning eller fågelskådning. När vi kommer tillbaka kastar jag ner pirken och krokar två 5 hgs. Sen blir det småfisk och sista 25 min sitter jag i ett hål och lyfter ca 75 småabborrar. Jocke förblir utan stora så vikten stannar på dryga 5 kg. Holmudd o Andreas som inte tog nån vandring hade dryga 8 kilo och fick kuvert medan jag blev snuvad på sista med 78 gram av Bear. Bill vann ÄHV.

 

Närdingen, fyrklubbsmatch

Jo nu minns jag. Vi snackade ihop oss innan start och sa att vi skulle ge de andra lite handicap. Vi hade hört att längst ner mot bron 6 km ner och på vattnet efter ”svängen” att det skulle va helt iskallt så vi skickade dit David, Litholm, Jocke, jag, Dahlin och Romert. Allt för att jämna ut oddsen. Göran Johnsson från waxholm gjorde tvärtom, satte sig på grynnan direkt och körde mälartricket. Killarna från Gimo gjorde lika liksom Stefan Dellert. Idel topplaceringar med Göran som vinnare. Med facit i hand var vi lite väl givmilda. Tillbaka till böjen efter knappt två timmar, då står det redna klart att Norrtälje och Gimo var allt för långt före. Vi kämpar på men tvingas ge bort vandringspriset till Norrtälje som vann på målfoto mot Gimo. Innan start lottades bröderna Urban och Michael Ärfström in in en av de båda klubbarna då de båda är medlemmar i båda klubbarna. Där avgjordes fyrklubbsmatchen, Thomas jansson bäst i Norrtälje, Timo Hakkulinen bäst i Gimo och Erik Åberg bäst i TäbyPF. Hur gick det då för förhandsfavoriten Ingemar Jakobsson med svärmor boendes med strandtomt på andra sidan sjön, till mig sa han dagarna innan att han hade örnkoll, vi kan väl säga så här. Det var inte Ingemars dag, denna dag.

 

Vi var totalt 78 som löste startkort denna dag. Helt fantastiskt. William Johnsson Norrtälje visade att det finns hopp. Det är inte alla yngre juniorer som orkar kämpa en hel dag när det nappar dåligt men det gjorde William, nästa gång följer du med någon annan en pappa och då spöar du honom lätt!

 

Drevviken Söndag DM Serie 3

På söndag är det DM serie 3 på Drevviken, Stockholmsmästerskapen. Tävlingen ingår även i PimpelsportCup så man räknar med tillströmning utifrån, måhända 150 startande?

 

Nu Pappa – David

3-2

 

Travnamnet

Che Guevara startar ikväll torsdag på Åby i lopp 7, han är rankad etta och vann senast. En riktig kämpe precis som sin namne. Första raden på Wikipedia

Che Guevara, egentligen Ernesto Guevara de la Serna, född 14 juni 1928[1] i Rosario, Argentina, död 9 oktober 1967 i La Higuera, Bolivia, var en argentinsk marxistisk revolutionär, läkare, politiker och gerillaledare. Han samarbetade med Fidel Castro på Kuba

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 01 22

 

Toivo Öman

Ni vet den legendariska kommentatorn som fick oss att försöka förstå simhopp och Ulrika Knapes storhet. ”Å vilka nerver hon har den flickan” är en av alla hans instick under OS tävlingarna i Munchen 1972 som slutade med guld för Ulrika och för oss svenskar. En term inom simhopp är ”pik” dvs när det bara väser-till fast utgångspunkten varit 10m upp i luften, det blir lite bubblor, thats it, det ger oftast 10 poäng av 10 möjliga men händer å andra sidan ovanligt sällan! Rakt ner kan man säga.

Innovatörer och uppfinnare

Var hade mänskligheten varit idag utan alla dessa svenska innovatörer och uppfinnare. Gustaf Dahlén lyser upp farleden, Gustav Erik Pasch gjorde det möjligt att tända på, Gustaf de Laval har gjort den möjligt för oss separera och Alfred Nobel kan försätta berg på riktigt. Det finns givet vis fler.

Gunilla Wolde

Jag har redan tidigare skrivit om att min relation med Gunilla Woldes alla barnböcker som jag läste för syrran Frida och inte minst för mina tre barn David, Simon och Johanna. Ni i pimpelkretsar känner mest till minstingen David Öman-Molander, mest känd som David Öman. Hur många timmar Totte bakat, bollat, simmat........................vet jag inte men ”många timmar blir det”, som Peter Dallé skulle sagt i Lorry.

Örnässjön i Kungsängen

Hade inget planerat i onsdags så jag begav mig till Örnässjön, belägen vid Tibble, Kungsängen. Där hade Täby Sportfiskare (pensionärerna i dagligt tal) serietävling två mellan 10-14. Jag tog våran Shelty ”Tenshi” (Ängel på Japanska) på rejäl ispromenad och jag fick möjlighet att tjöta lite med de flesta av de pensionärer som är med i cirkusen på söndagarna. Ni kan själva kolla in ÄHV/HV och DM serien så ser ni flera av dem jag sa hejsan tjena till.

Vinnaren Bertil Larsson träffade jag dock aldrig så jag bedömmer att han var en av två som satt höger från utgången. Grattis Bertil och det ska sägas direkt att 3,5 kg denna dag var inget annat än J-vligt bra.

Stäket Söndag DM Serie 2

På söndag är det Stäket FK som arrangerar DM serie 2 utgång Kungsängsviken. Tävlingen ingår även i PimpelsportCup så man räknar med tillströmning utifrån, måhända 150 startande?

Hur hänger allt ihop?

På Örnässjön var en av pimpelsveriges största innovatörer på plats. Torsten ”Totte” Lund. Han var helt uppgiven för abborrarna var inte på humör där han satt. Då gör innovatören Totte det som skiljer oss vanliga pimplare från de som bryter nya banor som alla andra hävdar är omöjligt. Han rätar på ryggen, kikar höger, rakt fram å så vänster så att ingen ska se hans nya idé och sedan släpper han spöt, med lina, länk, pirk, krok, maggott och allt i fritt fall ca 50 cm ovan hålet i pikstil rätt ner, det blir ett väs och Toivo hade utan tvekan givit 10 poäng.

Varför då?

Han hade provat maggott och öga, men inget hjälpte, han får en idé om hur han kan ta pimpelfisket till nästa nivå. Vänja fisken också vid, länk, pirk, lina, spötyp och alla dess färger. För snabbt halade han fram ett likadant set och började fiska.

Resultat

Man kan väl säga så här att alla försök till innovation inte lyckas första gången. Men tro mig han har säkert ett ess rockärmen redan till på söndag på Kungsängsviken. Totte berättar inte gärna om dessa men han skriver autografer till alla som efterfrågar med början 08.30-09.15. Fråga efter Totte, om ni mot all förmodan inte vet vem jag pratar om.

Sensmoral

Nu är det säkert många som drar på mun och tycker Totte gjort något tokigt. Icke!

Han fick vara för sig själv för en stund idag torsdag när han åkte till Sportfiskeboden och köpte ett nytt pimpelspö med tillbehör. Som sagt innovatörer vinner oftast längden.

 

Nu Pappa – David

2-1

 

Travnamnet

Motörhead, rockgruppen som bara för nån veckan sedan förlorade sin ledare

R.I.P. Ian ”Lemmy” Kilmister.

Jag håller på nr 7 på V75-4 lördag Axevalla. Kör Marcus, vinn loppet för en av de största inom rocken!

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 01 19

 

På lördag skapas historia

Guldmedaljörerna på DM 2015 på Ullna. TPF tog hela 3 individuella guld, dessutom 2 guld i lag. Axel Åbom hade högsta vikt bland alla startande i alla klasser!!

Klubbmatchen mellan Norrtälje SFK eller Rospiggarna som de hette på den tiden och Täby PF utökades till treklubbsmatch nån gång på sjuttio eller åttiotalet när Waxholm SF bjöds in. Nu är det Gimo SFK som bjuds in i den traditionella klubbmatchen. Det innebär också att startfältet blir fyllt med Skoog, Hägg och kanske vi får se nån Älg. Upplänningarna eller lantisarna som de i dagligt tal kallas är inte helt odugliga på att pimpelfiska ska medges. De kan till och med överaska och bli tvåa nån gång framöver, men de får heta va faan som helst, vi släpper inte nån över bron. Jag gillar pokalen och vår nya ordförande Anna har länge sett fram emot att få lyfta just detta vandringspris mot skyarna, som Chris Evert Loyd och Martina Navratilova gjort så många gånger i Wimbledon. Nu är det Annas tur, det har jag lovat henne.

 

Men visst, kul med Gimo, det blir ju på detta sätt bara ännu mer prestige när hon år efter år höjer bucklan. Till Gimo SFK säger vi välkomna och lycka till (läses Tjena-här har ni huggit i sten). Gunnar sa att Vaxholm skulle tagga upp å vinna, Thomas Pettersson har sagt att pokalen ska hem till Norrtälje. Va Timo sagt till de sina är oklart men han gjuter säkert mod i dem att inte ge upp innan bara för att de möter övermakten.

 

Klubbarna Waxholm, Norrtälje och Täby har alltså i veckan på extremt kort varsel beslutat bjuda in Gimo i vår klubbmatch. Stort tack till alla inblandade som tagit sig tid till snabba möten och beslut. På lördag drabbar vi samman och det är Norrtälje som väljer dike, eller sjö. Väljer man Limmarn så stannar jag hemma men det borde alla göra 0-0-0-0. Vi kommer senare i veckan informera om var vi tävlar men följande gäller. 100/40 i startavgigt. Alla pengar går ut som penningpriser. Maries hemliga vikt och dagens 15 får pris. Storabborren och lagserien ingår också för oss i Täby, vi kommer att ta hem startkorten just för att våra medlemmar även ska notera största fisk.

 

Viktigast av allt är att vi vinner, segrar, spöar skiten, krossar, dänger till dem, motståndet. Täby PF med tre DM segrare kan ju inte ta stryk av vilket kreti o pleti som helst, nä då ska det va mot bättre motstånd. Nu kliver vi man ur huse och visar att bäst är bäst. Kan man tro att Piontek/Wigdell orkar kliva upp ur sängen för en gångs skull, Kari Kujala?

Norrviken deltävling 2

Kallt, 15 minus men vindstilla och klar himmel. Micke namnet för dagen. Micke Dahlin en supertrevlig ny medlem som vågade sig ut i den smällkalla kylan för att bråttas med abborrarna stora som pekfingret. Han hälsades välkommen med en välförtjänt applåd, en hyvens pojke som skrev ett inlägg på Fejan efteråt som värmde, tack Micke. Roger utlovade tips och jag välkomnade att han kunde ta min rygg nästa gång men så är det inte längre, den J-vln spöa både mig, Jocke och Roger på Ullnasjön dagen efter. Han får inga tips den där – icke! En blivande storfräsare får inga tips från coachen! Du hälsas välkommen men nån duvunge är du inte.

 

Micke Himmelsros, han kan tricket med att dra de stora. Han vann storabborren med en grym abborre på dryga 6hg. För det fick han välförtjänta applåder, lite bensinpengar men leendet. Nån som missade det? Från ena till andra örat och så fick han en kram av mig som bonus. Micke Molander, ja det är jag det, hade för andra gången i rad tokflax och fick några 15 grammare fler än Jocke Åklint igen och vann seniorklassen och hade dagens högsta vikt. Den turen kan inte hålla i sig sa någon i vimlet och jag håller med. Men det kostade, Micke Boettge var den som tjänade mest denna lördag. För han fick sälja handvärmare, spikes till Dahlén och nya krokar till mig (hutlösa 160:- för at ersätta vad grenarna tog) – jvla grenar att äta krok. Kanske jag la till lite mer till påsen när jag ändå var på ”Boden”. Ni vet världens dyraste butik, Sportfiskeboden, för varje gång man går in så lockas man av än det ena och en det andra och när man åker därifrån har en 5hundring lämnat plånkan. Men det är ju inga problem som mina barn sa i unga år, du kan ju alltid åka till bankomaten och hämta en ny 5hundring. Så sant!

 

Ni som kan Norrviken vet att det kan finnas de med ränder på. I starten satt jag i närhet av Roger, David, Ragnar och Kurre. Det var helt omöjligt att få nån över 30 gram, men då ser jag att Roger drar två snabba 100 grammare och skriker Catch and Release! Han lyssnade inte på det örat utan nackade och la till samlingen. Där las ribban, här tar vi tydligen rätt på allt. Hellgren ringer, lottad i cupen mot Roger och jag meddelar att Roger tömmer sjön på hektosfisk – faan skriker Göran som bara hittar lakritsbåtar. Jag drar till Himmelroos som visar tecken på få och små han också. Vänder tillbaka men inte blir jag gladare av att se Ragge fiskandes vid en brygga med 8 skridskoåkare på samma brygga som ska snöra på sig skorna, jag hade inte klarat koncentrationen i det läget.

 

Jag tröttnade efter en stund på att sitta i skuggan med enstaka små och tänkte att på solsidan är de både fler och större. Så tänkte även Carina som hängde med över. Visst blev vi besvikna, de var inte större men solen värmde och jag tyckte direkt att de var fler. Istället för en eller två så högg de direkt som kobror och tre eller sju. David dök upp och visade berget där det var djupt som faan. Hade David slagit hål vid sidan om berget som jag gjorde på slutet av tävlingen hade han vunnit. Jag fick runt 250 abborrar och tre över 50 gram så att det nappade var det inget snack om. Värst högg det sista fem minuterna runt berget som David varit på, säkert 15 st och alla 25 grammare. Efter tävlingen bjöd jag på kaffet som var kvar, pepparkaok och de bröd jag bakat kvällen innan. Kanske gör jag en limpa till pris nästa vecka. Jag fick revanch på Micke. Micke Åklint som slog mig i kvarten på Mälaren för några år sedan, nu var det min tur att gå vidare i cupen.

DM 2015 och DM serie 1 2016

Allt på en gång. Jag börjar med slutet och säger grattis Axel Åbom, Täby PF. Du spöa skiten ur alla dryga nittio som löste startkort och av dem var flertalet tidigare SM deltagare och många SM-medaljörer. Tänk att va 17 år och spöa hela gänget, det måste smaka mys. Sen hyllar vi givetvis också Carina Widerberg och Bengan Åbom som vann respektive klass i DM. BENGAN! Va i H-vete, nu snackar vi. Han klagade redan innan på att sonsonen behövde skjuts och att han hellre legat kvar i bingen. Men de nedärvda takterna sitter i. Här är det inte skit bakom spakarna, finns det fisk så får dom passa sig, helt underbart. Det var som på Mälarn första timmen men större och jag har fått abborrtaggar som svider i fingrarna sa Axel på kvällen. Det kan man kalla kvitto på att man inte var på rätt plats första timmen. Sista 30 min skulle man tydligen slagit sig i gäng med Holmudd, Andreas och Roger mitt på sjön där ett stim 90 grammare blev hungriga samtidigt. Läs: hur man har tokflyt på Ullansjön. Plutten var på plats, ni vet han som skrivit i sten att jag kommer aldrig-över min döda kropp-hellre helvetet men nog faan va han på plats och löste startkort, jag föreslog buss hem till Länna innan tävling men han gav Ullnasjön en sista chans. Å kramar, i massor, varma o goa. Björnes värmde nog mest, eller var det Arnoldsson som körde en rysstackling med armarna runt och sa att faan va bra skrivet. Det värmer kära vänner att ni återkopplar till mina meningslösa texter.

 

Carina, denna underbara figur som alltså släppte ner en pirk för tre år sedan för första gången, har varit med på Nordiska och som nu vann DM. Hur svårt kan de va? För oss herrar var det svårt, nå så förbannat. All heder åt Litholm som ville ha en bira efter en timme, van att ta en stänkare efter varje par på Kanarieöarna och Hellgren som gav sig faan på att hitta fisk i fyra timmar. Höga 4,5 kg var med berömt godkänt denna dag. Vi andra ställer oss i skamvrån utom Micke D. Micke Dahlin, ni vet han den nya, han från Bro. Varning är härmed utfärdad, den killen ska inte underskattas och tips och tricks ska han inte få ta del av. David då, han har fortfarande potential att bli bra, tog en pinne mot farsan ställning 1-2. Noterat i övrigt att Bill Thorsén ett tag på prisutdelningen hade guldet men det blev ett brons.

 

Robin Hall sin vana trogen tog en löpning som denna gång pröjsade av. Timpa dök upp, knappt man kande igen honom men ”torkan” var inget vinnarställe denna dag. Södertälje skickade fler deltagare Arto Kosonen och Mikael Hellström två respektive trea, grymma pojkar och jag måste också slå ett slag för Micke Himmelroos, han gjorde det skitbra och blev 6a insprängd melland Hellgren och Litholm från Täby PF. Jag vet inte hur det kan vara att fiske som hörselnedsatt, döv skulle många säga, men det kan inte vara nån fördel. Ruskigt kul o grattis till en topplacering Micke. Jag ger Charlie sista ordet, han kom han sågs och han segrade, frågan är om vi får se Charlie fler gånger i vinter, Stockholm PF, vann igen. Faan också, de va inte så det var tänkt. Täby PF 1 och två skulle ju vinna dubbelt. Vi har lite att slipa på inför DM i februari men då J-vlar ska vi dra längsta strået.

 

Slutvinjetten, hur gick det för Plutten? Han drog innan jag kom in till invägning, åkte säkert hem för att ladda för nästa besök på Ullnasjön, välkommen Plutten!

 

Pappa – David

2-1

 

Nya medlemmar 2016

Adam Bergkvist och jag sammanstrålade efter Ullnadebacklet. Kanske man skulle byta sport. Kom gärna med tips om vilken sport ni tror skulle passa. Dart är det en sport?

Andreas också i det slagna fältet i herrklassen, ser inte bra ut. Måste få tips från coachen, inte pappa Ingemar utan från en riktig coach. Mitt råd är att snacka med nån av grabbarna på lördag Litholm eller Björn eller Jocke, be om råd och tips, vi vill inget hellre än att hjälpa till före och efter men under själva tävlingen är vi fokucerade på vårt eget jobb. Ta en titt på deras pryttlar och sen tar du rygg i fyra timmar. När de borrar nytt, så gör du samma sak. När de springer 500 m gör du lika osv. Lär dig hur de lägger upp plan A-B-C. Först dit, sen dit och senare dit. Vill man nå framgång så gäller det att ligga i hela vägen, som Hellgren sa borra-borra-borra. Pimpelfiske är en verkligt tuff fysisk sport på elitnivå och Täby PF är på den nivån.

Caroline veckans surprise

Carina fick ett mejl på söndagskvällen. Caroline undrade om man måste vara proffs eller om man kunde bli medlem i Täby pimpelfiskare som nybörjare. Två av barnen dessutom sugna, 11 o 9 år. Va ska man säga? Lyxproblem. En dam och två junisar, det är för bra för att vara sant. Thank you Lord! Jag gråter mig till sömns av lycka. Men prova på först, nästa helg med prylar du får låna för privatfiske med barnen och lördagen efter den 30/1 på klubbens Mälartävling eller kanske än mer passande Sportfiskebodens pimpelutflykt, se sportfiskeboden.se. Det tror jag kan vara vägen in för er alla tre, vägen in för att bli hooked på pimpel. Faan jag fick en abborre som vi kunde äta liksom. Sen löser vi medlemsskap och sånt när poletten trillat ner. Tro mig, detta är skitkul, ring gärna Carina Widerberg och fråga vad som gör det så kul. Hon om någon kan inspirera. Välkomna.

Travnamnet

Bold Eagle, verkar vara nått alldeles extra som trots nyfyllda 5 år spöa skiten ut äldre eliten och är i nuläget klar favorit till Prix de Amerique. Påminner mig om Axel Åboms seger på Ullnasjön, 17 år och redan en vinnare bland seniorerna!

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 01 14

 

På lördag lottas Cupen

Ni som inte varit med förr ska veta att på lördag smäller det. The one and only Cup! Då lottas det fritt 8 dueller på dagens vatten. En vinner och en dör, som en pistolduell i Frankrike, fast värre. För här dör inte förlorarn utan han får lida och kommer att hånas av sin baneman ända till nästa år då han har chans att ta nya tag. Förra årets final är ännu inte avgjord men finalparet är klart David-Litholm. Det blir en rysare på söndag då de båda möts på DM på Ullnasjön och vinnaren takes it all!

Deltävling 2

Nya poäng ska fördelas. Serien, lagserien, Storabborren, Maries hemliga vikt, dagens mitt, största abborre, dagens näst största abborre och cupen. Ni ser, det finns inga ursäkter för att inte vara med på lördag. Jo kanske, mina personligt hembakade lussebullar är slut, nu blir det bara pepparkakor till kaffet. Välkomna.

Sporrongkannan

Sällan eller aldrig har väl denna tävling hypast så mycket innan nedsläpp. Sporrongkannan och Slöjan oj va bra. Man borde fattat bättre när Lasse Sundberg flydde området mot Gävle och Karlholmsviken. Säga vad man vill om Lasse men dum är han inte! Ni som valde soffan, IKEA eller storhandling på Coop gjorde helt rätt, grattis.

 

Ströjan var sjön för dagen och snacket på arrangörsparet gick att minst 7-8 kilo för topp tre, förra året fick nån 12 och mörtBosse drog femton innan kl 10 och tomten fick 12 kg innan jul osv och det finns så mycket fisk att det räcker med att borra ett hål så simmar de upp och man kan sitta med isösan och lägga kilo efter kilo. Sitter man rätt på nån av grynnorna är största problemet att få dem ur hålet utan att de fastnar. Härmed utlyses skottpengar på Håkan Jonsson och Thomas Pettersson! Den som sparkar nån av dem med en räjäl känga på arselet erhåller 20:- utan kvitto, för en spark på båda lögnarna utbetalas en xtra bonus om 20:-.

 

Jag gick långt, över utgångstid, till vinnarstället var det sagt, plan B var också ett vinnarställe o skulle de också va kass så hade vid räddningsplanken, vinnarställe 3 vid starten. Efter 2,5 timmar hade jag varit i båda ändar av vattnet, på alla tre vinnarställen tipsade av killarna ni ska sparka på vaderna och jag hade en 8 grammare i skryllan. Senare lyckades jag dubbla så jag fick faktiskt två. Full förståelse för Tottes initiativ att redan timmen innan slutskott sätta sig i lä mellan bilarna och dricka varmt kaffe och äta medhavd smörgås, småmysigt, hade du sagt till när vi möttes hade vi varit två.

 

Mats Arnoldsson är av Unibet borttagen i odds inför DM 2015 på Erken nästa söndag. Den gode Mats misstänks för dopning. Enligt spelföretaget har man haft ögonen på Mats ända sedan han sensationellt vann premiären o bryggpimpeln och han har sedan dess hamnat ovanligt högt upp i listorna. Enligt obekräftade källor har man bevis för att Mats intagit något förbjudet preparat, det kan vara mjölk, eller socker i kaffet eller en stänkare redan innan start och då riskerar han få avtjäna ett två år lång avstängning. Än har inte dom fallit men hans sensationella resultat i inledningen av detta år indikerar tyvärr på något fall fuffens. Synd att han föll för frestelsen, jag har alltid gillat Mats för sitt goda humör. Vem tror ni vann Sporrongkannan? Just det, Mats A med ögon som snurrade runt runt med dollartecken liksom Alexander Lukas.

DM 2015

DM 2015 blev som bekant inställt i våras så nu avgörs det istället på Ullnasjön på söndag. Både individuellt och i lag. Gäller också som SM kval till SM 9-10 April i Lycksele, lycka till alla som har tänkt att pröva lyckan. Tävlingen är alltså flyttad från tidigare annonserat Erken till Ullnasjön då isen inte kunde garanteras på Erken.

 

Pappa – David

1-0

Nya medlemmar 2016

Knappt hade jag presenterat de fyra nya medlemmarna Adam, Andreas, Erik och Peter innan ett mail hamnade i inboxen. Hej jag heter Mikael Dahlin, jag skulle vilja bli medlem och börja pimpla med er på lördagarna, va ska man säga? Något rätt gör vi.

Travnamnet

Denna krönikas travnamn blir ”Kabanoss” som startade på V86 på onsdagen. Snacka om att gå händelsena i förväg.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 01 11

 

Premiärnerver

Till Skavlöten kom rekordmånga, 29 deltagare är för mig som tävlingsledare nytt rekord, galet kul. Jag räkande in fyra nya medlemmar, bara det helt underbart. Att Adam har ett klistermärke med Leksands IF får man ta för Adam verkar vara en smart grabb, jag tror han klistrar över med ett Brynäsmärke inom kort när han fattat att om man ska få tips gäller det att ha rätt färg på skryllan. Andreas är vad jag kan förstå skapt en kall mörk januarinatt när Brittis o Ingemar gick till handling, bra där, att pappa vann Påskpokalen i våras har han säkert hört några gånger. Erik Åberg klev ju på tåget redan 2015 men efter isen löst upp sig och han är ju redan mästare i klubben, vann spinn-KM i höstas så han kan fiska.

 

Störst är ändå Peter Berg som efter 45 år återvänder till klubben där han en gång vann Påskpokalen, återuppstånden! What take you so long? Det kanske vi andra ska vara glada för. I vilket fall som helst så hälsar jag Er fyra nya hjärtligt välkomna till klubben och jag hoppas vi kan leva upp till era förväntningar. Jag blir i själen lycklig av att se ER allihop, alla 28. Er närvaro är min bekräftelse för att vi som klubb jobbar på rätt sätt. Här gäller umgänge, tävling, umgänge igen och prisutdelning med chokladkartong till Maries hemliga vikt (grattis Anna), en kokbok till den som blev 15nde (grattis Ted) och poäng, massor med poäng i olika tävlingar i tävlingen. Kalasbra!

50 år

Vi hyllade som brukligt är våra ”nyblivna” 50 taggare med ett fyrfaldigt leve, de som fyllt 50 år efter det att pimpelsäsongen avslutades i våras. Micke Boettge, Göran Hellgren, Lasse Lundberg, Mark Stooker. Ingen av dem ser idag ut att vara en dag äldre än 38!

Serietävling 1 Rönningesjön

Minus åtta, vindstilla och sol. Sen blev det mer mulet och mot slutet föll lappmöglet men det var en bra dag på isen som Roger Johansson sa i bilen på väg hem. David var med i bilen, han var SIB – sämst i bilen. Jag gick söder, nästan mot utloppet och fick en tiogrammare direkt, bara 990 g kvar till kilot var min tanke och efterssom Litholm vann på just kilot för två år sedan när vi körde premiär på sjön så var detta satt som min målvikt.

 

Tredje hålet gillade Boettge, fast i nått jvla vasstrå och pirken borta och 75 bagis flög direkt ur lädret till Sportfiskeboden stora feta cashapparat. Sen tappade jag inte fler, trots allt lyckades jag rädda pirken flera gånger genom att köra hand och arm genom hålet. Såg inte gäddan men hörde svordommen som Björn fräste av när linan gick på gäddan som vägrade lämna pirken tillbaka.

 

Jag och Björn fiskade sedan ihop resten av dagen nere mot utloppet av sjön och vi fick besök av både David och Roger som både svepte förbi men försvann lika snabbt som de kom. De båda berättade om att Anders Widerberg och Jocke ”suger på tummen” Åklint hade dragit groffsingar och att de barillas som vi fick var knappt värt nått. De skulle få fel! När Roger lämnar oss är det ca 1,5 timme kvar. Jag sätter upp ett personligt mål, 50 st innan målskott. Då hade förövrigt tillsyningsman Ragnar Malmberg redan lämnat isen, han fiskade bara i ca 1,5 timme och han hade varit i segerstriden om han inte tvingats avvika för ”uppbokad på annat”, jag hoppas hon var värd det för hans skull. Ina närmar sig men stannar på avstånd och blir kvar vilket vi båda ser. Den rackarn, hon sitter väl och öser tänker vi, låter henne vara men till slut kan vi inte motstå frestelsen. Både jag o Björn går bom och Ina försvarar sitt beteende med att ”jag hoppas att nån lite större kan hoppa på”. Vi återvänder och dammsuger till slut utloppet på fisk. När det återstår 5 minuter är jag nere på 8. Med tre är jag på 5.

 

När jag slår mitt sista hål återstår en fisk för 50 sen Roger gick. Jag får ett napp men missar men abborren tar igen och jag går iland med mitt mål ca 10 sekunder innan målskott. Jag är mycket nöjd med min egen insats och den energi och fokus jag lagt från 10 till 14. Jag räknar med att det ska räcka till att kvala vidare till Täby Cup. Björn som räknade sina fiskar från start har 74 st. Jag tros mig ha ca 120 st. Jag får upp förhoppnning om topp 5. Jag kollar med björn om inte antal går före vikt idag, min största 34 g, han skakar på huvudet och säger tyvärr inte. När vi kommer in mot start så ser jag Kurre Håning, han släpar på en krok med pirk som fastnat i byxan bak. Han blir jätteglad när jag hjälper honom och han får tillbaka pirken han trodde gått förlorad. Hur länge Mr Håning gått o släpat pirken på detta sätt är okänt men nu lär den va putsad.

 

Vid invägningen lägger man upp fisk som tagna från Nationalmuseét, 3-4-5 hg, shit pommes fritt. Värst är Anders Widerberg och Jocke Åklint som nästan förstör vågen med var sina över 5 hg men sen kommer jag 34 gram och vågen återställs i balans. Men överaskande så räcker mina 3,1 kilo småpligg till seger med minsta möjliga marginal mot ”suger på tummens” 2,9 kg. Kurt Lindblom vinner veteranklassen på dryga 1,1 och vi är totalt runt 10 som nådde min målvikt, kilot. Anders vinner största på 512 och Jocke med sin på några få gram mindre blir tvåa. När det gäller Täby Cup så räcker ca 7 hg för plats bland de 16. Lag David vann lagmatchen före lag Roger.

 

Frågan man ställer sig är var ni var som inte var på plats och varför?

Välkomna nästa lördag!

Norrtäljemästerskapen o Putte Kock

Vi var hela 14 medlemmar från TäbyPF som ställde upp i Norrtäljemästerskapen på Granfjärden ovanför Östhammar. Totalt var vi 42 som var med i de tre klasserna. Från Gävletrakterna hade man fyllt bilen med pimpeläss som enligt deras egan planer skulle slåss inbördes om pallplatserna. Jag kände mig lika säker som Putte Kock när jag offentligt några dagar innan tippade, inte krysch som Putte utan 7a som placering för Thomas Larsson, det var ett tips som satt som en smäck.

 

Mats Arnoldsson var med, synd, för han spräckte sviten genom att bli tvåa. Litholm och Dahlqvist var med eller var dom de? Nä, jag tror Litholm var där för att lämna vandringspriset o min fleecetröja som jag glömt i hans båt. Han tänkte på andra hål än pimpelhål denna dag den gode Litholm. På lördag bär det nämligen av för golf på Kanarieholmarna och 18 hål varje dag. Vi andra var tvugna att borra för att hålla värmen och att snön yrde oavbrutet gjorde inte saken varmare. Men det var väl gott om fisk, tjena! Jag fick tre som mest i ett hål och inte någon gång tog abborren inom första minuten, inte riktigt som på Görväln om vi säger så. Men visst, jag ska inte klaga som blev trea för de man fick var lite rejälare, tror mitt snitt låg på runt 100g medan Jocke som till slut tog sig till min vasskant fick ett snitt som var nära 200g o blev fyra. Så fin fisk men inte så många.

 

Men vann gjorde Björn, överlägset, över 1 kilo mer än MA o nästan 2 kilo mer än mig och 3 kilo mer än Jocke. Annika Skoog våga inte ta med mamma denna dag efter den stortorsken på dammen på Nyårspimpeln, nä denna gång kom hon ensam och vann på dagens fjärde högsta vikt, 4,8 kg. Arne Hellman tog med Plutten från Enskede och vann veteranklassen. Intressant är att Gnesta SFK skickade en spanare till platsen, allt för att ta alla chanser på klubbmatchen senare. Jag vet inte vad unge hr Halme rapporterade hem men nog faan borde Gnesta SFK blivit varnat för även om vi offrar Litholm o Dahlqvist så 1-3-4. Enligt säkra källor (Horvat) så kollar man nu alla survatten som finns för att ge sig själva en reell chans i klubbmatchen.

 

Pappa – David

1-0

 

Travnamnet

Denna krönikas travnamn blir ”Anna” som deltar på lördagens V75 tävlingar på Åby. Vår nykrönta ordförande har alltså en namne på travbanan och som dessutom är så bra att hon får starta på V75, verkligen högsta serien. Det är precis som med ”våran” Anna som ju varit med på ett stort antal SM och även Nordiska Mästerskapen. Hur det går för hästen Anna vet vi först efter att vi själva tävlat klart på Rönninge men visst håller vi alla tummarna, och visst vore det extra kul om det blev en dubbelseger, för Anna på Rönninge och för Anna på V75.

Go Anna Go!

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2016 01 03

 

Nyårspimpeln

Olle Pettersson vann veteranklassen.

Harvikadammen vid Österbybruk, 10 cm kärnis och lite puder både på isen samt i luften och några grader kallt. Till start inte mindre än 47 ivriga pimplare från Täby, Vaxholm, Norrtälje, Enköping, Länna Gård, Enskede, Gimo, Jakobsberg, Stäket och några lokala förmågor som inte för tillfället var klubbanslutna utan mer sugna på att få komma ut i glada vänners lag. Många var det som innan hade åsikter om att jag skulle få lägga Harvikadammen till min lista. Litholm hade påpassligt skickat mig ett utdrag från Wikipedia om det faktum att dammen innehöll många olika arter fisk, dock inte abborre så det klart att det fanns fog för oro för att ännu en damm skulle upp på listan.

 

Vi nöjde oss med 15 min utgång samt ingångstid vilket visade sig vara tillräckligt. Jag limmade hemmafavoriten Timo Hakkulinen och han berättade att man brukar få fisk ute på vattnet och inte längs med kanterna, vi startade med 5 meters lucka och Timo visste var dammens djupaste del var, vi prickade det området och hade 4 m. En kvart senare hade jag fyra och Timo kanske 7-8 svarta ”lakritsbåtar” och ryggsäcksskryllan kändes klart överdimensionerad, en enliters fryspåse hade varit mer lämplig. Då tog beslutet att visa Timo att det visst finns fisk längs med kanterna. Jag gjorde en klassisk runda och när jag får nästa napp hade jag hamnat vid bryggan vi gick ut på i starten. Skrotar runt i startviken och dubblar antalet, nu har jag åtta. Bestämmer mig för att lämna startområdet och göra en ny liten vandring. Jag ser att alla utom en fiskar ute på öppet vatten, bara en sitter längs med kanten. Han satt ju i samma område för en timme sedan, så jag får känslan av att han fått fisk.

 

Olle Pettersson från Enköping, en ärrad veteran visar det sig och medan vi samtalar lite får han tre stycken. Klockan säger timmen kvar så jag bestämmer mig för att göra en klassisk långspurt. Nån här o där och gått om växter, inte alls lika små som de minsta utan 15-20g, jag kämpar på och hittar nått hål med 5st osv. Avslutningen var perfekt med 11-10-8 i de tre sista hålen. Totalt gissar jag att det blev ca 65 abborrar och 1286g vilket var bäst i bilen, bäst i TäbyPF och räckte till en sjundeplats i totalen. Harvikadammen ska inte upp på nån lista, åtminstonde inte min. Däremot såg Totte o Bill Thorsen ut att ha gjort sitt sista besök på dammen, det är inte ofta dessa herrar blir sist och näst sist. Olle vann veteranklassen med 1102g, Jeanette Sköld damklassen med 1264g men värst var Lars Mårtensson, en lokal stjärna (Jag var med i en klubb förut fick har fram), som hittade groffsingar och vägde in 3596g. Tvåa blev Timo Hakkulinen med 1818g, det var han värd den gode Timo för utan honom hade vi inte fått till någon nyårspimpel. Tvåa i TPF blev Roger på 1198g, till start från TPF även Gunnar, Ingemar, Brittis, Wuoppan, Mark, Anders, Ted, Axel, Johan Romert samt Andreas Jakobsson (potentiell ny medlem).

Travnamnet

Denna krönikas travnamn blir ”Food Money” från lördagens V75 tävlingar på Romme.. Thomas Jezek köpte hästen för 5.000:- på blocket som ostartad. Det förra ägaren missat var att hästen som är född i USA därmed får sk tvångsprissumma och därmed hamnar i tuffa klasser redan i första starterna. Hästen såldes alltså på blocket och resten är som en sann saga. Hästen som alltså tvingas börja sin karriär i stenhård konkurens har startat 29 gånger och vunnit 12. Hästen vann lördagens lopp i gulddivisionen och fick för detta 150.000:- och har nu sprungit in 2.1 miljoner, ”Food Money”.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 12 28

 

Gott Nytt År alla pimpelvänner

Sista Krönikan

Jag ska inte vara lika dramatisk som förra året där flera hörde av sig och tyckte det var tråkigt att jag skrivit min sista krönika. Man missade helt enkelt orden ”detta år”.

 

Så för att vara tydlig, det här blir årets sista Krönika men sannolikt blir det nya krönikor på andra sidan årsskiftet. Jag tackar för alla vänliga kommentarer jag fått under året.

 

/Michael Molander

 

Första snön

Äntligen har vi fått snö i Stockholm och enligt prognoserna kan vi se fram emot en period med temperaturer under nollan. Vad det innebär för allmänheten är att mössa, vantar och vinterkängor åker på men för oss som inte kan sägas representera allmänheten innebär det i första hand att hoppets lampa tänds och att vi på ett närmast religöst sätt känner lycka, tacksamhet och lust. Det finns flera exempel på djur som bara ges en chans om året, så illa är det oftast inte för oss pimplare men man kan absolut säga att vi bara ges en kort tid att få leva ut och det är ju anledningen till att vi är redo långt innan isen håller. Några av de verkliga nördarna kan inte ens hålla sig till premiären utan de beger sig många dieselliter norrut långt tidigare för att få stretcha ut säsongen. I vår klubb vet jag att Bengt-Uno, Carina, AndersW, Björn och Erik tävlat för klubben i deras hjärta redan i december. Men det är fler som mer än gärna gjort det samma om de givits möjlighet. Ni skulle hört desperationen i Gunnars röst på juldagen när han nästan grinar fram konstaterandet ”det blir ingen tävling i Norrtälje imorrn va?”.

 

Lika uppgiven som jag var på juldagen lika optimistisk är jag idag tre dagar senare. Jag har täta kontakter med personer inom distriktet och med våra vänklubbar för att om möjligt få till Nyårspimpeln den 2 Januari. Tävlingen blir i sånt fall en ”öppen kula” där bästa TPF medlem erhåller en flaska Champagne. Den 9e börjar sedan serietävlingarna, kryddat med ArLaGu vasen och uttagning i TäbyCup 2016.

 

Vi i tävlingsledningen hoppas att kunna erbjuda varierande vatten i vinter och förhoppningsvis några alternativ som vi inte fiskat på ett tag. Som alltid är vi öppna för förslag men i Ert förslag måste vi även få besked om parkering och fiskekort.

Medlemsavgiften

Snälla ni, betala in medlemsavgiften (PG 493958-3) före årsskiftet och glöm inte märka er inbetalning med ert namn. Betala in 350/150:- på vårt konto så fixar vi resten!

Travnamnet

Denna krönikas travnamn blir ”Only One Winner” från annandagens tävlingar på Solvalla. Hästen vann sitt lopp givetvis och fick för detta 200 lax vilket varken David eller Litholm får vid eventuell vinst i Täby Cup 2015 men det vi vet är det i finalen kan bli ”Only One Winner”.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 12 10

 

Medlemsavgiften

Från starten första dagen på HDH Cup.

Snälla ni, betala in medlemsavgiften (PG 493958-3) före jul och glöm inte märka er inbetalning med ert namn. Många av er som fiskar med TPF som andraklubb har ändå valt att ansluta er till distriktet via TPF då vi sköter detta snabbt och på ett korrekt sätt. Ex på detta är Gunnar, Rosie, Brittis, Ingemar......så det står alla fritt som ec Kurre, SPFarna, Lövstränderna mfl. Betala in 350/150:- på vårt konto så fixar vi resten!

 

För er som väljer att ansluta via er förstaklubb så är det viktigt att detta är gjort i ordning innan första serietävling då vi i våra stadgar säger att ALLA som är medlemmar i TPF också ska vara anslutna till Sportfiskarna. Då vill vi ha 200:- inbetalt på vårt konto före jul.

Vid minsta undran slå mig en signal.

Julklappar

Keps, klubbmärket och väldens skönaste mössa finns att köpa och slå in under granen. Hör av er till mig eller Widerberg så fixar vi.

Garpes Livs ny sponsor

Garpes livs, en närbutik i Nockeby väljer att sponsra klubben 2016. Butiken har en inriktning mot ekologiskt och närproducerat och har nyligen öppnat manuell chark och ostdisk. Den ligger under Nockebybron och jag hoppas de medlemmar som har vägarna förbi tittar in. Till att börja med skänker man klubben 1000 plastpåsar att användas vid tävling. Man har också ställt sig positiv till att toppa upp en korg för vinst i lotteri på Täbymästerskapen.

Nu är säsongen igång på riktigt

HDH Cupen första två tävlingar avgjordes i helgen i trakterna av Sveg/Orsa och inte mindre än 10 Stockholmspimplare syns i reslutatlistorna (pimpelsport.se) från lördagens tävling. Täby PF hade tre till start på lördagen och bäst lyckades Carina som vann damklassen med nästan 2,977 kg medan Björn och Anders tillhörde det slagna fältet. Tävlingen högsta vikter 7.8 resp 7,7 kg togs av Spännar och Laxen från Ovansiljan. Totalt var 7 tävlande över fem kilo och bäst i Stockholmstruppen lyckades Lasse Sundberg med 3,6 kg vilket räckte till ett femtepris i HV.

 

Söndagems resultat har bara nått mig muntligen och jag vet att Carina hade mest fisk i påsen och fick en andra placering så hon ligger bra framme för en topplacering i cupen. Anders och Björn hade inte samma lycka utan var i det slagna fältet.

 

Kommande helg avslutas cupen med två tävlingar och jag vet att Widerbergarna siktar dit. Det har inte varit helt lätt att hitta is men man har lyckats finna tillförlitlig is på några mindre sjöar.

 

Även ADHD cupen avgjordes i helgen. Det var Robban Horvat, Roffe och Jari Taskinen från vänklubben Gnesta SFK som tog sig en tur till Los för fiske fredag-lördag. De provade tre-fyra mindre tjärnar och fisket var bra med fin matabborre som bonus.

Jag och Hellgren körde ett öringpass

På torsdagen hade jag med mig Göran Hellgren i båten för årets sista båtfiske efter öring. Resultatet blev som väntat noll fiskar i båten men Göran hade åtminstonde följare och hugg så helt livlöst var det inte. Om värmen håller i sig kan det bli en tur i december med fiske efter land, det kan i vilket fall som helst inte gå sämre.

Curling utan spikes fick Pashen på fall

Anders Pashen är en välkänd filur för oss som åker på öppna tävlingar. Anders som i torsdags föll handlöst och bröt armen när han spelade curling. Jag pratade med honom på söndagskvällen och han var mycket uppgiven. I den optimistiska kalendern så finns fortfarande påsktävlingar i Jämtland och SM i Lycksele på agendan men i värsta fall är hela säsongen körd. Från köket ropade Annika att han är högerhänt så han kan fixa det själv, det var alltså vänsterarmen som gick sönder. Vi i TPF hoppas läkningen går bra och snabbt.

Travnamnet

Denna krönikas travnamn blir Kallsup från fredagens tävlingar på Kalmar. Kallsup blev sist i sitt lopp men det förstår vi alla som varit med om den otäcka händelsen att få i oss en klunk sjövatten att det inte kan vara lätt att med obehaget i strupen springa ett travlopp.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 11 23

 

Äntligen minusgrader

Rösjön i söndags

Det har väl knappast undgått någon att vi nu har ställt om klockan till vintertid. Då känns det extra bra att det blir lite kyla och att man får en föraning om att det ska bli vinter även detta år. Är man dessutom pimpelfiskare så hoppar man jämfota av glädje och man vill ha mer o mer. Sen finns det faktiskt de som redan börjat pilla på grejorna, ni vet de som stått längst in i förådet eller garaget. Åså finns Widerbergarna, de är liksom lite (läs mycket) utöver det vanliga. Grejerna står klara, hotellet är bokat och kartor på tävlingsvatten utskrivna, här lämnas inget åt slumpen – det kallas ”hard core”. HDH cupen i Sveg kommer att se minst två TPF mössor till start 5-6 december o 12-13 december. Jag gillar eller ”like-ar” som det numera heter och håller alla tummar jag kan för att säsongen ska öppna väl för TPF och vill det sig väl kanske jag själv är med på tävling nånstans före jul.

TäbySportfiskare har premiär på Ravalen på onsdag

Bengt-Uno och Inge Nilsson är båda medlemmar i Stockholm pensionärernas klubb som en gång grundades av vår egen Gunnar Berg. Idag var det årsmöte och man meddelade då att gänget ska tävla på onsdag. Så fort gick det alltså, is som håller för tävling. Håller kylan i sig så kanske TPF kan ordna nån ”kula” i December. Hörde igår om att vissa vikar i skärgårn har en hinna och att halva Norrviken ligger och att Stormen vart ute på 9 cm kärnis i Orsa.

Facebook

Gå med på våran facebook grupp, där kommer allt möjligt matnyttigt att cirkulera under vintern.

Travnamnet

Denna krönikas travnamn blir från förra onsdagens V86-tävlingar på Solvalla, Cerveza som blev fyra och tjänade 13.000:- åt sina ägare som alltså kunde köpa många glas m öl. ”Una cerveza por favor”

Sommarmästarna

Ska vi inte kunna få in en enda anmäld havsöring innan isen lägger sig? Hur svårt kan de va, det är ju bara att kasta i draget, veva snabbt och göra några vevstopp på vägen. Jocke slog till med 8,8 kg gädda och därmed sitter han i pole position i den klassen.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 11 16

 

Tävligsledningen omvald

Idag måndag den 16/11 fyller Bengt-Uno år, 75 stycken om vi ska vara exakta. Han vistas utanför landets gränser (e-djupt) och smörjer kråset på all inklusive. Det han inte känner till är att tävlingsledningen fick förnyat förtroende ett år till, dvs han är omvald och det lär inte bli lite jobb med att hitta isar som bär i vinter. Inte som det ser ut nu iallafall. De som var med på årsmötet, 11 medlemmar, röstade unisont för att höja gräns för veteran till 60 år och med siffrorna 7-4 beslutades i demokratisk ordning att räkna 4 av 5 tävlingar i vinter i serien istället för som förra året 4 av 6. Det är en fråga som väldigt tydligt engagerar. Det här var tredje året i rad som frågan stod inför omröstning och jag blir inte förvånad om frågan kommer upp igen även nästa år. Inför nästa års årsmöte kommer vi att till skillnad från iår att lägga ut motionerna på hemsidan i god tid innan så att alla får en möjlighet att ta del och bestämma sig för att rösta eller inte. Hela protokollet från årsmötet finns på hemsidan.

Jocke avgick men ordförande blir kvar i dubbelsängen

Vi tackade av Jocke Åklint efter 13 år på posten som ordförande för klubben. Samtidigt så röstades unisont igenom att Anna Ljungquist blir vår nye ordförande. Enkelt uttryckt kan man säga att ordförandeklubban lämnade ena nattduksbordet och landade på det andra, på hennes sida av dubbelsängen. Personligen är jag mycket positiv till att Anna tar över ansvaret, hon är inte bara väldigt aktiv på våra klubbtävlingar utan är även med på DM och SM så gott som alltid och kryddar detta med lite öppna tävlingar runt om i landet. Det gör att hon har ett mycket brett kontaktnät och kan därmed plocka upp bra och dåliga saker som andra klubbar gör och har gjort. Att Anna är kvinna är inte heller fel, en ledare i tiden och klubbens genom tiderna andra kvinnliga ordförande. Ett mycket väl genomarbetat förslag av våran valberedning som på mötet fick i uppdrag att inför nästa år finna en ny sekreterare då Ragnar efter mer än 15 år väljer att kliva åt sidan.

King Of Mälaren

Vi var tre David, Jag och kusin Viktor som antog utmaningen KoM. Det höll på gå åt Helvete redan innan start men tack vare Davids ögon och näsa så upptäcktes att det var Diesel i dunkarna och inte blyfri-95. Kaos i några minuter men sen fick vi ordning på allt och vi kunde vara med i starten vid Sigtuna hamn. Vi drog oss ner via Stäketsundet och landade på några vassar och grynnor som vi har kännedom om. Vi la bort 2 timmar i båtåka för att ta oss på platser vi kände till. Rätt eller fel kan man diskutera men med tre godkända och med den topp på 84cm så ger jag oss betyget godkänt när vi räknades in som 22 av 125 lag. På väg ut från hamnen hörs en välkänd stämma som får svar av en minst lika välkänd. Tomtarna Holmudd/Sundberg med copilot Christer, det fick en att haja till att det snart är pimpelpremiär.

08Abborren

Start och mål, Slussen. På söndagen den 15/11 var det abborren som stod i centrum. Till start hade Täby Pimpelfiskare Roger/Mark/Tommie, men tyvärr fick de ingen träff utan tillhörde det slagna fältet.

HDH Cupen, pimpel

Träffade Thomas RM Larsson på KoM som meddelade att isen ligger i Sveg och att han räknar med att HDH cupen kommer att bli av. 5-6 och 12-13 i december. Jag vet att Widerbergarna siktar på detta. Möjligtvis kommer jag o David med den senare helgen. Vi vet att Sundberg/Holmudd siktar på båda helgerna så samåkning är möjligt om man har lite framförhållning och kommunicerar.

Travnamnet

Denna krönikas travnamn blir från helgens V75-tävlingar på Solvalla, då följande tre hästar kom till start: Foaje, Salong och Coktail Bar. Man undrar var de stackars hästarna tycker om sina namn, förmodligen skulle de vilja namnge sina ägare till skithuset, utedasset och bajamaja.

Sommarmästarna

Gunnar Blomberg har sitt namn med på listorna, har du?

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 11 09

 

Första pimpeltävlingen avgörs nu på lördag

Nu på lördag genomför Stäket SF distriktets första pimpeltävling för året. Det är en intern klubbtävling på bryggorna i Stäketsundet. Samtidigt avgörs gäddfisketävlingen King Of Mälaren i samma område, en tävling där jag och David tänkt att delta med min kusin Viktor. Bryggtävlingar är framtiden, läs mer nedan.

Öppet SM eller inte?

Erik Tikkanen tävlingsSveriges ansvarige för pimpel var en av deltagarna på Stockholms distriktets tävlingsmöte. Även Anssi Lehtevä var med från Sportfiskarna så när mötet gick mot sitt slut och vi kom till punkten öppna frågor så hade vi absolut initierat folk i lokalen. Hasse Eriksson från Länna Gård tog in luft i lungorna och drog till med ”jag tycker man ska öka procenten”. Han fick snabbt medhåll av flera i lokalen och så var surret igång. Hade nån från A-laget i centrum varit på plats hade man säkert misstolkat frågan. Frågan gällde alltså för kvalifikation till SM i pimpel från respektive DM eller/och DM serie. Allt i syfte att locka fler att försöka vara med att kvalificera sig och lägga till en morot för de som inte alltid kvalificerar sig. Anssi fastslog att SM 2016 inte kommer att vara öppet för alla. Genomförd DM serie i kombination med det uppskjutna DMet den 17/1-2016 (arrangör Norrtälje) kommer att gälla som SM kval individuellt och i lag 2016 med gällande regler för uttagning. Men när detta var sagt så var diskussionen ordentligt igång och flera tankar luftades i ärendet.

 

Tack Hasse, bra gjort, det är härligt att någon tänker till och vågar träda fram.

Sen händer det saker, Erik Tikkanen går hem och lägger sina gråa hårstrån i kors (har han ens några?) och sover på saken. Han beslutar sig för att nyttja sociala medier, som annars mest visar filmklipp på de som på ett eller annat sätt gjort bort sig. Facebook fick de bli. Där har den senaste veckan ”alla” tyckt till, ja dvs alla de som har facebook.

 

Gå med i vår facebook grupp, klicka i vänsterspalten här på sajten.

Frågan han ställer på ”fejan” går ett steg längre. Ska vi köra öppet SM i pimpel varje år från och med nu?

 

Tack Erik, bra gjort, det är härligt att någon tänker till och vågar ställa svåra frågor. Det har formligen östs in synpunkter i ärendet så ingen kan säga annat än att frågan är befogad och bör tas på allvar.

 

INNAN DU SJÄLV GÅR ”bananas” OCH BÖRJAR ARGUMENTERA för/emot: Tänk inte bara på dig själv, tänk inte på var du själv bor, tänk på HELA Sverige och alla som pimpelfiskar och som är eller kan tänka sig att bli medlemmar i sportfiskarna.

 

Jag personligen tror att global warming kommer att lösa detta av sig självt. Hur lång tid det tar beror kanske på men allt talar väl för att pimpelfiske i framtiden kommer att bedrivas från båt eller brygga. I vilket fall för alla oss som bor söder om Dalälven. Jag kommer att följa med och delta i fortsatta diskussioner i ärendet.

Travnamnet

Denna krönikas travnamn blir från förra veckans tävlingar på Solvalla, Closebutnocigar. Det här med att vara nära att sätta alla rätt på travet känner vi som spelar V75 och V86 alla igen. Hur många gånger har man inte sagt, ”å vad nära jag var”.

Hästen blev sexa och tjänade 3.500:-.

Mer från tävlingsmötet

Torsten Gradin meddelade inför mötet att han avsäger sin plats i Tävlingskommiten för Stockholmsdistriktet. Han kämpar med sviterna efter den stroke som han fick för inte så länge sedan. Mötet röstade enhälligt in mig, Michael Molander, som ny pimpelrepresentant i kommitén och jag tackar för förtroendet som givetvis bottnar i klubbens förtroende.

Protokollet från mötet finns på sportfiskebodens hemsida under fliken tävlingar.

Sommarmästarna

Malmberg o Åklint är nya namn på listorna, det finns gott om plats för fler namn.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 10 25

 

Optimisten och pessimisten

Pratade med två väldigt duktiga pimplare på Anticimex i veckan som gick, båda är medlemmar i samma fiskeklubb och har haft vanan att spöa skiten ur TPF tidigare år men som ni vet så har förändringens tid kommit ifatt Gnesta SFK och TPF har börjat vinna prestigematchen. Vi pratade förutom om de möss vi har i källarn om vinterns drabbning. Den ena hade det klart för sig, det var bara för honom att fixa ”rätt” vatten så skulle vi inte ha en chans, de skulle vinna lätt och jag skulle gråta över den stora förlusten. Jag frågade om det fanns ett sånt ”rätt” vatten och han skrattade och sa att han hade flera sjöar att välja på där de skulle vinna, dessutom LÄTT. Vi kan kalla optimisten Roffe Taskinen. Pessimisten däremot sa att vi skulle bara räkna de två bästa om Gnesta SFK skulle ha nån chans. Han sågade det egna laget som ofokuserat och att de var för få för att utgöra något hot. Att utrota mössen i källarn är en baggis i jämförelse med att vinna mot TPF i pimpel. Vi kan kalla pessimisten för Robban Horvat. Vem som får rätt återstår att se men jag sätter en slant på pessimisten.

Braksuccé

Nu har det verkliga FishEco gjort premiär efter havsöring. Det blev en braksuccé direkt! Absolut inte oväntat men inte dessto mindre, inte ett hugg, inte en fisk i båten men väl en följare som inte alls behövde riskera att fastna på den vassa kroken utan kunde lungt simma hem igen. Vi hade fredag, sol och nästan vindstilla med en temp i luften runt nollan på morgonen och runt 11 grader på dan. Jag fick plocka av mig allt utom undertröjan när jag tog en hamburgare vid Ljusteröfärjan. I vattnet var det mellan 11-12 grader.

Vid rampen träffade jag tre TPFare som skulle ut med skaffning till Esox Open som skulle gå lör-sön. Anna stannade i stugan medan Ragge o Jocke åkte ut för att testa pluntorna i solskenet. De har båda fått guidning av mig ”att fiska ekologiskt” och de visade under dagen att det lärt sig allt och lite till, helt tomt även i deras båt. Däremot såg vi en båt i närheten som plockade en blanking, får se till att ta med dem också på en guidning nån gång.

Ni som läst så här långt fattar – jag har haft premiär på mission impossible – eller - att fånga en havsöring. Nu tror ni att jag ger upp, ICKE!

Nytt försök gjordes fredag den 23/10 med samma resultat. Bättre vind och fint höstväder men nu börjar jag bli smått förbannad på de blanka öringarna. Va i H-vete är det som gör att de tittar åt annat håll när mina drag simmar förbi?

Esox Open

En gäddtävling som samma gäng har hållt på med i drygt 20 år. Nio pers till start nu på höstdeltävlingen, efter våren ledde Micke Åklint med gängets enda gädda på 4 hekto. Efter två höstdagar på vattnet så blev resultatet nästan pinsamt dåligt när Peder Wigdell vinner på 2,6 kg.

V75

Denna krönikas travnamn blirfrån förra helgens V75, Ni talar bra latin, namnet är ett palindrom och kan alltså läsas både från höger och vänster. Fyndigt! Hästen blev trea och tjänade 31.000:-.

Sommarmästarna

Nu har några änmälningar kommit in men jag hoppas att höstfisket ska göra att det tar fart.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 10 15

 

KM i spinn

Avgjort och vi fick se tre glada medaljörer i Erik Åberg, vår senaste medlem, Johan Romert o jag själv som till slut lyckades kroka en gädda, Erik ska hyllas som den rättmätige vinnaren, han hade flera på kroken medan vi övriga på pallen får glädjas åt att vi fick upp den som högg en dag där solen sken men där fisken var som bortblåst. Inte en enda abborre, hur svårt kan de va! Erik som i säsongens elfte timme valde att kliva över till klubben där det händer (läs TPF) och som startar upp med guld runt halsen, bra start kan man konstatera. Välkommen Erik o grattis till guldet! Resultat

Högsäsongen

Den verkliga högsäsongen är här. Det är normalt bra fiske på senhösten efter abborre, gädda och öring fram till vintern tar över. Gäddfisket har varit lite trögt på många håll efter kallraset men det vänder snart och när det gäller havsöring så har flera lämnat positiva rapporter. Själv planerar jag för havsöringspremiär runt kommande helg. Mitt i allt detta så har Victor Wikström, vem annars, lyckats kroka en gös på nästan 4 kilo utanför Djursholm.

IS

Redan nu kliver kvicksilvret ner en bra bit under noll på nätterna. På facebook skickas så gott som dagligen rapporter om minusgrader och is i kanterna på småsjöar. Det är givetvis ingen garanti för att vi får en bra isvinter men det får hoppet att stiga.

Tävling i flugfiske efter gädda

Big Pike Fly Challenge går av stapeln lördagen den 24:e oktober, arrangör Sportfiskeboden.

V75

Har fångat upp att flera pimpelfiskare också gillar travet o V75, liksom jag själv. Jag gillar namnen på de fyrbenta och frågar mig hur man kommer på namnet Raggarmuffin!

Sommarmästarna

Nu har några anmälningar kommit in men jag hoppas att höstfisket ska göra att det tar fart.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

KRÖNIKAN 2015 09 25

 

KM i spinn

Påminner om att vi har KM i spinn lördag den 10 oktober med samling Bogesund kl 09.00. Tävlingstid 10-14. Fånga en gädda och en abborre och den sammanlagda längden gäller.

Kriteriet

På söndag avgörs Kriteriet på Solvalla och favorit är den obesegrade Mister J.P. Det är få klubbar förunnat att ha flera lovande ungdomar för framtiden men vi i TPF har Jesper, David, Ted, Axel och Victor som har framtiden för sig och den som ligger i har stora möjligheter att göra sig ett stort namn i pimpelsverige. Jag tror på Pythagoras Face i kriteriet men jag tror och hoppas än mer på att våra unga tar steget in i eliten de kommande åren.

Pimpel-SM 2016

Nu är det klart för Pimpel-SM 2016 den 9-10 april, på Örträsksjön/Granträsksjön.

Var föresten inne på Sportfiskarnas SM-sida och ser en fin vinterbild med en inte helt talanglös ”Gotlänning ?”, se bilden själva http://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/5331. Jag vet vem han är och har påtalat för Anssi att han inte är kvalificerad för SM 2016, vilseledande alltså, han tävlar inte ens för Gotland, dubbelt vilseledande alltså! Det hade givetvis varit bättre att infoga en lagbild på TäbyPF för där är det alltid flera som kvalat sig till SM.

Hur lång TPF-listan blir detta år får vi se efter tävlingsmötet 28 oktober då allt skall ledas i klarhet. Vad som står helt klart är att Victor, Ted, David, Carina, Anna, Jocke (liksom Roger Johansson för SPF) är klara individuellt. Laget Täby PF i juniorklassen behöver en gubbe till ex Axel Åbom och damerna behöver två till, det lär vi lösa innan anmälning.

Mer att läsa på www.ortrask.se/SM och på Sportfiskarnas tävlingssidor.

Andra tävlingar

Big Pike Fly Challenge 24 oktober, se sportfiskeboden.se

08-Abborren 15 november, senast anmälan 4 nov läs mer på sportfiskarna.se

Jag vet att Mark Stooker och Roger Johansson siktar på att vara med, kanske även jag och David.

Fiskerapporter NOLL

Det är mycket klent för att inte säga helt obefintligt med kuliga rapporter från era fiskafängen. Jag vet att Ragnar o Jocke krokat några gäddor i skärgårn men inget stort och att BUM drog upp en abborre på 550 g vid Gålö. Mark o Roger har börjat tjuvträna inför 08-abborren vid gröna pinnen.

Sommarmästarna

Först att anmäla Bengt-Uno Molander, en abborre vid Gålö på 550g. Atomdrag i silver.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 09 08

 

Prisutdelningen med asgarv

och nakenchock

I fredags var det dags för den årliga kräftskivan/prisutdelningen och uppslutningen var bra även fast vi tyvärr fick några återbud i sista stund. Det dukades långbord inomhus då vädret var mycket tveksamt långt in på eftermiddagen och det blev riktigt lyckat. Kräftdekorationer, kräftlyktor, bordsduk, smör, ostar, baguetter, bakverk och kaffe. Allt utom kräftor och alkohol hade världens bästa klubbmästare Anna fixat och det som saknades hade man med sig. Kl 18 motade Micke ut de sista kunderna ur butiken och låste men redan nån minut innan hade man knäppt upp de första burkarna och satt i sig de första kräftorna.

 

Det blev JaMåHanLeva-sång för 50 åringarna Mark o Boettge, då hade Mark redan fått i sig ett par BrewDog så han avslöjade en hemlis. Han som bott i Sverige så länge hade ända fram till fyra år sedan trott att man avslutade annorlunda ”ett fyrfaldigt leve” hade han sjungit ”men fy faan han lever”. Asgarv och så fortsatte kalaset. Pristagarna fick sina priser samtidigt som kaffe med dopp intogs. Det snackades om detaljer och erfarenheter från den gångna vintern. Utan tvekan var Ingemars seger i Påskpokalen den enskilda händelse som det pratades mest om, bland annat avslöjade Gunnar att han fick 11 SMS från Ingemar som alla sa att han vunnit.

 

Litholm missade kalaset då han i sista stund valt att ta en heldag på Vättern efter röding, resultatet tre st varav en godkänd på ca 1,5 kg. Alla ni som inte var på plats får sina priser senare. Victor, Ragnar och Lasse kan hämta sina vandringspris på Sportfiskeboden om så önskas, övriga priser har jag. Micke Boettge berättade att Lasse Lundberg som vann gösklassen är i Asien, helsponsrad, på kajaktävling mellan de olika världsdelarna. Lasse som blev strong tia på VM nyligen är en av representanterna för Europalaget. Stort. Bengt-Uno tackade Rosie för att hon bokat en utlandsresa för paret i vintras vilket gjorde att han kunde defilera hem veteranklassen i hans frånvaro. Bengt-Uno erbjöd Rosie att sponsra en resa för dem även denna vinter. Gunnar drog en lans för mete och menar på att fler borde testa på.

 

Gunnar höll tal om Björn som gör ett sånt otroligt bra jobb med hemsidan och sen nämdes också jag för mitt engagemang och mina krönikor, vi tog emot applåderna och vi tackade för uppmärksamheten.

 

Mot slutet av festen skanderade alla som från ingenstans, ”av med byxorna – av med byxorna” o blickarna vändes mot Jesper Källberg. Ett nytt grepp att få fler kvinnor till årsfesten tänkte jag. För att göra det hela än mer tydligt tändes också lysrören i taket och vips så står Jesper på en stol och poserar öppet med brokiga BjörnBorg boxers. Damerna fick inte nog utan kröp närmare, glasiga blickar, spontana applåder och man talar i en mun om hur coolt och snyggt ”den är”. När jag som siste man får se den med egna ögon så måste jag hålla med.

Morfar Roland Lång håller stolt upp en trekilos gädda, tatuerad på Jespers vad till födelsedag. Den som vill se den fantastiska tatueringen kan be Jesper dra ner byxorna eller titta i vårt bildarkiv där den kommer att finnas inom kort.

 

När det blev dags att runda av hade nubbarna värmt till i Gunnar som lovade spöa grabben i gäddfisket dagen efter, det gör jag lätt sa han självsäkert när han stödde sig på Rosie nedför trapporna. Höstmörkret hade lagt sig när vi alla tog farväl på parkeringen straxt före 21.00.

Lördagen, dagen efter

Gunnar fick givetvis stryk av grabben med 5-1. Jocke o Ragnar var ute i norra skärgårn och fick ett tjugotal på eftermidadgen. Denna dag var det helt klart fart på gäddorna.

På söndagen avgjordes Svenskt Travderby

Vann gjorde hästen Conlight Ås. Inget märkvärdigt med det, en av favoriterna. Det som sticker ut är att det var samma tränare som vann förra året, en fantastisk dubbel. Det är många stortränare som genom åren vunit ”allt” men inte Derbyt. Liknelsen med Litholms dubbel på ArLaGu vasen är inte rättvis Svante Båhts bedrift men ändå slår det mig. Det enda som är helt säkert är att det inte kan bli en trippel, det finns inte på kartan, inte för någon av dem.

KM i spinn, Bogesund, grillkorv ingår.

KM i spinn lördag den 10 oktober 10-14, all fisk återsätts. Plats blir Bogesund, vi kommer att fiska i Karlsuddsviken och Stensundsmaren. Vi samlas kl 09.00 och klubben bjuder på grillkorv m bröd efter tävlingen. Högsta sammanlagda längd vinner, man får mäta sin längsta gädda och längsta abborre. Medtag talmeter/tumstock samt mobilkamera eller digitalkamera. Klubben kommer att ha några talmeter extra om det är någon som saknar. Vi tävlar i en klass och prisutdelning sker på plats, startavgift som alltid 60 SEK.

 

Visa för oss i tävlingsledningen att ni uppskattar vårt engagemang och anmäl och var med. Anmäl er helst innan så vi kan planera inköp av korv.

Facebook

Vi är ett femtontal medlemmar som har hakat på TPFs facebook grupp, det finns plats för fler. Till denna grupp har även pimplare från andra klubbar anslutit vilket gör det till ett bra forum, speciellt i vinter när tävlingarna kommer igång. För den som tror det är svårt att komma igång så finns det massor med folk att få hjälp av för att komma igång, gå ut i närmaste sandlåda och släpa hem en sjuåring så ska ni få se på trissor.

Sommarmästarna

Vem blir först att rapportera in en fisk på listan 2015/16?

Ny mailadress!

Jag ber alla att uppmärksamma min nya mailadress: molander.michael@gmail.com

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 08 31

 

Fredag kl 18.00, Sportfiskeboden & skaldjurfest. Prisutdelning!

Man ska inte komma dit för att få sina priser utan att få återse sina klubbkompisar öven en trevlig skaldjurskväll.

 

Jörgen Piontek är ett föredöme, han var inte med på isen i vintras men kommer ändå för att applådera och för att umgås. Ett mycket bra sätt att visa sin klubbtillhörighet. Även Jesper ska hyllas, han kommer också trots att han hela förra vintern pluggade i Linköping och därmed inte heller hade möjlighet att va med på nån tävling.

 

Vi ser gärna att ni anmäler genom att ringa Michael 070-4443298, Björn 070-8650192 ,Anna 073-3140891, Sportfiskeboden 08-7566088

Vi även kommer att hylla två nyblivna 50 åringar, Mark Stooker och Micke Boettge. Vi gör det på traditionellt sätt och sjunger och hurrar. Ju fler vi blir dess bättre röststyrka.

By the way, snart faller Göran Hellgren för snöret!

Värtan Cup

”Va ska man säga” ett uttryck som Zlatan ofta förknippas med. Va ska man säga, jag vet inte men om man vill vinna en stortävling så är VC perfekt för här har alla chansen. Käka glass i 7 timmar, dra sedan ett par kast med en rostig mörrumspinnare och pang du får en tia och vinner hela skiten. Min axel värker, Bengt-Unos nacke är skev och David tröttnade och tog bussen till Friends efter halva tiden för att se Gnaget spöa Åtvidaberg istället.

Gösfiske i Mälaren

Jag har fiskat gös i Mälaren med framgång i augusti. Dock inte sånna klunsar som Lasse ”kajaken” Lundberg men ändå. Det är allt jämt bra värme i vattnet så det funkar nog en bit in i september.

Sommarmästarna

Igår kl 17.00 avslutades sommarmästarna 2015. Idag den 31 augusti påbörjas sommarmästarna 2016. Vem blir först att rapportera in en fisk på den nya listan?

Nästa träff

KM i spinn lördag den 10 oktober 10-14, all fisk återsätts. Plats meddelas inom kort.

Högsta sammanlagda längd vinner, man får mäta sin längsta gädda och längsta abborre. Medtag talmeter/tumstock samt mobilkamera eller digitalkamera. Klubben kommer att ha några talmeter extra om det är någon som saknar.

 

Michael Molander 070-4443298

molander.michael@gmail.com

 

KRÖNIKAN 2015 08 12

 

Prisutdelning med skaldjur

Nu har vi bestämt datum för den traditionella skaldjursfesten med tillhörande prisutdelning. Plats Sportfiskeboden, tack för att vi får låna ”boden” Micke Boettge. Fredagen den 4 september kl 18.00 och man bör anmäla sig om man tänker komma för det underlättar för våra inköp.

 

Ring eller SMSa till mig, Björn eller Anna eller ring Sportfiskeboden.

Michael 070-4443298, Björn 070-8650192, Anna 073-3140891, Sportfiskeboden 08-7566088

 

Vi hoppas att så många som möjligt kommer dit för en trevlig kväll där vi även kommer att hylla två nyblivna 50 åringar, Mark Stooker och Micke Boettge. Vi gör det på traditionellt sätt och sjunger och hurrar. Ju fler vi blir dess bättre röststyrka.

Gösfiske i Mälaren

Ett stort område i Mälarn mellan Enköping och Stockholm och Södertälje och Strängnäs är så kallat enskilt frivatten. Du får fiska med trolling utan att betala för TDA kort och det finns gott om områden med fina gösvatten. Om du klickar på länken nedan och läser regelverket så ser du vad som gäller och alla öppna ramper är markerade.

http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/fiske/M%C3%A4larguiden4.pdf

 

Jag trollar med fyra spön medan Litholm behärskar sex spön samtidigt i vattnet. Sen kan man med fördel jigga och vertikaljigga över djupgrynnorna, de som ligger mellan 6-15m har sagts till mig, jag har ännu inte fått någon på jigg men snart kommer det en.

 

Tisdag 4 Augusti, 17,3 grader i vattnet

Var ute fyra timmar en kväll på Mälarn med min granne för att köra göstrolling men det ville sig inte alls utan vi fick äta wraps och dricka Loka istället. Däremot hade Litholm varit ute några gånger och har lyckats fånga till några middagar. Det är helt klart kallare i vattnet än på flera år vid samma tidpunkt och det har betydelse.

 

Fredag den 7 Augusti, 19,4 grader i vattnet

Var ute tre timmar en kväll med min kusin Viktor på Mälaren för göstrolling och nu börjar gösen släppa på handbromsen. 7 st och alla utom en med godkända mått med den största på 51 cm och 1,4 kilo. De flesta fick vi i skymningen på varierat djup 2-8 m djup. Träffade fiskeguiden Fredrik Örnberg både vid iläggning och upptagning, de hade fått nio i båten, alla på trolling, inte ett pet på jiggen. Jävligt blåsigt dock vilket förtog det hela en del och alla trassel som blev fick fixas i garaget dagen efter. Bäst denna kväll rödvit Nils Master o rödvit Predatek Viper.

 

Söndag den 9 Augusti, 21,5 grader i vattnet

Fångade upp Mark Stooker på luren när han just passerade min korsning på väg att fiska vid Drottningholm efter gös o abborre med löja. Han fick vända om efter lite kläder och sen drog vi istället ut med Bustern på Mälaren för göstrolling. Årets kanonkväll med strålande sol och bra fiske. Vi fick tio i båten och en till relingen. Två riktiga kolosser på 2650 g och fem på 1,2-1,4 kg och tre som inte höll måttet så de fick chansen att växa på sig. Tyvärr tilltog vinden under kvällen så vi fick sätta på oss en tröja men de 2,5 timmarna vi fiskade var helt OK och som sagt, fisket var kanon. Flera båtar var ute i samma ärende i området så helt klart är det fler och fler som vet att nu när vattentemperaturen stigit så kliver gösen upp på kvällen för att käka. Bäst denna dag var en Rappala i färg orange, gul, grön.

 

Tisdag den 11 Augusti, 20.0 grader i vattnet

Viktor bad om en repris redan när vi klev iland i fredags och tid bestämdes till tisdagen. Denna gång fick vi med oss David också. Samma upplägg och ställe med den skillnaden att vi denna gång provade på jiggfiske en stund på en djupgrynna vi sett ut, dock utan framgång. Vi började redan straxt efter 18 denna dag men det skulle dröja till nästan 19.30 innan första kontakt. Det gjorde dock inget för både Viktor och David hade inte tid att fiska, de skulle äta, David var så hungrig att han åt upp min mat också. 2 entrecote, 3 korvar, 4 persikor, en stor sallad och 350 gram potatissallad satte han i sig och ojade sig över att det inte fanns mer. Hur mycket Viktor åt vet jag inte men det var minst i samma klass. Själv fick jag en persika och en snus till middag. Det var inget drag i fisket utan vi fick nån ströfisk fram till 20.30 då vi hade sparat 3 st, sedan händer det som bara kan hända när man inte slagit av huvudströmmen, det bara smäller till! Pang, pang, pang, pang, pang, vid ett tillfälle var samtliga wobbler inne i båten. Helt sjukt. När vi med lanternorna påslagna når rampen har dinkan nått 22.00 och i lådan ligger 13 gösar och i vattnet simmar 5-6 stycken som vi benådade. Bäst denna kväll var Röd-Vit Nils Master.

 

Onsdag den 12 Augusti dvs ikväll kommer Roger Johansson och Mark Stooker kl 18.00 att hämta mig och Bustern. Torsdag den 13 Augusti har min granne Emil lovat göra ännu godare Wraps om jag kan ta honom med på sjön. Därefter lär det bli lungt nån vecka. Själv har jag filéat 12 gös, nu får vi se till att vara hemma nån kväll och äta den goda fisken också.

Mattips

Filé av abborre, gös, sej, torsk eller vad du vill. Först salt+peppar från kvarn, vänd i mjöl, vänd i uppvispat ägg och vänd i Panko (Japanskt ströbröd som finns på Ica o Coop). Stek i olja på ganska hög värme. Som sås gör vi alltid Ragnar Malmbergs pappas dvs majonäs (helst Coroli), Heinz ketchup, svartpeppar, nymortlad torkad chili/piripiri. Kokt potatis.

Skitenkelt, snabbt och skitgott - till och med ungarna älskar det!

Metetävlingar Flera av klubbens medlemmar är aktiva även inom metet och åker runt på tävlingar. Under fliken kalendern kan du få tips om kommande tävlingar och sen kan man göra som Jonas och hojta till på vår facebooksida så kanske man får med sig någon eller fixar skjuts.

Sommarmästarna

Nu är det slutspurt, gös och abborre är väl det som fångas mest just nu. Det borde komma upp några ”listfiskar”.

Nästa träff

Inom någon månad kommer vi att kalla till KM i spinn. Är det någon som har tips om bra fiskevatten med tillhörande parkering så hör gärna av er.

 

Michael Molander 070-4443298

michael_molander@milacron.com

 

KRÖNIKAN 2015 04 13

 

En sammanfattning av vintern 1

Det roligaste först. Alla nya aktiva medlemmar: Jonas Berglund, Anders Enwall, Micke Himmelroos, Göran Hellgren, Brittis Jakobsson, Kurt Lindblom, Lena Romert, Ingemar Jakobsson, Kari Kujala och Erik Åberg.

En sammanfattning av vintern 2

Den tilltänkta premiären var Sportfiskebodens luciapimpel men den blev inte av pga avsaknad av is i Stockholm. Vi som var pimpelsugna tog saken i egna händer och drog norrut till bandymetropolen Edsbyn. Råttjärnssjön o Trerönningen var sjöarna där Widerbergarna, David, jag o Lasse Sundberg gjorde premiär. David och Carina vann sina klasser båda dagarna. Nu var säsongen igång. Strax före årsskiftet kom det kyla till Stockholm som gjorde att några kulor kunde genomföras i mellandagarna. På den första fick jag med mig Litholm och Roger J när vi besökte Närdingen. Det var 17 grader kallt och en solig klar vinterdag. Sannolikt vinterns kallaste dag. Jag lyckades hitta bra med fisk på två ställen och vann tävlingen, en tidig formtopp. Dagen efter var det nyårspimpel som kördes ihop med Österbybruk o Norrtälje mfl. Vi var 37 till start och här gjorde Tommie sin enda tävling för säsongen på Stordammen i Österbybruk. Man kan knappast hitta ett sämre ställe att köra igång på. Jag blev nollad och nära nog även Tommie. Stordammen till listan!

 

Seriepremiären på sydliga delen av Ullna gav mig en fisk på 56 g och Jocke fick fyra o 265 g när vi kom sist och näst sist men Jocke skulle få sin revanch på Ullna. Litholm vann ArLaGu vasen för andra året i rad på fina 5,7 kg, även Woppan o Anna hade bra påsar. David var i Åre och spelade kort för regnet inbjöd inte till skidåkning. Till Viren åkte vi för del två och där var David med när Boettge körde balanstricket mitt ibland ett femtontal klubbmedlemmar i ett sund. Han fick 5,2 kg, BUM hade 3,2 kg ”i sin vik” vilket också var mycket bra. Dahlqvist var med och gjorde inte bort sig men smärtan i axeln blev värre. Anders fick dagens största på 864g. Tredje sjön blev Magelungen och hela 26 pers till start (rekord för året) och Kurre L var med trots att han var förkyld vilket sedemera fick negativa konsekvenser och han fick säsongen spolierad med lunginflammation. Det var premiär för Lena Romert och första lådan Ridderheims korv sålde slut. Här instiftades det nya priset ”dagens 15nde”. Litholm vann på knappt 10 kilo och det var hela 5 man över sju kilo. Fjärde serien var på Orlången där tog jag årets andra seger med 13,5 kg. David fick stryk av Hellgren med två gram om andrapriset, han protesterade i bilen hem för Hellgren hade vägt in med två påsar och han bara med en. Han hade rätt i sak men nu vet han att protester sker innan man packat ihop vågen. Boettge envisades med balans o kom sist vilket också vårt lag gjorde. Jocke o Anna var hemma i soffan å såg på en repris av Farmen på TV. På Orlången kom premiären för årets andra nya pris, Maries Hemliga Vikt. Sen fick Ullna se sig slagen av Jocke och hans nya klubbrekord lär stå sig länge. Roger J hade drygt 18 kilo och blev på det tia. Avslutningen på Hersen blev återigen en Litholmsk uppvisning och med 5,3 kg har han numera TPFs sjörekord. Jag fiskade hop med Johan R och vi hade båda precis lika 890 g, Johan R och Anders W har tagit rejäla kliv under året, liksom Viktor men han var tyvärr inte med så ofta. Totalt deltog 33 medlemmar i serien detta år. Ytterligare fyra var med och representerade klubben på öppna tävlingar, Bengan, Ted, Himmelroos o Tommie. Seriesegrare blev Litholm, Bengt-Uno och Victor.

 

Klubbmatcherna togs hem av TPF. På Skogstaviken avgjorde Roger J nästan på egen hand treklubbsmatchen när han tog upp tre monsterabborrar. Boettge tog ändå den största och putsade klubbrekordet till 1576 g. Även Carina passade på att ta PB med en på över 1,1 kg. Totalt hade TPF nästan lika mycket som Norrtälje o Vaxholm tillsammans.

 

I Gnestamatchen på Malmsjön i Vårsta hade vi lekstuga. Mats Larsson vann visserligen individuellt men Täby vann klubbmatchen med 8 kilo, eller drygt 20% som var diskussionen i krönikan dagarna innan. Så nu vet vi att TPF är drygt 20% bättre än Gnesta SFK, räknat i minuter ca 50 minuter på en tävling i 240 minuter. Mats Larsson var lycklig som ett barn på julafton när han mottog den exklusiva TPF-mössan som pris.

 

KM på Malmsjön hamnade lite i skuggan av Gnestamatchen men vann gjorde Roger J före Litholm och Johan D, dam vann Carina, vet vann Roland och David var enda junior på plats.

 

Påskpokalen genomfördes på Storsjön utanför Sandviken. Det var årets skönaste tävling vädermässigt med strålande sol. Vann gjorde Ingemar Jakobsson på 5,22 kg ca 1,5 kg före klassvinnarna Anna o jag. Ingemars var årets mest överaskande vinnare, men inte mindre roligt för det.

 

Lagserien avgjordes definitivt när Hellgren o Enwall med lottens hjälp hamnade i Litholms lag som redan innan var i toppstriden. Till slut stod laget som segrare i sex av nio tävlingar. De tre som utmärkte sig oftast var Litholm, Anna o Anders Enwall. I laget ingick även Anders W, Roland, Roger E o Göran och samtliga dessa räknades in vid olika tillfällen.

 

Storabborren där samtliga nio tävlingar ingick vanns av Boettgebalans med 3866g han var också den enda som 3 ggr fick en över 5hg. Mark hade 2 ggr en över 5hg men han blev ändå inte bättre än 7a. Tvåa blev Roger J med 3426 g och trea Litholm drygt 2,8 kg.

 

Täby Cup fick en final mellan årets giganter, David o Litholm. Faktum är att David mötte Litholm 14 gånger i vinter och det vart lika 7-7. Finalen kunde inte genomföras då David var på ett meningslöst fotbollsderby i Svenska cupen och på Nordiska Mästerskapen. Finalen avgörs nu istället när de båda nästa gång finns med på startlinjen. Kanske till årets Luciapimpel.

 

Täby Mästerskapen avgjordes på Vallentunasjön och det blev en formidabel succé för TPF med en trippel sett till alla 71 startande. Jocke-jag-David med grymma 6 kilo på Jocke som segrare. Det var förövrigt första gången jag provade balanspirk på tävling och jag lyckades få några stycken finare.

 

DM seriens första deltävling i Södertälje den 4 Januari ställdes in, vi var därför några som tog oss till Båven och var med på Sörmlands DM-2014 istället. Carina vann damklassen och i herrklassen tog vi hand om platserna 1-3-4-6, Litholm-David-Jag-Björn. Roffe Taskinen bad oss med gråten i halsen att lämna området innan de skulle dela ut DM medaljerna.

 

DM serien avgjordes med sex genomförda deltävlingar varav fyra räknades. Själv missar jag alltid en tävling pga jobbet i Januari och sen lyckades jag villa bort mig på Drevviken, med tanke på detta är jag en mycket nöjd sexa. Men det otroliga är att jag bara blev fyra bland TPFarna, vann serien gjorde Jocke, trea blev Roger o fyra Litholm. Lägg därtill att Carina o Anna och David o Ted tog dubblar i sina klasser och att Victor vann Y-juniorklassen.

 

Svenskt Mästerskap såg en enda från Stockholmstruppen på pallen. David Öman Täby PF ropades upp som segrare i Y-juniorklassen. Han såg ut som att blivit sist, han var så missnöjd och trodde att han skulle få nått tröstpris, istället blev det seger och en biljett till NM. Anna däremot hade skäl att vara missnöjd när hon missade pallen med en abborre. Femma kom Carina. Bäste Stockholmare i herrklassen var Roger Johansson på 7e plats, drygt ett kilo från pallen. Dagen efter var det lag-SM och där hade vi två lag med. Det var damlaget med Carina-Anna-Brittis-Rosie som gjorde en mindre lyckad insats och sen ÄHJ-laget med David-Ted-Viktor-xxxxx. Det var tänkt att Axel skulle vara med som fjärdeman men så blev det inte. Så med tre man varav två var YHJ så lyckades man vinna SM-guldet i ÄHJ. Glädjen var gränslös och det var inte svårt att köra hem med två lyckliga småkillar David-Ted i bilen.

 

Nordiskt Mästerskap avgjordes på Siksjön söder om Sveg. Där hade TPF två deltagare och bäst gick det för David som blev tvåa medan Carina hamnade utanför dampallen denna gång. Vann landskampen totalt gjorde Sverige och där två av de 18 svenska deltagarna var från TPF, helt otroligt.

 

DM individuellt o i lag fick ställas in pga för dåliga isar. Nu blir det istället i slutet på 2015 eller i början av 2016.

 

Säsongens avslutning var tänkt att bli dubbeln Kilaforsnappet/Hedsjö-nappet. Vi var ett helt gäng från klubben som åkte upp och gjorde succé. Det var fullt med TPFare med kuvert och varupriser efter prisutdelning på Kilaforsnappet, värst var väl ändå David som blev tvåa i seniorklassen med dagens tredje högsta vikt dryga 8,4 kg. Dagen efter slog Carina till med buller o bång på Hedsjöpimpeln. Hon blev tvåa bland 360 deltagare, med en liten abborre och resten mört o totalt 3375g. Abborren togs i sista hålet och puttade henne upp och förbi två motståndare. Prisbordet var det mäktigaste man sett, fick med mig ett Bahco multiverktyg efter placering runt 140.

 

OS-Pimpeln på Storhamrasjön skulle få besök av mig även detta år, det var planerat att Gunnar o Bengt-Uno skulle med på en sista tripp. Venjanpirket och OS pimpeln skulle bli en kul avslutning på säsongen. Så blev det inte, tre dagar innan slog influensan till så de fick åka utan mig.

 

Jocke o Anna firade påsk i Kramfors där de var med på Dynäsnappet på ångermanälven på annandagen. Jocke gjorde en kanontävling och blev fyra, en riktigt strong avslutning på säsongen. Annars var det lite tveksamt med formen, dagen innan hade han lottats in i stafettlaget med Matilda 7år, Gun-Britt och hennes väninna Kerstin båda ÄDV, Matilda o damerna han knappt ner med pirken så hade de fångat en fisk. När Jocke bara ska gå ut på isen och defilera hem segern visade det sig att formen var helt borta. Övriga lag närmade sig men till slut blev det målfotoseger.

 

Carina o Björn körde all in med påsktävlingar i Gällö och med två tävlingar på Lofssjön veckan efter påsk. Det gjorde att Björn o Carina kom upp på imponerande 40 tävlingar denna vinter. Sämre resultat på torsdag och fredag men på lördagen slog Bear till med en andra plats knappt två hekto från segern och Carina trea. På måndagen kom Carina etta och Björn trea. På Lofssjön var det snökaos och trögt men både Bear o Carina fick några tröstpris båda dagarna.

 

David körde hela vägen in i kaklet med dubbeltävlingar hela påsken, utgångspunkt Sjöboda utanför Hammerdal där det var 33 pimplare mestadels från Stockholm men även några från annat håll. Som en enda stor familj uttryckte sig Lasse Sundberg som har detta som sin tradition sedan många år. David åkte runt med Erik Högberg o Tikkanen. Han blev 13 av 65 på skärtorsdagen, åtta av dryga 100 på långfredag fm och vann juniorklassen långfredag em. Då vann även Tikkanen herrklassen så båda tog ledningen i tredagarscupen. På lördagen vann David deltävling två i juniorklassen samt gjorde en topplacering på fm. På söndagen fm var det bytävling, området var litet all fisk räknades och arrangörerna åkte bil o skoter mellan fiskarna och erbjöd gratis kaffe o grillkorv, grillen var med på skotersläpet. Jävligt udda tyckte David som gick in i vassen sista halvtimmen i förhoppning om att få en gädda. Nästan på en gång drog han en 1,5 kgs, i sista hålet tappade han en till men dryga 2,2 kg gav ett varupris i form av fyra liter tvåtaktsolja. Den ska han sälja till mamma, priset lär bli en förhandlingsfråga. På eftermiddagen avslutades tredagarscupen och David for iväg, till slut hamnade han i änden på sjön 7 km från starten, inte en fisk! Fyra hål senare 7,7 kg och en fjärdeplats totalt och seger i juniorklassen. Cupens herrklass vann Jesper Dyberg o veteranklassen tog Lasse Sundberg, alla boendes på samma ställe. På annandagen tog man sig an Sundsjön. Här blev David diskad efter att ha missat ingångstiden med nån minut, det gjorde inget för jag hade inget i skryllan sa David som ändå var väldigt nöjd med påskveckan. När grabbarna kom hem ca 22 på måndagskvällen så såg de rätt mosiga ut.

 

Till SM i Norsjö var det för långt och kostsamt att åka för fyra timmars fiske så ingen från klubben tog sig dit. Bäst i bland Stockholmarna lyckades Erik Tikkanen med en nionde plats, även Lars Rudman och Börje Olsson lyckades väl om än inte enda fram till pallen. På söndagen vann Forellen och Stäket sina respektive klasser vilket var en skön avslutning för Stockholmspimpel 2015.

 

Till våra listor har Stordammen i Österbybruk lagts till på min lista.

Slutställning

Pappa-David 8-9, notera att det var första året David slog mig, knappast sista.

Litholm-David 7-7

Min Lista

Stordammen Österbybruk. Vällen, Limmarn o Lång-Rösten i Helsingland.

Davids Lista

Norrviken, Vettershagafjärden, Revsundssjön i Bräcke, Lång-Rösten i Helsingland.

 

Michael Molander 070-4443298

michael_molander@milacron.com